StoryEditor

Lanovka by priblížila náleziská na Zobore

04.10.2012, 00:00

Sedačkovou lanovkou z Nitry na vrch Zobor, ktorý sa týči nad mestom, sa turisti nemôžu vyviezť už pomaly 20 rokov. Fungovala od roku 1970 a od roku 1993 tu jej piliere už iba stoja a chátrajú.

Striedavo sa každý nový primátor Nitry dušuje, že ju obnoví, avšak stále zostáva len pri slovách. Posledné informácie z augusta tohto roka hovoria o tom, že obnovu lanovky zastavili a komplikujú vlastnícke vzťahy k pozemkom, cez ktoré má prechádzať.

Je to škoda, pretože Zobor je miesto, ktoré by turistov vedelo prilákať. Na jeho vrchole sú zaujímavé archeologické náleziská, napríklad pravekého hradiska, ktoré v 9. storočí pravdepodobne využívali Slovania. Obvod valov bol takmer tri kilometre. Na juhozápad od vrchu sa nachádzal už začiatkom 11. storočia kláštor benediktínov, ktorý sa prvýkrát spomína v roku 1111 v Zoborských listinách. Spomína sa tu aj škola, ktorá je najstaršou doloženou školou na Slovensku. Kláštor vznikol možno už v 9. storočí.

Na juhovýchodnom výbežku Zobora sa nachádzalo slovanské hradisko, ktoré vzniklo koncom 8. storočia. Spolu s hradiskom na vrchole Zobora a ďalšími hradiskami tvorili v 9. storočí základ osídlenia veľkomoravskej Nitry.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 19:12