StoryEditor

Mladí Slováci pijú viac ako priemerní Európania

25.01.2010, 11:11
Autor:
TASRTASR

S alkoholizmom mladistvých bojujú všetky krajiny Európy. Šokujúce výsledky priniesol Európsky školský prieskum o alkohole, tabaku a drogách ESPAD 2007. Prieskum bol zameraný na to, ako je na tom mládež v súvislosti konzumáciou alkoholu a užívaním drog.

Výskumu sa zúčastnilo vyše 100.000 tínedžerov vo veku 15-16 rokov z 35 krajín Európy. Výsledky ukázali, že najhoršie sú na tom deti v Českej republike: každý piaty český stredoškolák pije šesťkrát za mesiac pivo či víno. Pritom asi polovica českých adolescentov už skúsila aj nelegálne drogy.

Výsledky prieskumu na Slovensku ukázali, že mladí Slováci sú na tom o niečo lepšie ako ich českí rovesníci. Až 88 percent opýtaných Slovákov však priznalo, že si alkohol doprialo aspoň jedenkrát za rok. Je to oveľa viac, ako sú celkové priemerné hodnoty tohto európskeho prieskumu. Navyše až polovica mladých povedala, že si nielen vypila, ale sa aj opila.

Okrem toho slovenskí tínedžeri konzumujú od roku 1995 čoraz viac omamných látok. Jedna tretina opýtaných priznala, že užíva marihuanu. Len päť percent mladistvých Slovákov vo veku 15-16 rokov uviedlo, že nikdy žiadny alkohol ani omamné látky v roku 2007 neskúsili.

Aké sú príčiny tohto stavu? Výskum ukázal, že vysokému percentu školopovinných detí chýba komunikácia s rodičmi. Deti tvrdia, že rodičia sa im nevenujú, nezaujímajú sa o ich problémy, jednoducho nemajú na ne čas. Deti preto hľadajú pochopenie v partiách svojich vrstovníkov. V takýchto partiách sa často konzumuje alkohol, drogy, kvitne promiskuita.

Veľmi často začínajú deti piť alkohol v rodine. Nie je zriedkavosťou ponuka alkoholu od rodičov už päť- až sedemročným deťom. 51 percent opýtaných sedemročných detí a až 88 percent 14-ročných odpovedalo kladne na otázku, či im rodičia ponúkli šampanské ako prípitok na Nový rok. Túto skúsenosť malo 97 percent opýtaných 18-ročných. Pije aj veľa mladistvých dievčat.

Spotreba alkoholu na obyvateľa Slovenska, vrátane dojčiat, je asi osem litrov 100-percentného liehu na rok. Každoročne na následky nadmerného pitia a alkoholizmu v SR zomierajú tisíce ľudí (približne osem percent všetkých úmrtí).

V súvislosti s tým sa zvyšuje aj kriminalita mládeže. V súčasnosti sa pohybuje približne na úrovni 20 percent z celkového podielu objasnenej kriminality - vzrástol počet páchateľov do veku 15 rokov. Prispieva k tomu experimentálne vysoko rizikové pitie alkoholu spojené s konzumáciou omamných látok.

Narušenie psychiky alkoholom zvyšuje agresivitu detí a mladistvých na všetkých stupňoch škôl. Príčinou agresívnych činov, násilia a vandalizmu je podľa žiakov nuda, túžba po vzrušujúcich zážitkoch ako dôsledok stresu, záťaže či konfliktov s učiteľom alebo v triede. Túto situáciu ešte zhoršujú masmédiá, ktoré propagujú kultúru násilia, intoleranciu a diskrimináciu. Netreba zabudnúť ani na videohry bojového charakteru.

V záujme budúcnosti Slovenska je riešiť túto nepriaznivú situáciu. Štát musí prijať také protialkoholické opatrenia, ktoré by neumožnili adolescentom voľný prístup k alkoholu. Treba zlepšiť spoluprácu škôl a štátnych orgánov, rodiny a školy. Chýba adekvátna osveta v škole, ktorá vyžaduje odborníkov z radov školských psychológov, špeciálnych pedagógov i sociálnych pracovníkov. Najdôležitejšia je však výchova v rodinách. Keď sa detí s poruchami správania a učenia v Súkromnej ZŠ opýtali, čo by dali v živote na prvé miesto, odpovedali: byť pre svoje deti dobrým rodičom.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:11