StoryEditor

Poslanci skontrolujú trenčianskeho rektora

18.01.2010, 14:08
Autor:
TASRTASR

Poslanci školského parlamentného výboru v utorok (19. januára) skontrolujú Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka, ktorú preveruje ministerstvo školstva pre medializovanú kauzu expresného udeľovania titulov. Plánujú sa stretnúť s rektorom Miroslavom Mečárom a rokovať chcú aj s Akademickým senátom školy, ktorý dal návrh na jeho odvolanie.

Predsedníčka výboru Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) pre TASR uviedla, že výbor dostal od ministerstva školstva zatiaľ len čiastkové doklady.

"Kontrola ešte prebieha, určite to dostatočné nie je," komentovala Rosová poskytnuté dokumenty. V rukách má zatiaľ informácie o pochybnom celoživotnom vzdelávaní, ktoré mala poskytovať univerzita. "Kontrola zistila, že tam išlo o zavádzanie študentov," priblížila Rosová. Dodala, že ona osobne na tento problém upozorňovala ministra už skôr.

Pripustila, že dôsledná kontrola Trenčianskej univerzity vyžaduje určitý čas. "Ťažko to urýchľovať," komentovala. Personálne zmeny však na univerzite podľa nej už mali nastať dávnejšie. Minister Ján Mikolaj (SNS) by podľa nej nemal zadržiavať rozhodnutie o tom, či navrhne prezidentovi odvolať rektora Mečára. Rektor už svoje odvolávanie stihol spochybniť a plánoval zažalovať priebeh rokovania senátu.

Poslanci školského výboru odcestujú do Trenčína hneď po utorkovom zasadnutí parlamentného výboru, o 13.00 h. Rosová informovala, že zatiaľ tam plánujú ísť šiesti. Počíta s tým, že sa ich počet zvýši.

Na škandály s expresnými diplomami upozornil denník Pravda. Minister školstva na základe doterajších kontrol pozastavil trenčianskej univerzite právo udeľovať bakalársky titul v študijnom odbore ľudské zdroje a personálny manažment. Mikolaj vyhlásil, že nekritizuje univerzitu ako celok, ale domnieva sa, že ide o osobné pochybenia jednotlivcov.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:13