StoryEditor

Firma Penty čistí železnici komíny

05.02.2013, 23:00
Kauza Gorila zmarila finančnej spoločnosti jeden biznis, nahradil ho druhý.

Políciu upratovať nebudú, ale zato vyčistia železničné komíny. Spoločnosť AB Facility, ktorú vlastní finančná skupina Penta, získala zákazku od Železníc SR za vyše 188-tisíc eur. Len nedávno jej pritom kauza Gorila zmarila iný biznis so štátom – upratovanie na ministerstve vnútra.

AB Facility našli Železnice SR cez prieskum trhu. Z vopred vybraných firiem predložili podľa hovorkyne Martiny Pavlíkovej najlepšiu cenovú ponuku. AB Facility má po tri roky zabezpečovať kontrolu komínov a ich čistenie. „Maximálna suma sa nemusí vyčerpať, službu si budeme objednávať podľa potrieb,“ dodala Pavlíková.

O železničné komíny sa do konca decembra starali traja, okrem AB Facility to bol kominár Jozef Hlinka a spoločnosť Vzduchoklíma. Mali rozdelené Slovensko podľa regionálnej pôsobnosti, od nového roka majú železnice všetky zmluvy len s AB Facility.

Uchádzal sa znova
Hlinka hovorí, že sa o prácu pre železnice uchádzal znova. Tvrdí, že štátna akciovka mu ani neoznámila, koho si vybrala a s akými cenami. „Ani neviem, kto vyhral, akoby to bolo štátne tajomstvo,“ povedal. Ročne si účtoval za komíny od Bratislavy po Žilinu 38-tisíc eur. „A to som bol v niektorých prípadoch stratový, neviem si predstaviť, že to niekto urobí lacnejšie.“

Spoločnosť Penty uviedla, že to možné je. „Ceny, ktoré sú predkladané v tendroch, sú reálne a stojíme si za nimi. Môžeme vylúčiť akékoľvek navyšovanie v prípade, že rozsah prác zostane nezmenený,“ uviedla Zuzana Wobořilová z AB Facility.

Škodí im Gorila
AB Facility je v obchodoch so štátom úspešná. Odkedy ju vlastní Penta, získala zákazky na upratovanie a servisné práce od štátnych inštitúcií za viac než milión eur. Okrem iného na ministerstvách práce či hospodárstva a vo vojenských lesoch. Spolu s firmami ISS Facility Service a Prima Invest mala robiť aj údržbu budov ministerstva vnútra. Celkove išlo o 50 miliónov eur za tri roky, informovali vlani Sme a aktualne.sk. Lukratívna zmluva však bude minulosťou.

„Pristúpili sme k úkonom, ktoré povedú k jej vypovedaniu. Urobili sme tak s vedomím, že tento krok prispeje k odstráneniu pochybností o našich motívoch a zámeroch," poznamenala Wobořilová. Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi prekážalo, že AB Facility má upratovať policajné priestory, hoci ich vlastní Penta, ktorú polícia vyšetruje pre Gorilu.

Spájanie s Gorilou spoločnosť odmieta, tvrdí však, že ju poškodzuje. Niektorí verejní zadávatelia podľa Wobořilovej pod vplyvom Gorily „korigujú“ svoje rozhodnutie objednať si AB Facility. O aký obchod okrem ministerstva vnútra prišli, Wobořilová nespresnila.

Penta je majoritným vlastníkom AB Facility od roku 2010. Spoločnosť pôsobí okrem Slovenska v Čechách a Poľsku. Vlani sa na Slovensku rozrástli o akvizíciu, upratovaciu firmu Magnol Service. Skupina AB Facility, ktorej centrum je v Prahe, dosiahla vlani tržby takmer 2,4 miliardy českých korún. Je to o 73 percent viac než v roku 2011.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:32