StoryEditor

Robert Fico už môže vládnuť sám

15.11.2011, 23:00
Volebný prieskum. Smer-SD by získal v parlamente nadpolovičnú väčšinu poslancov.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico by si po voľbách nemusel zháňať koaličného partnera. Podľa novembrového prieskumu agentúry Focus by mohol vládnuť sám. So ziskom vyše 45 percent by tak mal istých 79 poslaneckých mandátov. Presne toľko mala po minuloročných voľbách, dnes už dosluhujúca, stredopravá vládna koalícia.

Expert: Smer je nadhodnotený
„Kto by netúžil vládnuť sám, ale v takej ťažkej dobe? Vládnutie si bude vyžadovať vzájomnú kooperáciu tých najdôležitejších politických subjektov,“ reagoval podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič.

Sociológ agentúry Focus Martin Slosiarik sa domnieva, že aktuálny zisk Ficovej strany je mierne nadhodnotený. „Časť voličov môžu byť iba sympatizanti, ktorí sú momentálne nespokojní s politickou situáciou. Vo voľbách to môže byť inak.“

SaS a SDKÚ-DS strácajú
Pravicovým stranám vrátane SaS by podľa aktuálneho prieskumu ostalo len 62 poslaneckých kresiel. Prvýkrát sa pritom z výsledkov prieskumu dajú vyčítať názory ľudí na pád vlády. Voličov strácajú dvaja hlavní aktéri vládneho konfliktu – SaS a SDKÚ-DS.

„SaS prichádza o voličov dlhodobo, sú najmä medzi nerozhodnutými, nevoličmi, alebo sa prihlásili k Igorovi Matovičovi,“ tvrdí Slosiarik. Podobne v SDKÚ podľa neho už dlhšie sledujú klesajúci trend.

Stroskotanie Radičovej kabinetu sa vôbec neprejavilo na preferenciách KDH a Mosta-Híd.

Radičová voličmi nepohla
Veľké turbulencie v preferenciách SDKÚ avizovaný odchod Ivety Radičovej z politiky nespôsobil. „Niežeby nad tým mávli rukou, ale zdá sa, že to nemalo až taký zásadný vplyv, ako sa očakávalo,“ uviedol Slosiarik. Líder modrých Mikuláš Dzurinda tvrdí, že istý úbytok voličov je pochopiteľný. Zároveň dodáva, že nežijú prieskumami.

„Sme tím, partia politikov, ktorí nepotrebujú žiadneho silného vodcu a každý má toľko miesta, koľko si dokáže vytvoriť,“ ubezpečil Dzurinda.

Práve včera pritom SDKÚ predstavila svoje zámery v rámci predvolebnej kampane. „Vždy sa nám v dobrom vrátilo, ak sme stavili na priamy kontakt s voličom, a tak to bude aj teraz,“ uviedol Dzurinda. V kampani plánujú využívať aj internet. „Ale tak, ako internet nezničil knihu, nezničí ani klasické poňatie kampane,“ tvrdí. Líder SDKÚ zároveň uviedol, že tento rok sa osobnosti mimo politiky na ich kandidátku zrejme nedostanú. Strana je vraj personálne bohatá a kandidátku postaví „na vlastnej liahni“. Pri posledných voľbách SDKÚ-DS zobrala na kandidátku napr. sudkyňu Janu Dubovcovú či vtedajšieho šéfa inštitútu INEKO Eugena Jurzycu.
Na zostavovanie kandidátok majú strany zhruba ešte mesiac.

Pre Ficovu stranu má prieskum Focusu aj ďalší pozitívny odkaz. Do parlamentu by sa dostala aj SNS Jána Slotu. Ak by sa spojili so Smerom, mali by 88 kresiel. Ak by však Fico chcel poškuľovať po ústavnej väčšine, tú by dosiahol iba v kombinácii s KDH alebo SDKÚ. V prípade trojkoalície týchto ľavicovo-pravicových strán by sa v zákonodarnom zbore mohli oprieť o rekordných 116 kresiel.

Silný Matovič, slabnúca SMK
Dôvod na optimizmus má Igor Matovič. V prieskume dosiahol takmer 3 percentá, pričom stranu založil iba v uplynulý piatok. „Ide o veľmi dobrý štartovací výsledok, je to pravdepodobne jediná z nových strán s reálnou šancou dostať sa do parlamentu,“ konštatuje Slosiarik.

Kým Obyčajní idú nahor, SMK práve naopak. Slosiarik to vysvetľuje neschopnosťou dohodnúť sa na spolupráci s Mostom. Focus po prvý raz meral aj preferencie Národu a spravodlivosti Anny Belousovovej. Jej výsledok je však pod jedno percento. Približne o toľko stratila práve konkurenčná SNS Jána Slotu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:55