StoryEditor

Lady Gaga ohúrila Ameriku vďaka slovenskej návrhárke

16.01.2012, 23:00
Šaty začala navrhovať už ako 12-ročná školáčka pre seba a svoje kamarátky.

Dnes Lenka Padyšáková tvorí kostýmy, ktoré nosia hviezdy svetového šoubiznisu. „Len nedávno som videla jeden z mojich návrhov na americkej speváčke Lady Gaga. Mala ho na sebe minulý rok počas speváckej súťaže The X Factor,“ hovorí 29-ročná rodáčka z Novej Dubnice v seriáli HN Slovenské recepty na úspech.

Návrhy mladej Slovenky žijúcej v Londýne možno vidieť aj v britských filmoch. Ten posledný s názvom Wonderful, Terrible Thing zaujal divákov na vlaňajšom filmovom festivale vo francúzskom Cannes. Kostýmami zásobuje aj slávnu londýnsku kráľovskú operu.

Zmysel pre umenie a módu si Padyšáková budovala už od detstva. Ako mladá talentovaná návrhárka zavčasu odišla do zahraničia a raketovou rýchlosťou sa zaradila medzi zvučné mená v Londýne. Dnes pod svojou značkou Lenka Padyšáková tvorí kostýmy, ktoré obdivujú Briti vo viacerých spoločenských oblastiach – od módy, filmu, divadla až po reklamu. Padyšákovej kostýmy tak uvidíte napríklad v londýnskej Royal Opera House či na divadelnej scéne Young Vic Theatre.

So šitím pritom začala ešte na základnej škole, keď sa prihlásila na kurz a začala navrhovať a zhotovovať oblečenie pre dospelých. Svoje zručnosti rozvinula najmä na odevnej priemyslovke počas štúdií módneho návrhárstva v Trenčíne. Mala len 16 rokov, keď sa jej šaty dostali do Las Vegas, kde známa vlasová stylistka Iveta Růžičková predstavovala umenie s vlasmi.

Na vrchol módy
„V poslednom ročníku na strednej škole som dostala lukratívnu ponuku pracovať v Berlíne u Karla Kratochwila, pre ktorého som robila návrhárku s kožušinami a kožuchmi,“ dopĺňa Padyšáková. Po roku však zistila, že sa chce ešte vzdelávať, preto sa rozhodla odísť do Londýna. Vyštudovala vysokú školu London College of Fashion, ktorá jej otvorila dvere k dosiaľ nedosiahnuteľným príležitostiam.

V britskej metropole začala pracovať s rôznymi umelcami, stylistami a fotografmi ako napríklad Alison Jacksonovou. „Asi najväčšia skúsenosť však bola pre mňa niekoľkomesačná spolupráca s návrhárkou Vivienne Westwoodovou. Denne som ju videla priamo pri práci,“ hovorí Padyšáková.

Megašaty pre operu
Mladá Slovenka najnovšie predstavila veľkolepú divadelnú operno-tanečnú šou Nierka v Peacock Theater, ktorá čoskoro vyrazí na celosvetové turné. „Robila som pre nich obrovské 12-metrové šaty, ktoré mala operná speváčka visiaca vo vzduchu,“ hovorí o kostýmovej tvorbe pre divadlo Lenka. Svoj talent a umenie čoskoro ukáže aj na Slovensku. V júni tohto roku predstaví v meste módy v Trenčíne novú kolekciu oblečenia.

Po siedmich rokoch strávených v Londýne tvrdí, že najdôležitejšie je na začiatku zviditeľňovať sa, spoznávať ľudí a snažiť sa získať veľa užitočných kontaktov. „Ľudia musia vedieť, čo dokážete. Pretože v zahraničí nie je dôležité štúdium či pôvod, ale predovšetkým schopnosti,“ tvrdí.

Prvé roky robila úplne zadarmo. Vďaka tomu však ukázala svoju tvorbu a nadobudla kontakty. „Po rokoch tvrdej driny sa všetko vracia späť. Teraz mi už ponuky prichádzajú samy.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:39