StoryEditor

Pozrite sa, ako prebiehala kauza Drukos

14.06.2012, 12:34
Autor:
TASRTASR

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos - František Mojžiš si právoplatne odpyká 8,5 ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu. Rozhodol o tom dnes na svojom verejnom zasadnutí trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) pod vedením predsedu Milana Karabina - bývalého predsedu NS.

Prinášame vám výberovú chronológiu kauzy Drukos a súdny proces s jej šéfom Františkom Mojžišom:
13. januára 1989 - Založenie družstva Drukos so sídlom v Banskej Bystrici.

rok 1992 až 1997 - Družstevná organizácia Drukos, neskôr Drukos, s.r.o., sa stala jedným z dvoch najväčších predajcov celého sortimentu vozidiel pre značky Škoda, Volkswagen a Audi na Slovensku, podnikala v oblasti leasingu technologických zariadení, výpočtovej techniky, reprografických a gastronomických zariadení a registračných pokladní, predávala produkciu domácich výrobcov (OTF Nižná, Tatramat Poprad -Whirpool, Calex Zlaté Moravce - Samsung).

8. septembra 1997 - Majiteľ spoločnosti Drukos Banská Bystrica, František Mojžiš, prekvapujúco previedol celý majetok firmy na cirkev. Majetok prešiel pod správu banskobystrického Biskupského úradu, ktorý založil tzv. Spoločnosť pre podporu chudobných a chorých. Mojžiš zdôvodnil svoje rozhodnutie sériou zastrašovaní a vydieraní.

rok 1998 - Národná banka Slovenska (NBS) požiadala Úrad finančnej polície (ÚFP) SR o získanie dôkazového materiálu o pôsobnosti takzvaných nebankových inštitúcií, ktoré v rozpore so zákonom o bankách, s prísľubom vysokého výnosu, prijímali vklady od obyvateľstva. Jednou z nich bolo aj BDV Družstvo patriace pod firmu Drukos, a.s., Banská Bystrica.

31. augusta 1999 - Majiteľ spoločnosti Drukos František Mojžiš založil združenie Vaša vlna privatizácie (VVP). Cieľom projektu VVP bolo získať akcie slovenských strategických podnikov, najmä Slovenskej sporiteľne, Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Všeobecnej úverovej banky (VÚB). Združenie VVP zhromažďovalo prostriedky od občanov a právnických osôb, pričom minimálny vklad bol 1000 Sk a združenie sľubovalo zabezpečiť do jedného roka stopercentný výnos z vkladu a 11,5-násobok majetku.

2. septembra 1999 - Ministerka financií SR Brigita Schmögnerová spochybnila objektivitu takej vysokej návratnosti prostriedkov vložených občanmi do strategických podnikov v rámci Združenia Vaša vlna privatizácie, akú sľuboval generálny riaditeľ spoločnosti Drukos František Mojžiš.

rok 1999 až 2002 - Družstvo Bonifikačný Drukos Výnos (BDV) Banská Bystrica, dcérska spoločnosť spoločnosti Drukos, verejne ponúkala občanom členstvo s minimálnym členským vkladom 10.000,- Sk a s výnosom až do výšky 31 percent z vkladu.

15. februára 2002 - Obchodné oddelenie Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici prijalo návrh na vyhlásenie konkurzu na firmu BDV- Družstvo, dcérsku spoločnosť banskobystrickej a. s., Drukos. Navrhovateľom bola nemenovaná klientka z Bratislavy ktorá sa členkou družstva stala v roku 2001 vkladom 10.000 Sk. Dôvodom podania návrhu na vyhlásenie konkurzu bol fakt, že dcérska spoločnosť Drukosu, firma BDV družstvo mala viac veriteľov a nebola schopná do 30 dní po lehote splatnosti plniť svoje záväzky.

25. februára 2002 - Nebankový nelicencovaný subjekt BDV Družstvo, ktorý ponúkal produkt Bonifikačný Drukos Výnos (BDV), prestal vyplácať a prijímať vklady klientov. Dôvodom rozhodnutia o uzatvorení prevádzok družstva bola údajná obava z masívneho výberu vkladov po avizovanom krachu nebankového subjektu AGW.

25. marca 2002 - Sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici vydal predbežné opatrenie, ktorým zakázal spoločnosti Drukos nakladať s majetkom.

27. marca 2002 - Šéfa banskobystrickej firmy Drukos Františka M. obvinil policajný vyšetrovateľ z trestného činu podvodu.

