StoryEditor

Matovič podáva ruku vláde Smeru. Ale niečo za niečo

16.05.2012, 00:00
Smeru-SD sa núka v opozícii spojenec. Je ním Igor Matovič (na snímke) a jeho Obyčajní ľudia.


Smeru-SD sa núka v opozícii spojenec. Je ním Igor Matovič a jeho Obyčajní ľudia, ktorí si vedia predstaviť spoluprácu s vládnou stranou.

Kabinet Roberta Fica včera získal dôveru parlamentu. Vládny program prešiel hlasmi poslancov Smeru-SD, opozícia ho odmietla s výnimkou väčšiny klubu Obyčajných ľudí, ktorí sa zdržali.

„My sme avizovali, že zdržaním sa podáme ruku Smeru, dáme im šancu, aby ukázali, že dokážu vládnuť aj zodpovedne,“ vysvetlil Matovič. Nechce to však zadarmo. Očakáva, že Smer podporí niektoré návrhy Obyčajných.

Ide najmä o zmrazenie platov ústavných činiteľov a zastavenie straníckych nominácií do úradov. Poslanci Smeru tvrdia, že o racionálnych návrhoch z opozície sú ochotní diskutovať. Fico privítal postoj OĽaNO, ktorý nemá v parlamentnej praxi obdobu.

„Dúfam, že je to opäť nejaké znamenie konštruktívnejších vzťahov medzi opozíciou a vládou v nasledujúcom období,“ reagoval. Smer má s Obyčajnými ľuďmi ústavnú väčšinu. Matovičovcov však zvyšok opozície za ich postoj kritizuje. Označujú ich za tichého koaličného partnera vládnej strany.

„Keď si myslia, že takto sa dá robiť konštruktívna opozičná politika, tak nech,“ reagoval šéf SaS Richard Sulík. 

Igora Matoviča sa pýtajte v online rozhovore vo štvrtok na HNonline

Ministerský zbor včera  dostal zelenú na prípravu návrhov zákonov. „Vláda má plný mandát a začneme predkladať rôzne opatrenia predovšetkým smerujúce k stabilizácii verejných financií,“ vyhlásil premiér Robert Fico.

Obyčajní ľudia nemienia hádzať vlády polená pod nohy, aj preto ôsmi z nich nehlasovali proti jej programu. Počas rozsiahlej parlamentnej diskusie bol Matovičov klub jediným, ktorý pochválil Smer za niektoré plány. „V tom dokumente je popísaná kopa dobrých vecí,“ dodal.

Spolupráca?
Matovič očakáva, že vládna strana si tiež osvojí nadstranícky pohľad na návrhy zákonov. „Smer sa tvári, že bude podporovať dobré veci bez ohľadu na to, kto s nimi príde. My sme preukázali, že to vieme, je teraz na Smere, či bude iba vodu kázať a víno piť alebo to dodrží,“ vyhlásil politik. Podľa poslanca Smeru Vladimíra Jánoša je videnie Smeru aj OĽaNo racionálne.

„Ak akýkoľvek opozičný návrh bude progresívny, racionálny a bude sa sčasti opierať aj o programové vyhlásenie vlády, nebudeme mať problém podporiť ho,“ myslí si. Hlasovanie o programovom vyhlásení vlády a o dôvere kabinetu sprevádzali komplikácie.

Technická chyba
Dvaja poslanci Smeru oficiálne nepodporili premiéra a jeho ministrov, naopak, opozičná poslankyňa Mária Ritomská (OĽaNO) hlasovala spolu so Smerom, čo viacerých prekvapilo.

„Bola som proti,“ tvrdila. Neskôr sa ukázalo, že za problémy troch poslancov mohla technická chyba hlasovacieho zariadenia.  „O to dôležitejšie je mať pohodlnú väčšinu v parlamente,“ reagoval Fico. Smer má 83 poslancov.

01 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mág navštívi mágov 02 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zverejnili výzvy na projekty 03 - Modified: 2004-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aktivisti žiadajú odstúpenie Ruska a Prokopoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 00:46