StoryEditor

Exminister Malchárek sa stretol s Pentou aj v biznise

09.01.2012, 23:00
Exminister hospodárstva Malchárek podniká s finančnými žralokmi z Penty v oblasti zdravotníctva.

Spoločne vlastnia súkromnú nemocnicu Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici, ktorá je špecializovaná na liečbu nádorových ochorení prsníka.

Na prepojenie Malchárka s Pentou upozorňuje údajný dokument SIS Gorila. Podľa neho mal Malchárek ako exminister pomáhať finančnej skupine pri privatizácii štátnych firiem. Penta aj Malchárek to odmietajú.

Penta kúpila Mammacentrum v decembri 2010 od cirkvi za 1,5 milióna eur.

„V marci 2011 došlo k odkúpeniu 40-percentného podielu v Mammacentre firmou Group One, za ktorý zaplatila 12-tisíc eur,“ informoval HN hovorca Penta Investments Martin Danko. Akciovka Group One Investment je rodinný podnik Malchárkovcov, bývalý politik ju riadi spolu s otcom, členkou dozornej rady je Jirkova manželka Sofia. Nízku predajnú cenu zdôvodňuje Danko zadlžením nemocnice. „Sú tam veľké úverové záväzky,“ povedal.

Väčšinový balík centra vlastní dosiaľ portfóliová firma Penty akciovka ProCare, ktorá spravuje sieť súkromných polikliník. Celý biznis bol podľa Danka nápadom Sofie Malchárkovej, ktorá je lekárka so špecializáciou na rádiodiagnostiku. „Informovala nás o nedostatku kapacít na mamografické vyšetrenia a spomenula existenciu nového odborného centra, ktoré plánoval prevádzkovať Biskupský úrad v Banskej Bystrici. Biskupský úrad nebol finančne schopný zabezpečiť prevádzku takého náročného zariadenia, a preto ho ProCare odkúpila,“ uviedol Danko. Malchárek sa následne stal manažérom centra, Malchárková odborným garantom. „Vzhľadom na moje manažérske skúsenosti sa akcionári dohodli na mojom vymenovaní za predsedu predstavenstva,“ potvrdil biznis expolitik Malchárek. Za funkciu nemá podľa vlastných slov žiadny benefit. Dohoda obsahovala tiež neskorší predaj menšinového podielu firme Group One Investment.

Intervencia Uhliarika
Mammacentrum sv. Agáty tvoria štyri onkologické ambulancie, operačná sála a chirurgické lôžkové oddelenie so štyrmi dvojlôžkovými izbami. Do výstavby a vybavenia investovala banskobystrická diecéza podľa agentúry SITA zhruba 8,6 milióna eur, prístrojové vybavenie centra stálo zhruba 1,5 milióna eur. Cirkev musela počas prvého roka fungovania dotovať centrum 600-tisíc eurami. Dôvodom bol aj fakt, že súkromné centrum nezazmluvnila Všeobecná zdravotná poisťovňa. Liečbu svojich poistencov mala totiž dostatočne pokrytú v neďalekej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta s onkologickým oddelením „najvyššej kvality“. Po intervencii ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) z konca leta 2010 štátna poisťovňa zazmluvnila aj Mammacentrum. V decembri centrum kúpila Penta. Nemocnica v roku 2010 vykázala stratu tritisíc eur. Exminister hospodárstva mal podľa spisu Gorila získať od spoločníka Penty Jaroslava Haščáka stámiliónové provízie za privatizáciu štátneho majetku. Obe strany považujú materiál za fikciu. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. máj 2024 01:51