TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Sulík: Nepovažujem za správne narýchlo a chaoticky meniť základný zákon štátu

09.07.2021, 14:10
Autor:
TASRTASR
Predseda Národnej rady Boris Kollár vo štvrtok avizoval, že chce novelu Ústavy v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia parlamentu predložiť na mimoriadnu schôdzu v júli.

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík nepovažuje za správne narýchlo a chaoticky meniť Ústavu v súvislosti s referendom o predčasných voľbách. Jeho stanovisko poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák. Strana je podľa jeho slov proti takýmto chaotickým zmenám, ktoré chcú "narýchlo a bez odbornej diskusie" presadiť niektorí politici.

​"Zmeny v Ústave SR aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, ale určite nie zbrklo na júlovej mimoriadnej schôdzi," uviedol Sulík. Podčiarkol, že SaS podporuje priamu demokraciu a referendum vníma ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov. Tvrdí, že liberáli boli pripravení považovať za záväzné referendum, ak by bolo úspešné a ak by sa väčšina voličov vyjadrila za predčasné voľby.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok avizoval, že chce novelu Ústavy v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia parlamentu predložiť na mimoriadnu schôdzu v júli.

Viacerí politici však reagovali, že vzhľadom na rokovací poriadok a lehoty to nebude možné. Kollár preto uviedol, že návrh predloží v najskoršom možnom termíne a aktuálne zvažuje legislatívne možnosti. Premiér Eduard Heger (OĽANO) podčiarkol, že o Kollárovom návrhu bude musieť rokovať koaličná rada.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu informovala, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:58