StoryEditor

Banka Penty zaplatí pokutu

12.02.2013, 23:00
Autor:
zpzp
Trest pre Privatbanku. Sťažnosť na Najvyšší súd už banka podávať nebude.

Privatbanka zaplatí pokutu 55-tisíc eur, ktorú jej dala finančná polícia za to, že neohlásila podozrivé prevody. Hovorca finančnej skupiny Penta, ktorá banku vlastní, Martin Danko pre HN potvrdil, že proti rozhodnutiu nedajú sťažnosť na Najvyšší súd. Privatbanka neupozornila na bankovú operáciu svojho klienta, kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera.

„Nevidíme zmysel v tom, že by sme sa mali súdiť,“ povedal Danko. Penta je podľa neho naďalej presvedčená, že neporušila zákon. „Myslíme si, že uvedená sankcia nebola v poriadku,“ dodal Danko. V čase, keď Kočnerovi prišli na účet z Malty peniaze, platili podľa Danka nejasné pravidlá, ktoré až neskôr spresnila Národná banka Slovenska.

Kontrolu na Privatbanku poslal ešte exminister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Banka sa proti jej záverom odvolala, čo už riešil Lipšicov nástupca Robert Kaliňák zo Smeru-SD. Kaliňák sankciu pre Privatbanku potvrdil, ako prvý o tom písal portál denníka Sme. Ministerstvo vnútra nechcelo Kaliňákov verdikt bližšie komentovať s vysvetlením, že ešte nebol doručený banke.

Kočner si na účet v Privatbanke poslal tri milióny eur z Malty. Tvrdil, že ich mal z predaja akcií spoločnosti Inkasný Servis, obchod uskutočnil v Belize. Po problémoch s Privatbankou vydala Národná banka Slovenska metodické usmernenie, aby bolo jasné, čo musia finančné domy hlásiť ako podozrivý prevod.

Banky majú túto povinnosť podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti.

Podľa Národnej banky Slovenska si majú všímať rizikových klientov, pri ktorých je podozrenie, že by mohli patriť k zločineckej skupine. Kočnerovo meno bolo v minulosti na takzvaných mafiánskych zoznamoch, ktoré unikli z polície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:45