StoryEditor

Lengvarský vo veľkom rozhovore pomenoval bod zlomu pre očkovanie. Požiadal už o to Hegera

08.07.2021, 12:47
S povinným očkovaním vybraných skupín štát nateraz nepočíta. „Neviem si dosť dobre predstaviť, ako by sme to vynucovali, sankcionovali,“ hovorí vo veľkom rozhovore pre HN minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Minister financií Igor Matovič cez víkend povedal, že percento zaočkovaných je kritérium, či ostanete vo funkcii. Spýtam sa inak – čo je pre vás osobne kritériom, či budete ochotný zostať?
Na ministerstvo zdravotníctva som prišiel pracovať pre zlepšenie systému v prospech pacienta a zdravotníckeho pracovníka. Kľúčové je pre mňa v najbližšom období percento zaočkovanosti a optimalizácia siete nemocníc plus legislatíva s tým spojená. Aby sme mohli čerpať zdroje z plánu obnovy.

Aká úroveň zaočkovanosti je pre vás osobne hraničná, aby sme mohli hovoriť o úspechu či neúspechu?
Stále platí 60 percent.

A vaše osobné stanovisko k podobným politickým vyhláseniam? V minulosti ste s tým asi nemali skúsenosti.

Funkcia, ktorú zastávam, je politická, takže týmto spôsobom vnímam aj vyjadrenia politikov. Tí majú aj iné motivácie, takže to neberiem osobne, nenechávam sa vyrušiť z práce, ktorú robím. Podobne ako minulý týždeň, keď sme diskutovali o zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela nakoniec neprešla, lebo tam bola iná politická vôľa. Každý z politikov, ktorí sú šéfmi strán a majú isté ciele, sa nejakým spôsobom vyjadrujú. Ja vykonávam svoju prácu a veľmi sa nad politickými vyjadreniami nezamýšľam. Ak je potrebné, som otvorený konštruktívnej diskusii, v prípade potreby kompromisom, pričom rád veci vysvetlím.

Na druhej strane sa každý týždeň stretávate s Igorom Matovičom na rokovaní vlády. Nemali ste ambíciu si to vydiskutovať, aby ste nepočúvali cez víkend nové odkazy?
Od tohto víkendu som s ním nebol. Dnes (v stredu, pozn. red.) je vláda, takže uvidíme, či o tom budeme spolu hovoriť. Ale s pánom Matovičom by som skôr potreboval riešiť iné veci.

Ktoré?
Financovanie očkovacej kampane, ktorá stojí. Ďalej niektoré veci, ktoré potrebujeme v rámci ukončenia siete monitorov odpadových vôd a zvýšenie kapacít PCR testovania. To sú veci, ktoré dlhodobejšie riešime a nie sú doriešené.

Pred časom ste avizovali finančné motivácie. Očkovaciu lotériu a sprostredkovateľský bonus nakoniec oznamoval minister financií Matovič. Koho to teda bola iniciatíva?
Zhodli sme sa, že aj takáto motivácia je vysoko pozitívna. Pán minister financií si to zobral za svoje s tým, že vymyslí spôsob, ako motivovať ľudí aj týmto spôsobom. A to z hľadiska spôsobu aj finančných možností Slovenska. Prišiel s týmto nápadom. Mne je v princípe jedno, či sa bude robiť lotéria alebo sprostredkovateľské bonusy. Ak je niekto schopný priviesť k očkovaniu 20 alebo 50 ľudí, tak to vnímam cez optiku zvýšenia počtu zaočkovaných. A to je dobré.

Zároveň ste hneď v úvode povedali, že ešte čakáte nejaké zdroje práve od tohto ministerstva. Ako dlho?
Rádovo týždne až mesiace.

Ako si to vysvetľujete?
Nie som na vláde jediný, kto čaká na zdroje z ministerstva financií.

Ale ste jediný minister zdravotníctva, a to v čase pandémie.
Konzultoval som to s pánom premiérom. Ten potvrdil, že to bude s pánom ministrom financií riešiť. Naši ľudia na rezort chodia, napísali sme niekoľko zdôvodnení, niekoľkokrát sme požiadavky precizovali. Nie sú to gigantické zdroje, ale aj tie by pomohli.

Pri kampani je vášmu ministerstvu vyčítané, že je neviditeľná. Má však ešte v tejto fáze význam ju zásadne tlačiť?
Očkovacia kampaň tu, podľa môjho názoru, mala byť od decembra alebo januára. Takže áno, nejaký čas sa stratil. Ale viete, keď hovoríme o kampani, tak ak si otvoríte ktorékoľvek médium, všade sa o tom hovorí. Takže v zásade kampaň beží. Niekto si možno predstavuje, že celé Slovensko polepíme bilbordmi.

Ja si ju napríklad predstavujem tak, že si zavoláte agentúru, ktorá vám vytvorí celý koncept aj s cieľmi.
Ja presne tak isto.

To sa však nedeje.
Nie.

A bude sa to diať?
Verím, že áno, už sme o tom hovorili. No nemala by ísť iba z ministerstva zdravotníctva, mala by byť celonárodná kampaň. Aby ľuďom odprezentovala, aké výhody dostanú po očkovaní, ako sa zaregistrujú do eHranice, ako môž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-20 12:24:20 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský: Nemocnice sa rušiť nebudú, dôjde len k transformácii lôžok 02 - Modified: 2021-07-02 18:31:34 - Feat.: 0 - Title: Kollárova Sme rodina zablokovala Lengvarského zákon, kritizuje SaS aj skupinu okolo Kolíkovej 03 - Modified: 2021-07-07 08:58:11 - Feat.: 0 - Title: Budúci týždeň rozhodneme o preplácaní testov, Lengvarský pripraví analýzu, odkázal Heger 04 - Modified: 2021-07-07 12:04:28 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský: Čoskoro by sa malo očkovať bez pozvánky vo všetkých očkovacích centrách 05 - Modified: 2021-07-07 13:51:22 - Feat.: 0 - Title: V koalícii sa črtá kompromis. Lengvarský naznačil, koľko by mali stáť antigénové testy
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:12