StoryEditor

Robert Fico zviazal pravici ruky

22.10.2011, 00:00
Vládna kríza. Radičovej vláda urobí, čo jej prezident Ivan Gašparovič umožní.

Šéf najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico nadiktoval pravicovej štvorke spôsob, ako môže dovládnuť do volieb. Prezident Ivan Gašparovič ju poverí vedením krajiny až do marcových volieb, jej kompetencie budú však oklieštené. Včera mu to umožnil parlament novelizáciou Ústavy SR.

Čo prezident povie
Ešte doobeda to vyzeralo, že žiadna dohoda neexistuje. Lídri pravice Béla Bugár (Most-Híd) a Richard Sulík (SaS) svorne tvrdili, že Fico odskočil od dohody zmeniť ústavu v prospech dovládnutia Radičovej do predčasných volieb v marci. Napokon sa pravica s Ficom dohodla – s podmienkou, že na vládu dozrie hlava štátu.

Radičová a spol. tak už nebudú rozhodovať o medzinárodných zmluvách, vymenúvať ľudí do štátnych funkcií ani riešiť „zásadné otázky vnútornej a zahraničnej politiky“. Pri ostatných zákonoch, ako aj štátnom rozpočte, bude mať voľné ruky. „Nemôžeme súhlasiť, aby vláda, ktorá nemá dôveru, rozhodovala v plnej sile,“ vyhlásil Fico.

Premiérka váhala
Počas dňa hrozila odchodom aj premiérka Iveta Radičová. Vyhlásila, že ak sa neprijme zmena ústavy, ktorá jej umožní dovládnuť, predsedať novému kabinetu už nemieni. Po schválení zmien ustúpila. „Je to výlučná právomoc prezidenta. Ak sa rozhodne premiérku poveriť, toto poverenie v záujme ukončenia chaosu a neistoty prijme,“ uzavrel špekulácie premiérkin hovorca Rado Baťo.

„Schválili to, lebo inú možnosť nemali. Budú iba svietiť a kúriť,“ konštatoval spokojne Fico po včerajšom úspešnom hlasovaní. Bugár považuje takéto riešenie za jasný kompromis.

Nesúhlasí však s názorom, že vláda bude vlastne bezmocná. „Ostalo enormné množstvo kompetencií,“ uviedol. Súčasná vláda plánuje schváliť najmä štátny rozpočet, a to jej oklieštené kompetencie dovoľujú. Premiérka však zo zmien ústavy nebola nadšená. „Ústava sa nemá meniť vtedy, keď je to horúci problém, ale systémovo, nie som zástancom takýchto zmien,“ uviedla.

Po štvrtkovom stretnutí lídrov strán s prezidentom sa zdalo, že novele ústavy už nič nestojí v ceste. Takéto riešenie navrhol Gašparovičovi Fico a osvojili si ho aj vládne strany. Zlom prišiel o pár hodín neskôr, keď Fico koaličným kolegom telefonicky oznámil, že s jeho hlasmi automaticky počítať nemôžu. Plán A – aby Radičovej vláda kontinuálne pokračovala ďalej – sa zrútil.

Podľa zistení HN líder Smeru už vtedy vedel, že väčšina potrebná na novú vládu, ktorú garantoval Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) Gašparovičovi, je vratká. Včera sa to napokon ukázalo pri nezvolení Jozefa Kollára (SaS) za podpredsedu parlamentu. Ideu o koaličnej väčšine definitívne zvalil Obyčajný človek Igor Matovič. „Nech rátam ako rátam, stále mi vychádza 75,“ vyhlásil včera Matovič obklopený kamerami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:38