StoryEditor

Petícia má vyvolať občiansku diskusiu o výstavbe kasína

12.01.2010, 12:06
Autor:
TASRTASR

Petícia proti výstavbe megakasína na Slovensku má vyvolať občiansku diskusiu, ktorá by ju mala zastaviť. Ohrozuje spoločný región Slovenska, Maďarska a Rakúska a Českej republiky. Pre TASR to dnes povedala Terézia Lencová, členka petičného výboru v súvislosti s výstavbou kasína v Bratislave-Jarovciach v rámci športovo-rekreačného komplexu Metropolis.

Petíciu podporuje zatiaľ 20 organizácií, presný počet podpisov občanov neuviedla. Podporu deklarovali všetky kresťanské cirkvi, dodala. Podpisová akcia sa začala 22. decembra 2009.

"Sme proti kasínu. Ak sa nájdu odborníci, ktorí povedia, že projekt je v poriadku, keď bude bez kasína, sme veľmi za. Vieme, že je potrebná infraštruktúra nadmestského významu, to nech povedia zástupcovia samosprávy," vysvetlila s tým, aby sa zodpovední vyjadrili.

Petíciu podporuje aj Mária Potočárová z katedry pedagogiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá sa zúčastnila dnešnej tlačovej konferencie petičného výboru. Podľa nej výstavba kasína je dehonestujúcim gestom, ktoré ničí úsilie práce odborníkov, ktorí vychovávajú mladú generáciu. Vyjadrila aj sklamanie z postoja štátnej moci, pretože touto výstavbou "štát reálne podporuje aj iné, negatívne alternatívy ľudského rozvoja".

Prezident mimovládnej organizácie na pomoc závislým občanom Prevencia NEZA Dušan Porubän povedal, že je proti umiestneniu čo len jedného automatu na voľnom priestranstve na Slovensku, nielen proti stavbe kasína v Jarovciach.

Podľa jeho slov liečia patologických hráčov na Prednej hore a v Banskej Bystrici. "Minulý rok bolo v Banskej Bystrici odliečených 207 gamblerov," uviedol Porubän s tým, že v centre stredného Slovenska si liečba tejto nelátkovej závislosti vyžiadala za rok 2009 u jedného človeka priemerne vyše 1000 eur z peňazí daňových poplatníkov. Lencová a Porubän sa zhodli v tom, že treba zvážiť klady a zápory projektu Metropolis s kasínom.

Projekt športovo-rekreačného komplexu Metropolis v Bratislave ráta s výstavbou hotelov, reštaurácií, akvaparku a príslušnej infraštruktúry v náklade (1. fáza) 1,5 miliardy eur. Majú ho financovať developér TriGranit a jedným z partnerov bude prevádzkovateľ Harrah's Entertainment Inc. - nadnárodná spoločnosť zábavného priemyslu.

Túto investíciu avizoval minister financií Ján Počiatek v polovici októbra tohto roka. Podľa neho prinesie potenciálne 30.000 pracovných miest a priláka päť miliónov turistov ročne. Pozitívny dopad projektu na daňové príjmy odhadol na 600 miliónov eur ročne. Okrem opozičného KDH podrobila projekt kritike aj strana KDS. Umiestnenie Metropolisu v MsČ Jarovce odmietlo 17. decembra bratislavské mestské zastupiteľstvo. Primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský navrhol 16. decembra vylúčiť kasíno z projektu.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2023-08-31 15:14:56 - Feat.: - Title: Matovičovi vyhrala voľby, no protikorupčná bublina spľasla. Čo je s majetkami Počiatka či Mečiara? 03 - Modified: 2022-05-08 21:20:14 - Feat.: - Title: Nebohý podnikateľ z kauzy emisných dotácií mohol byť kľúčovým svedkom, vedel by rozkryť vrchné poschodia 04 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 05 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:49