StoryEditor

Ruska predvolali na výsluch, chystá trestné oznámenia

25.03.2012, 19:10
Kauza Gorila. Lipšica šokovala rýchlosť, akou prokurátor zrušil obvinenie voči exministrovi.

Exminister hospodárstva Pavol Rusko bude v stredu vypovedať ku kauze Gorila a o privatizácii Paroplynového cyklu, ktorý sa dostal do rúk finančnej skupiny Penta. Rusko má termín u vyšetrovateľa napriek tomu, že špeciálna prokuratúra zrušila obvinenie z podvodu, ktoré vzniesol voči exministrovi.
„Keď už nič iné, tak tam aspoň nechám dve trestné oznámenia,“ povedal pre Hospodárske noviny Rusko. O ich obsahu chce bližšie informovať po porade s právnikom, naznačil však, že jedno by sa mohlo týkať zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Všetko bolo v memorande
„Nezdá sa mi v poriadku, ak minister vnútra Daniel Lipšic rozpráva, že Pavol Rusko je obvinený, a ja o tom neviem nič. Dokonca nepoužil ani iniciálky, ale zverejnil plné meno,“ konštatoval Rusko.
Ďalšie podozrenia Rusko vyslovil smerom k bývalým členom Fondu národného majetku, ktorí schválili predaj paroplynu spoločnosti PPC Holding vo vlastníctve Penty. „Existuje v zákone niečo ako povinnosti pri správe cudzieho majetku. Neboli povinní oboznámiť sa s tým, čo predávajú?“ pýta sa Rusko.

Exminister tvrdí, že všetci nominanti politických strán vo FNM mali k dispozícii informačné memorandum, v ňom boli všetky súvahy aj zmluvy, ktoré mal paroplyn. A to vrátane exkluzívnej dohody s vtedy štátnymi Slovenskými elektrárňami, ktorá zabezpečovala Pente pravidelné zisky. Práve kvôli nej bol podľa Lipšica obchod pre štát nevýhodný.
Nominanti SDKÚ a KDH Anna Bubeníková a Milan Krajniak zodpovednosť za nevýhodný obchod odmietli. Krajniak argumentoval aj tým, že o exkluzívnej zmluve medzi elektrárňami a paroplynom nevedel.

Lipšica šokovala rýchlosť
Lipšica prekvapilo, ako rýchlo špeciálna prokuratúra konala v prípade Ruska. Exminister bol obvinený niekoľko dní a v piatok prokurátor rozhodol, že to bolo nezákonné. „Rozhodnutie vnímam s veľkými rozpakmi, ale v tomto okamihu by som nerád išiel do polemiky so špeciálnou prokuratúrou,“ reagoval Lipšic.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:30