StoryEditor

Vnútro: Škandál s výbušninou je profesionálnym zlyhaním

06.01.2010, 15:39
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo vnútra (MV) považuje incident s výbušninou, ktorá sa po nevydarenej bezpečnostnej akcii na popradskom letisku dostala v batožine slovenského pasažiera do Írska, za individuálne profesionálne zlyhanie policajta.

TASR o tom dnes informoval hovorca rezortu Erik Tomáš s tým, že dotyčný príslušník bude čeliť disciplinárnemu konaniu.

"Vyvodzovanie zodpovednosti voči jeho nadriadeným, ktorí sa informáciu dozvedeli neskoro a napokon sa rozhodujúcou mierou podieľali na riešení problému, by bolo nespravodlivé a neadekvátne," konštatovalo MV. Riaditeľa hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka považuje minister za skúseného experta, čo neraz v minulosti dokázal, ako napríklad počas úspešnej prípravy na vstup Slovenska do Schengenského priestoru.

Dobrý úmysel nevyšiel
Hovorca v stanovisku pripomenul, že MV dostalo správu od Hraničnej a cudzineckej polície SR o tomto prípade, ktorý zobralo na vedomie. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ešte v utorok (5.1.) telefonoval so svojim írskym partnerom a následne sa spojil aj so slovenským občanom, aby sa osobne ubezpečil, že už je na slobode a v poriadku a zároveň sa mu ospravedlnil. "Je potrebné pripomenúť, že na začiatku bol dobrý úmysel s cieľom zvýšiť bezpečnosť občanov. Podobne aktivizačné tréningy sú bežne aj na iných letiskách vo svete," uviedol hovorca.

Ministerstvo zároveň pripomína, že rovnaký prípad sa stal v roku 2004 vo Francúzku, pričom podľa dostupných informácii bola zodpovednosť tiež vyvodená voči konkrétnym policajtom. "Z vyjadrení expertov je zrejmé, že pri týchto situáciách boli zainteresovaní občania po celú dobu v bezpečí," dodal.

Výbušnina v batožine
Výbušnina, ktorú našli v utorok (5.1.) ráno v írskom Dubline v byte Slováka, bola jednou z častí kontrabandu, ktoré úrady dali cez víkend medzi batožinu na popradskom letisku v rámci testu bezpečnostných opatrení. Slovenský elektrikár si tak v batožine do Dublinu priniesol asi 90 gramov trhaviny hexogén (RDX). Slováka zatkli, večer však ho prepustili a nehrozia mu nijaké obvinenia. Írsky rezort diplomacie uviedol, že slovenské ministerstvo vnútra tlmočilo írskemu ministrovi spravodlivosti Dermotovi Ahernovi hlboké poľutovanie nad incidentom zo strany vlády SR. Ahern povedal, že je znepokojený faktom, že slovenská polícia upozornila írsku stranu až po troch dňoch.

Fatálna chyba policajta
Dnes však šéf hraničnej a cudzineckej polície Slovenska Tibor Mako poprel informácie írskych médií, podľa ktorých sa v batožine slovenského občana nachádzalo až osem vzoriek výbušniny. Na tlačovej konferencii na popradskom letisku uviedol, že išlo o približne 90-gramovú vzorku, ktorá sa omylom prilepila na popruhy jedného z ruksakov, ktorý bol uložený v batožinovom priestore. Fatálnu chybu podľa neho urobil policajt, ktorý bol vtedy v službe a z doposiaľ nezistených príčin zabudol vybrať vzorku výbušniny z batožinového priestoru. Ďalšiu chybu urobil, keď to hneď neoznámil nadriadeným.

Celý incident možno skončí aj na pôde NR SR. Pripúšťa to poslanec a člen brannobezpečnostného výboru parlamentu Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorý by chcel počuť ministrovo stanovisko práve na pôde tohto výboru. Tvrdí totiž, že škandál s výbušninou stavia našu krajinu do zlého svetla.

01 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 03 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 04 - Modified: 2024-04-04 09:01:18 - Feat.: - Title: Vláda navýši finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci, vyhlásil Tomáš. Narásť má o 700 eur 05 - Modified: 2024-03-30 16:30:52 - Feat.: - Title: Svedkovia Jehovovi v Rakúsku našli vo svojej budove podozrivý balík. Ukrývalo sa v ňom výbušné zariadenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:14