StoryEditor

Vyše tritisíc lekárov je pripravených podať výpoveď

20.07.2011, 11:02
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Lekári si kladú podmienky. Ministerstvo zdravotníctva je presvedčené, že k hromadným výpovediam nepríde

Deklaráciu o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru podpísalo k dnešnému dňu 3249 lekárov zo 48 nemocníc. Ako dnes ozrejmil predseda Lekárske odborové združenie (LOZ) Marian Kollár, tí, ktorí deklaráciu podpísali tak vyjadrili vôľu bojovať za zlepšenie situácie v zdravotníctve a v prípade potreby podporia túto snahu aj podaním výpovedí.

Deklaráciou chcú lekári dosiahnuť naplnenie svojich požiadaviek. Medzi tie patrí dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

 Ako avizoval Kollár, lekári svoje požiadavky vnímajú ako celok a odmietajú s nimi obchodovať. Nemienia vymieňať splnenie jednej z nich za nesplnenie iných. "Nechceme a nemienime viesť dialóg len pre dialóg, pričom druhá strana naďalej pokračuje v príprave transformácie, do rokovaní ideme s tým, že požiadavky tvoria jeden komplex a nemienime od nich odstúpiť a ani ich zobchodovať splnením dvoch, troch požiadaviek na úkor tichého súhlasu s transformáciou, nakoľko sa tým mení charakter verejného zdravotníctva na akciovú obchodnú spoločnosť," uzavrel.

Ministerstvo zdravotníctva je presvedčené, že k hromadným výpovediam nepríde, pretože realizované systémové kroky podľa neho zlepšia zdravotnú starostlivosť a ušetria zdravotníctvu peniaze. Zároveň vyzvalo lekárov, aby pacientov nepoužívali ako rukojemníkov pri presadzovaní svojich požiadaviek s tým, že je kedykoľvek pripravené rokovať so zástupcami lekárov. Nátlakové akcie, na ktoré doplatí pacient, nepovažuje rezort za vhodnú formu dialógu.


"Ministerstvo súhlasí s väčšinou z požiadaviek lekárskych odborárov, teda s dodržiavaním Zákonníka práce, dofinancovaním nemocníc aj s vyššími platmi pre zdravotníkov. Dofinancovanie nemocníc, teda ich oddlženie, však ide ruka v ruke s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti, ktoré lekárski odborári z nepochopiteľných príčin odmietajú," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Za zlé hospodárenie nemocníc môže podľa jej slov aj to, že fungujú ako príspevkové organizácie, ktoré hospodária neefektívne a netransparentne.


Rezort sa zároveň pýta lekárov, prečo chcú ďalej pracovať v neefektívnych nemocniciach, ktoré nie sú pod kontrolou nezávislých audítorov, ktorí dohliadajú na fungovanie  akciovej spoločnosti. "Prečo nechcú lekári vyššiu kontrolu vedenia nemocníc, ako nakladajú s peniazmi od poistencov?," pokračovala Zollerová. Poukázala, že priemerný plat lekárov vo fakultných a univerzitných nemocniciach, ktoré fungujú ako príspevkové organizácie, bol za minulý rok 1612 eur a v tých, ktoré fungujú ako akciové spoločnosti 2010 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 22:12