5. apríla 2002 - Krajský prokurátor zastavil trestné stíhanie šéfa banskobystrickej firmy Drukos Františka M., obvineného z trestného činu podvodu.

31. augusta 2002 - Svoju činnosť ukončilo združenie Vaša vlna privatizácie (VVP).

18. septembra 2002 - Banskobystrický podnikateľ František M. prestal kontrolovať spoločnosť Drukos, a.s., Banská Bystrica. Svoj podiel v materskej firme Drukosu, Spoločnosti na podporu chudobných a chorých, s.r.o., previedol na nových investorov, na holandskú firmu Telean Investments. Jej vlastník, anglický trust BDV Depositors, kontroloval aj firmu Yasay International, ktorá založila nový subjekt na slovenskom trhu s názvom UNIKOMFORT, a.s., Projekt mal získať peniaze pre približne 30.000 klientov BDV Družstva.

5. decembra 2002 - Krajský súd v Banskej Bystrici vyhlásil konkurz na dlžníka BDV družstvo a na dlžníka Drukos, a.s., Banská Bystrica.

19. marca 2003 - Najvyšší súd (NS) SR zrušil uznesenie Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici z decembra 2002, ktorým bol vyhlásený konkurz na Drukos, a.s., Banská Bystrica a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

7. mája 2003 - Františka M. vyšetrovateľ opäť obvinil v kauze tzv. nebankových subjektov. Obvinený bol z trestných činov podvodu a neoprávneného podnikania.

17. októbra 2003 - Predseda predstavenstva spoločnosti UniKomfort, a.s., Miroslav Kucka oznámil, že spoločnosť musela ukončiť svoju činnosť, pretože nebola ďalej schopná plniť svoje záväzky.

3. novembra 2003 - Pohľadávky za vyše 2,6 miliardy Sk klientov banskobystrického BDV družstva v konkurze zistil Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici.

8. januára 2004 - Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici vyhlásil konkurz na majetok dlžníka Drukos, a.s., Banská Bystrica.

1. apríla 2004 - Krajský súd v Banskej Bystrici vyhlásil konkurz na spoločnosť UniKomfort, a.s., Banská Bystrica.

17. decembra 2007 - Polícia ukončila vyšetrovanie kauzy nebankovej spoločnosti Drukos.

4. novembra 2008 - Špeciálna prokuratúra podala na Špeciálnom súde v Pezinku obžalobu na bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Františka M. Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý vtedy informoval verejnosť, sa mal František M. dopustiť trestného činu podvodu tým, že viac ako 25.000 fyzickým osobám spôsobil škodu takmer štyri miliardy Sk (132.775.675 eur).

4. novembra 2009 - Špecializovaný trestný súd v Pezinku prijal žalobu na Františka M. Prokurátor i obvinený na úvod verejného zasadnutia odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

20. januára 2010 - Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa začalo pojednávanie s Františkom M. obvineným z trestného činu podvodu. Pojednávanie bolo prerušené, keďže obžalovaný potreboval čas na zabezpečenie si nového obhajcu. Jeho dovtedajší právny zástupca s ním totiž prestal spolupracovať, pretože mu neplatil. František M. pred súdom tvrdil, že v súčasnosti nemá žiadne peniaze, ani majetok.

26. januára 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie s obžalovaným Františkom M. Súd po preštudovaní majetkových pomerov obžalovaného rozhodol, že František M. má nárok, aby mu bol pridelený štátny obhajca.

22. marca 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie s bývalým šéfom Drukosu Františkom M. Súd proces vytýčil do 31. marca a následne od 19. do 30 apríla. Na ŠTS sa dostavil obžalovaný František M. spolu s obhajcom. Proces sa začal výsluchom obžalovaného. Ten tvrdil, že Drukos bola fungujúca firma a rovnako aj BVD Družstvo. Za ich krachom podľa neho stoja štátne orgány.

23. marca 2010 - Výsluchom obžalovaného Františka M. pokračoval proces na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze Drukos. Františka M. vypočúval súd a jeho obhajca.

3. mája 2011 - Bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Františka M. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil za podvod na 8,5 roka väzenia. Odsedieť si ich mal vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd ho uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD Družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu František M. zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15 až 31-percentný výnos. Súd tvrdil, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Vklady klientov sa použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a na krytie prevádzkových nákladov. Obžalovaný sa pred súdom bránil tým, že peniaze by vkladateľom vrátil, keby nezasiahol štát. František M. sa voči rozsudku odvolal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 11:58