StoryEditor

Jahnátkov rezort je hluchonemý, tvrdí Slota

14.01.2010, 13:52
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 16.05 | Slovenská národná strana (na snímke jej predseda Ján Slota) súhlasí so znížením počtu ministerstiev po júnových parlamentných voľbách, preferuje však posilnenie rezortov, ktoré podľa koaličnej zmluvy pripadli v tomto volebnom období SNS.

Na dnešnej tlačovej konferencii to po rokovaní predsedníctva SNS povedal líder strany Ján Slota. "Určite na malom Slovensku, ktoré má 5,5 milióna obyvateľov, je ministerstiev priveľa," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva SNS líder strany Ján Slota.

Národniari chcú zlučovať
S návrhom na zlúčenie štyroch rezortov preto prídu ministri SNS aj na rokovanie vlády. "Ministerstvo hospodárstva toho času vlastne neriadi nič. Javí sa nám ako samostatné ministerstvo také hluchonemé," poznamenal Slota, podľa ktorého by ministerstvo hospodárstva malo byť priradené k ministerstvu výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR). "Malo by vzniknúť ministerstvo výstavby, hospodárstva a regionálneho rozvoja. Vidíme predpoklad, aby sa zlúčilo ministerstvo životného prostredia a pôdohospodárstva, aby vzniklo ministerstvo životného prostredia a pôdohospodárstva," vysvetlil.

Kultúra a školstvo
Slota vidí tiež priestor pre pričlenenie ministerstva kultúry k ministerstvu školstva, ak by takáto iniciatíva bola neúspešná, podľa SNS by bolo vhodné vytvoriť z Ministerstva školstva (MŠ) SR rezort školstva, vedy, výskumu a športu. Zlúčením ministerstva vnútra a obrany by vzniklo ministerstvo ozbrojených síl, pričom civilná zložka z dnešného Ministerstva vnútra (MV) SR by prešla pod MVRR.

"Intenzívne pripravujeme zákon o novom územnosprávnom členení SR. Slovenská republika by mohla ušetriť značné finančné prostriedky. Bolo by to aj kompatibilné s usmernením Európskej únie," poznamenal Slota, ktorý by privítal rozdelenie Slovenska na tri VÚC plus dve mestá - Bratislava a Košice so samostatným štatútom.

Ochrana jazyka
Prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová upozornila aj na ďalšie pripravované legislatívne zmeny z dielne SNS. "Je to novela zákona o sociálnych dávkach pre dlhodobo nezamestnaných," pripomenula iniciatívu, ktoré má viazať poskytovanie sociálnych dávok dlhodobo nezamestnaným na odpracovanie aspoň 50 hodín verejnoprospešných prác pre obec. Belousovová neskrýva, že táto novela sa do istej miery týka aj riešenia problému dlhodobo nezamestnaných Rómov v osadách.

"Predložíme novelu zákona o štátnom jazyku a novelu zákona o obecnom zriadení, ktorá sa týka najmä umiestňovania pamätníkov v katastroch obcí a miest," uviedla Belousovová. V súvislosti s touto iniciatívou spomenula dlhodobý problém umiestniť súsošie Cyrila a Metoda v Komárne na dôstojné miesto.

Z poslaneckých iniciatív zástupcov SNS v parlamente Belousovová spomenula novelu Rudolfa Pučíka, ktorej cieľom je oslobodiť príjmy slovenských vojakov zahraničných misií od daní. "Je diametrálny rozdiel medzi vojakmi z iných krajín Európskej únie a NATO, predovšetkým USA, kde sú všetci vojaci zbavení platenia daní, a našimi vojakmi. Napríklad holandskí vojaci, ktorí skončia misiu v Afganistane, idú s rodinami na dovolenku na Krétu a naši vojaci idú do karantény," doplnil Slota. Poslanec Jozef Ďuračka tiež navrhne vylúčenie jedno- a dvojcentových mincí z obehu.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:18