Ján ŠantaTASR/J. Kotian
StoryEditor

Prokurátor Šanta: Verdikt v procese s Ághom očakávam v septembri

06.07.2021, 19:35
Autor:
TASRTASR
V septembri prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta očakáva ukončenie dokazovania, pristúpenie k záverečným rečiam a vyhláseniu rozsudku.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku po približne siedmich hodinách pojednávania odročil v utorok hlavné pojednávanie so Štefanom Ághom, obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza, na 10. septembra.

V septembri prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta očakáva ukončenie dokazovania, pristúpenie k záverečným rečiam a vyhláseniu rozsudku.

V utorok vypovedala jedna svedkyňa a znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Policajného zboru z odboru písmoznalectva. Napokon popoludní vypovedal aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth.

"Vyhodnocujem to tak, že zazneli tu ešte konkrétnejšie skutočnosti ako v porovnaní s pôvodným procesom (proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom). Zároveň výpoveď veľmi presne zapadá do mozaiky ostatných dôkazov. Všetky dôkazy sa vzájomne objektivizujú. Zatiaľ nevznikol žiaden rozpor, ale úplná zhoda," uviedol Šanta na margo výpovede exsiskára a bývalého novinára Tótha.

Šanta na otázku, či mohol byť Štefan Á. obeťou Kočnera, povedal, že to vidí skôr v kontexte určitej postupnosti. "Dnes vieme povedať, že hlavou celého prípadu bol Kočner a na nižšej úrovni stál Rusko. Zatiaľ sa k obžalovanému Štefanovi Á. nemôžem vyjadrovať, pretože jeho vina nie je uznaná, ale môžeme dedukovať, aká bola jeho pozícia. Dôkaz o jeho vydieraní nebol produkovaný. A koniec koncov to nehovorí ani on sám," zdôraznil Šanta.

Okrem dvoch navrhovaných svedkov - prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika a podnikateľa Milana Fiľa, už nebude Šanta navrhovať žiadne dôkazy.

"Rozsudok by som osobne videl už na september. Október je z môjho pohľadu veľkorysý termín," dodal Šanta. V prípade v júni vypovedali bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia.

Pojednávanie so Štefanom Ághom sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.

Ágh v minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej 12. januára tohto roku Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil bývalého riaditeľa TV Markíza Ruska a podnikateľa Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

01 - Modified: 2023-09-06 17:00:00 - Feat.: - Title: Ján Šanta o seriáli Prokurátorka: Táto práca je veľmi tvorivá a umelecká 02 - Modified: 2023-01-05 09:00:31 - Feat.: - Title: Ako sa za 30 rokov fakturanti zmenili na milionárov: Prečo by sme stavili na svojich, keď máme kone biele 03 - Modified: 2022-09-09 06:07:20 - Feat.: - Title: Tóth sa cíti ohrozený. Kľúčový svedok v kauze vraždy Kuciaka odmieta ísť na súd a vypovedať proti Kočnerovi 04 - Modified: 2022-06-29 12:44:11 - Feat.: - Title: Elitný prokurátor Šanta: Ešte budú veľké kauzy, obžaloby podám do konca roka (rozhovor) 05 - Modified: 2022-06-03 09:59:13 - Feat.: - Title: "Nesprával sa podľa kódexu, použil hanlivé slová." Žilinka si predvolal Šantu na pohovor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:11