TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Suchoba a Imrecze majú vypovedať o Pellegrinim a úplatku 150-tisíc eur

07.07.2021, 10:59
Autor:
TASRTASRmahomaho
Podľa výpovedí si mal Peter Pellegrini vypýtať províziu za zrealizovanie legislatívnej zmeny.

Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba vypovedajú o úplatku, ktorý mal skončiť u predsedu opozičného Hlasu Petra Pellegriniho. 

Suchoba aj Imrecze sú obvinení v kauze Mýtnik. Údajný úplatok vo výške 150-tisíc eur mal prísť v čase, keď bol Pellegrini štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Informuje o tom portál Aktuality.sk a topky.sk

"Pelle ďakuje"

Suchobova firma Allexis spolupracovala s finančnou správou na projekte virtuálnej registračnej pokladne. Politickú podporu mali podľa portálu hľadať u Pellegriniho. 

Imrecze vypovedá o tom, že Pellegrini si mal vypýtať províziu za zrealizovanie legislatívnej zmeny. Portál ďalej uvádza, že peniaze mali ísť k Pellegrinimu cez oligarchu Miroslava Výboha. 

Suchoba mal vo výpovedi uviesť, že peniaze odovzdal Výbohovi v krabici od šampanského. Na následnom stretnutí mal Výboh Imreczemu a Suchobovi povedať, že "Pelle ďakuje."

Pellegrini: Za všetkým stojí Matovič

Pellegrini odmieta, že by mal zobrať odmenu za projekt virtuálnej registračnej pokladne. Na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že za všetkým stojí expremiér Igor Matovič a ide o snahu pošpiniť najsilnejšiu opozičnú stranu.

Deklaroval, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

"Niečo také, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva, sa nikdy nestalo. Od Františka I. ani od nikoho iného v tejto krajine som nikdy za nič nepožadoval žiadnu výhodu, žiadnu finančnú odmenu, žiadnu motiváciu, ani nič iné," podčiarkol.

Pellegrini hovorí, že ide o dielo Matoviča a jeho skupinky. "Je to on, ktorý sa vyžíva v aktivitách podlého, pomstychtivého charakteru," poznamenal s tým, že sa snaží navodiť dojem spravodlivosti. Dodal, že sa pritom stretával s viacerými súčasnými "kajúcnikmi".

Pellegrini pripomenul aj správu Slovenskej informačnej služby o tom, že sa manipuluje vyšetrovanie káuz. Vie si predstaviť, že ľudia sú po dobe vo väzbe schopní vypovedať tak, ako ich navedú.

Akcia Mýtnik

Podnikateľ v IT sektore Suchoba aj exšéf finančnej správy Imrecze čelia obvineniu v kauze Mýtnik. V rámci nej je obvinených ďalších 14 osôb. 

V zákazkách spadajúcich pod túto akciu ide až o 65 miliónov eur. Obvinení sú z trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní.

Dopúšťať sa mali aj korupčnej trestnej činnosti. Medzi zadržanými boli Peter Brhel aj Imreczeho podriadený riaditeľ IT odboru Milan Grega. Neskôr sa do väzby dostal aj známy oligarcha Jozef Brhel.

Celý prípad má súvisieť s utajovanými zmluvami, ktoré od roku 2013 v oblasti dodávky informačných systémov uzatvárala Finančná správa. Tie nikdy neboli zverejnené.

Dokopy by malo ísť o sedem kontraktov s firmami Allexis, Lynx a Besset. Napriek tomu, že ich hodnota sa pohybovala v desiatkach miliónov eur, Finančná správa na zákazky nevyhlásila verejné obstarávanie.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:17