StoryEditor

Veľká slovenská koalícia sa nevie dohodnúť na podpredsedoch kraja

18.01.2010, 16:23
Autor:
TASRTASR

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica by mal mať v novom volebnom období troch podpredsedov. Poslanci sa však stále nevedia zhodnúť na ich menách. Ich voľbu preto krajské zastupiteľstvo muselo odložiť až na budúci týždeň.

Poslanecký klub ĽS-HZDS nesúhlasí predovšetkým s nomináciou bývalej podpredsedníčky Ľubice Burdovej. „Nevieme sa nejako stotožniť s osobou, ktorú nominuje politická strana Smer-SD, s týmto máme problém. Pani poslankyňa je veľmi konfliktný typ človeka a myslíme si, že podpredseda by mal byť človek, ktorý má nadhľad, ktorý vždy príde s dobrým návrhom, ktorý vie prijať konsenzus. Myslím si, že ona nie je taký reprezentant. Na tomto to celé padlo,“ zhrnula nezhody vo veľkej slovenskej koalícii Lýdia Forrová z ĽS-HZDS. Burdovej vyčíta aj to, že v minulom volebnom období vo funkcii podpredsedu NSK nedodržiavala politické dohody.

„Tu nie je čo komentovať. K ĽS-HZDS sa nebudem vyjadrovať. Samozrejme, že som dohody dodržiavala. Dodržiavala som všetky koaličné dohody, ktoré boli v prospech občanov tohto regiónu a budem to robiť aj naďalej,“ odpovedala Burdová na výhrady ĽS-HZDS.

Aj napriek nezhodám na prvom pracovnom rokovaní krajského zastupiteľstva poslanci odmietajú úvahy o konflikte vo veľkej slovenskej koalícii. Podľa Forrovej nie sú pravdivé ani kuloárne informácie, podľa ktorých niektoré poslanecké kluby uvažujú, že v prípade konfliktov v koalícii začnú spolupracovať s SMK.

Podľa predbežných politických dohôd majú funkcie troch podpredsedov NSK patriť strane Smer-SD, KDH a SDKÚ-DS. Belica už avizoval, že nominácie jednotlivých strán komentovať nebude. „Aj ja by som mohol mať výhrady voči rôznym ľuďom, ale predsa je tu nejaká politická dohoda, tú by mali rešpektovať, ja budem akceptovať toho, koho mi Smer navrhne a samozrejme po politických dohodách sú tie mená pre mňa akceptovateľné vrátane pani podpredsedníčky Burdovej,“ skonštatoval. Problém nevidí ani v navrhovanom počte podpredsedov. „Podpredseda môže byť jeden až po počet traja, štyria, môže ich byť aj päť. Je to vec politickej dohody. Ja by som súhlasil aj s jedným, ale keď strany navrhnú dvoch, budú dvaja, ak troch, budú traja, ale myslím, že to je už číslo, ktoré by sa nemalo prekračovať,“ skonštatoval Belica.

Na dnešnom rokovaní zastupiteľstva si na post podpredsedu NSK nárokovala aj SMK, ktorá má po strane Smer-SD najpočetnejší poslanecký klub. Podľa Belicu je však bez politických dohôd takáto nominácia bezpredmetná. Jedinou stranou, ktorá by bola ochotná o kandidátovi za SMK rokovať je zatiaľ ĽS-HZDS. „Ja by som sa vedela stotožniť s filozofiou, že by boli dvaja podpredsedovia, teda že by dva najväčšie poslanecké kluby (Smer-SD a SMK) mali svojho podpredsedu. Nemali by sme vôbec problém zahlasovať aj za kandidáta SMK,“ uviedla Forrová.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 19:16