StoryEditor

Spišiakove vizitky policajtov končia

08.08.2012, 00:00
Nové vedenie tvrdí, že chce objektívnejšie kritériá a zjednodušenie administratívy.

Dopravní policajti by už nemali dostávať vizitku na základe toho, koľko nehôd sa im stane na ceste. Hodnotiaci systém, ktorý zaviedol bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, totiž v polovici mesiaca skončí.

„S policajným prezidentom sme sa dohodli, že k 15. augustu zastavuje súčasne platný systém hodnotenia ,“ potvrdil pre HN policajný odborár Marián Magdoško.

Cieľom hodnotiaceho systému bolo zavedenie pravidiel na posúdenie práce policajtov. V prípade dobrých výsledkov mali byť finančne motivovaní.

Spišiak čelil kritike po tom, ako sa minulý rok na verejnosť dostali prvé výsledky hodnotenia. Vyplývalo z nich, že až 72 percent policajtov pracuje neuspokojivo. Kritici navyše tvrdili, že pravidlá nútia policajtov klamať, aby splnili naplánované ciele. Spišiak neskôr tvrdil, že policajné výkony sa zlepšujú.

Spišiak: Stojím si za tým
Rozhodnutie nového vedenia Spišiak komentovať nechcel. „Za tým, čo som urobil, si vždy budem stáť. Pred hocikým to aj obhájim. Čo sa deje teraz, k tomu sa ja vyjadrovať nebudem.“

U dopravných policajtov by sa podľa Magdoška mohlo po novom hodnotiť napríklad to, koľko cestných pirátov alebo vodičov pod vplyvom alkoholu chytia.

O nových kritériách pre hodnotenie policajtov sa má začať rokovať v najbližších dňoch. Nový systém by mohol začať platiť od januára budúceho roka. „Ak bude odskúšaný, overený a objektívny,“ hovorí Magdoško.

Pri novom hodnotení by malo ustúpiť aj plánovanie, koľko páchateľov má napríklad policajt počas služby za mesiac zadržať. „Chceme, aby sa zapisovali reálne výsledky, a nie predpoklady. To sa dá plánovať vo fabrike, ale nie v policajnej práci,“ myslí si Magdoško. Keďže policajti by už nemuseli splniť naplánovaný počet úkonov, najlepšie hodnotenie by získali tí, ktorí by ich urobili najviac.

Hodnotenie nadriadeného
Odborári si od nového systému sľubujú aj zjednodušenie administratívy. Novinkou by malo byť zavedenie elektronického formulára. Policajt po skončení služby by mal do neho zapísať výsledky. Informácie by sa automaticky premietali do systému hodnotenia.

Podľa Spišiaka bude dôležité, aké výsledky polícia na základe zmeneného systému zaznamená. „Ak budú lepšie, ako boli tie podľa môjho systému, zagratulujem tým, ktorí niečo nové zaviedli.“

Polícia o zastavení Spišiakovho hodnotenia zatiaľ oficiálne mlčí. „K téme sa bude možné vyjadriť najskôr budúci týždeň,“ odkázal policajný hovorca Michal Slivka.

Nový systém by sa mal testovať v jednom z krajov. Zatiaľ však nie je jasné, v ktorom. Keď sa v ňom osvedčí, budú sa na jeho základe hodnotiť všetci slovenskí policajti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 20:42