StoryEditor

Zajac: Generálna prokuratúra zdržuje prípad Hedvigy Malinovej

12.01.2010, 12:51
Autor:
TASRTASR

Generálna prokuratúra (GP) SR je v prípade obvinenia Hedvigy Malinovej z krivej výpovede pod politickým tlakom a pomalým konaním poškodzuje práva obvinenej. "Námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál povedal v máji 2009, že predpokladá, že GP celý prípad uzavrie do konca augusta 2009. Neuzavrela, naopak, celý prípad sa otvoril spôsobom, ktorý narúša ľudské a občianske práva Hedvigy Malinovej. To všetko svedčí o tom, že GP celú tú vec preťahuje, že ju zdržuje," povedal na dnešnom brífingu občiansky aktivista a podpredseda OKS Peter Zajac.

"Takýto postup GP SR vzbudzuje dôvodné podozrenie, že koná pod politickým tlakom, keďže za výklad, že Hedviga Malinová klamala, sa plnou váhou postavili najvyšší ústavní činitelia," dodal Zajac.

Aktivisti Zajac, Egon Gál, Martin Mojžiš a Ondrej Dostál dnes v budove GP odovzdali list generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, v ktorom protestovali proti rozhodnutiu GP nevybaviť ich petíciu k posudku profesora Petra Labaša v kauze Hedviga Malinová. "Ako členovia petičného výboru sme 27. novembra podali petičné hárky, v zmysle petičného zákona sme mali byť informovaní o spôsobe vybavenia petície do 30 dní, teda do 27. decembra. Odpoveď prišla až 4. januára, čiže GP porušila zákon o petičnom práve," vyhlásil Dostál. V odpovedi navyše GP konštatuje, že sa petíciou nebude zaoberať, keďže orgány činné v trestnom konaní na základe ustanovenia Trestného poriadku neprihliadajú na obsah petícií zasahujúcich do ich konania.

"To však podľa nášho názoru neznamená, že sa petíciou nemala vôbec zaoberať. Zákon o petičnom práve nevylučuje, aby adresátom petície boli orgány činné v trestnom konaní a takisto ústava umožňuje obmedziť ľudské a občianske práva iba za podmienok ustanovených ústavou a obmedzenie, že by petícia nesmela smerovať na orgány činné v trestnom konaní ústava nepozná," upozornil Dostál. Podľa neho sa GP síce nemusela nechať vo svojom konaní ovplyvniť obsahom petície, mala ju však preskúmať a vybaviť. Zajac ho doplnil, že zvážia podanie sťažnosti proti rozhodnutiu GP.

Aktivisti sa petíciou, ktorú vlastnoručne podpísalo 1858 občanov a na internete ďalších 505, snažili upozorniť GP, že posudok profesora Labaša podľa nich nie je dôveryhodný. Ako dôvod uvádzajú, že viacerí údajní spolupracovníci uvedení v posudku sa od spoluautorstva dištancovali, ako aj aktuálne stanovisko rádiológa k CT vyšetreniu Malinovej z 25.8.2006, ktoré podľa nich "jednoznačne konštatuje opuch podkožných štruktúr mäkkých častí jej tváre."

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:06