StoryEditor

Mala to byť kvalitná slivovica

18.09.2012, 00:00

„Predám kvalitnú jemnú slivovicu z vlastných sliviek. Výborná chuť i kvalita. Pálené legálne v pestovateľskej pálenici. Možno zaslať aj na dobierku. Cena 10 €/l. Pri väčšom objeme možná zľava,“ znel inzerát, na základe ktorého si cez internet kúpil alkohol na oslavu prešovský podnikateľ Ľuboš Mesarč. Po oslave ležia štyria otrávení v prešovskej nemocnici.



„Rozlievali si ho sami“
Majiteľ kapušianskej reštaurácie Peter Gamčík, v ktorej sa oslava konala, tvrdí, že oslavujúcim prenajal iba priestory a reštaurácia len podávala stravu. „Bola to súkromná akcia. Alkohol si doniesli sami, aj si ho sami rozlievali.“ Prešovský podnikateľ odmietol o celej situácii komunikovať a zložil telefón. Jeho žena odkázala, že nebudú poskytovať žiadne informácie, pretože všetko už povedali polícii a lekárom.

Podľa polície sa na podnikateľovej oslave zúčastnilo približne tridsať osôb. „Obsah metanolu bol stanovený na približne 25 percent objemových jednotiek, pričom pomer metanolu a etanolu bol jedna k jednej,“ povedal prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Podľa policajnej hovorkyne Denisy Baloghovej alkohol konzumovalo desať až pätnásť osôb. Polícia po tom, ako dostala z českej strany informáciu o tom, že sa na Slovensko priviezol nebezpečný alkohol, týchto ľudí kontaktovala. Tí sa následne podrobili vyšetreniu.

Pamätné fľaše
Oslávenec si z Čiech objednal cez internet celkovo desať litrov slivovice. Inzerát ešte včera visel na viacerých internetových stránkach. Alkohol cez neho predával Petr Veselý z Uherského Brodu. „Zásielka bola doručená v štyroch plastových nádobách. Následne ho Prešovčan podával v pamätných fľašiach,“ povedala Baloghová. Polícia včera začala trestné stíhanie pre prečin ohrozenia zdravia.

„Boli to také pekné sklenené fľaše v tvare slivky so skleneným uškom a kovovým uzatváraním,“ hovorí čašník, ktorý oslavujúcich obsluhoval. Etikety na nich vraj neboli. „Zdá sa mi, že na nich bola namaľovaná slivka a číslo 50.“

V Česku zomrelo na otravu alkoholom doteraz 21 ľudí, podľa portálu topky.sk bol prvou obeťou Slovák dlhodobo žijúci v českom Havířove. Muža našli mŕtveho začiatkom mesiaca v jeho byte. Lekári určili najskôr ako príčinu smrti zlyhanie srdca a pečene. Po posledných udalostiach vykonali ďalšiu pitvu, podľa ktorej 62-ročného Slováka zabil práve metylalkohol.

„Robíme všetko pre to, aby nemali dlhodobé následky,“ povedal včera pre HN Pavol Gazdič, námestník riaditeľa prešovskej nemocnice, kde ležia štyria otrávení Slováci. Pacienti sú podľa neho stabilizovaní. Hodnota metylalkoholu v organizme u nich bola síce vyššia, ako je norma, no nie životu nebezpečná. Do domácej liečby by tak mali byť prepustení už dnes.
Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 23:34