StoryEditor

Hrušovský: Zvolenie Figeľa bolo najlepším rozhodnutím

23.06.2012, 07:30
Aktualizované | Snem KDH sa skončil. Zvolení boli aj šiesti podpredsedovia.

20:30 Pred druhým hlasovaním sa za Brocku prihovoril osobne predseda strany Ján Figeľ. "Keď som bol v zahraničí a potreboval som určiť niekoho, čo ma zaskočí, vždy som sa mohol o Júliusa Brocku oprieť. Bol spoľahlivý, nikdy som nemusel dementovať jeho vyjadrenia," vyhlásil. Pripomenul delegátom prednovembrový príbeh Brocku, ktorý sa angažoval v kresťanskom disente a spoluorganizoval sviečkovú manifestáciu, ale aj roky jeho práce pre KDH.

20:11 Na Sneme boli zvolení šiesti podpredsedovia- Miroslava Szitová , Miloš Moravčík, Ján Hudacký, Július Brocka, Pavol Abrhan a Peter Belinský. Brocku zvolili až v druhom kole.

proti šiestim menám, ktoré snemu navrhla Rada KDH 9. júna nastala jediná zmena, zo súťaže sám odstúpil Marián Kvasnička a tým vytvoril priestor pre opätovné zvolenie Júliusa Brocku do funkcie podpredsedu.

18:23 Procházka povedal, že sa bude snažiť vybudovať programovú alternatívu s výhľadom na to, že časom vytvorí personálnu akternatívu k súčasnému vedeniu.

18:22 V súčasných chvíľach sa hlasuje o podpredsedoch strany.

17:21 Aktuálne začína snem rozpravu k voľbe podpredsedov strany. Figeľ informoval o šestici kandidátov na podpredsedu, ktorých snemu odporučila Rada KDH 9. júna. Ide o poslancov Národnej rady SR Jána Hudackého, Pavla Abrhana, Mariána Kvasničku, ako aj vysokoškolskú pedagogičku Miroslavu Szitovú, bývalého riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Petra Belinského a ekonomického experta Miloša Moravčíka.

Poslanec Alojz Přidal predstavil snemu kandidáta trnavskej organizácie KDH, ktorým je doterajší podpredseda strany Július Brocka. "Chcel by som vás poprosiť o podporu Júliusa Brocku, ktorý si vašu dôveru určite zaslúži a nikdy ju nesklame," konštatoval Přidal.

17:20 Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský doplnil, že KDH sa pri konkrétnych témach neuzatvára ani voči spolupráci s SaS a OĽaNO, s SDKÚ-DS a Mostom - Híd však kresťanských demokratov spájajú spoločné ľuďové hodnoty a okruh subjektov patriacich k Európskej ľudovej strane (EPP). SDKÚ-DS a KDH sú členmi EPP a Most - Híd má záujem o členstvo.

17:19 Na margo dnešného návrhu poslanca Radoslava Procházku na zmenu stanov Hrušovský, aj novozvolený predseda KDH Figeľ poznamenali, že neprešla aj kvôli tomu, že bola na sneme predložená bez širšej diskusie na regionálnej úrovni. "Nemôže sa to diať zrazu, nepripravene, bez hlbšej diskusie a tým pádom aj dostatočnej podpory. Zmena stanov si v KDH vyžaduje dvojtretinovú podporu delegátov. Po vytvorení a kompletizácii nového predsedníctva navrhnem vytvorenie komisie, ktorá sa bude zaoberať prípravou novely stanov tak, aby všetky návrhy prešli diskusiou na úrovni okresov a krajov a mohli byť súčasťou prípadnej novely. Ak sa to robí inak, väčšinou to nedopadne dobre," vyhlásil Figeľ.

17:18 Znovuzvolenie Jána Figeľa do funkcie predsedu KDH veľkou väčšinou hlasov je pre osud kresťanskodemokratickej politiky na Slovensku správnym rozhodnutím a zároveň dôkazom o vnútornej jednote strany. Na dnešnom spoločnom brífingu s Jánom Figeľom to povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský."Strana požíva dôveru Jána Figeľa a Ján Figeľ požíva veľkú dôveru delegátov, ktorí sa tu dnes zišli," dodal Hrušovský.

17:14 Figeľ na tlačovej konferencii povedal, že vláda jednej strany potrebuje konkurenciu. Spomenul návrh vytvorenia ľudovej platformy a vyzdvihol strany SDKÚ a Most-Híd, ktoré majú podobné hodnotové zmýšľanie.

16:56  Staronovým predsedom KDH sa stal Ján Figeľ. V tajnom hlasovaní ho zvolilo 261 z 324 delegátov. "Budem razantným, rozhodným, ale zodpovedným predsedom, ktorý bude pevný v postojoch, ale vľúdny vo vzťahoch," vyhlásil po zvolení Figeľ.

16:31 O chvíľu sa bude hlasovať o predsedovi strany. Jediným kandidátom je Ján Figeľ.

16:30 Na sneme sa neschválili zmeny stanov, ktoré navrhoval Procházka.

14:39 Poslanci teraz diskutujú o možnej zmene stanov, ktorú navrhol Procházka a zamedzili novinárom vstup.

14:30 V jednej miestnosti kultúrneho domu, v ktorom sa uskutočňuje snem, horelo. Pravdepodobne od pokazeného stropného svietidla vzbĺkol plastový strop v Presscentre a postupne sa začali chytať stoličky a koberec. Novinári z miestnosti vyniesli techniku a zalarmovali personál, ktorý začínajúci požiar uhasil penovými hasiacimi prístrojmi.  Došlo k zadymeniu viacerých miestností, zranený nebol nikto.

13:40 Na margo odchodu Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z KDH Figeľ poznamenal, že každý má slobodnú možnosť opustiť stranu, keď sa tak rozhodne. "Toľko priestoru, koľko dostal v KDH Daniel Lipšic, nedostal nikto za 22 rokov," vyhlásil Figeľ. Dodal, že Lipšic prišiel do KDH z externého prostredia a teraz sa doň vracia.

  Pripomenul, že KDH stratilo za dvadsať rokov množstvo osobností, v niektorých prípadoch išlo podľa neho o "piliere hnutia" a napriek tomu dokázalo pokračovať na svojej politickej ceste ďalej. "Možno aj v budúcnosti niekto odíde. Dôvera sa nedá nadiktovať, dôvera sa pestuje," zdôraznil Figeľ.

"Bez KDH opozícia Fica neporazí, bez KDH by neporazila Mečiara. KDH prežije aj Smer," vyhlásil. V tejto situácii kritizoval katolícku aj evanjelickú cirkev za to, že sa zúčastňujú na rokovaní rady solidarity, ktoré inicioval líder Smeru-SD Robert Fico. "Naše cirkvi sa dali do 'Národného frontu'," vyhlásil Figeľ, podľa ktorého si cirkvi mohli pre komunikáciu s vládou zvoliť iné platformy.

13:35 Kauzu "zlaté padáky" vníma Figeľ ako zlyhanie vlastných ľudí, ktoré poškodilo tak stranu, ako aj osobu jej predsedu. "Bol som faulovaný zozadu, vlastnými," vyhlásil v emotívnom prejave. Vystúpením reagoval na rozpravu v pléne, ktorá kriticky reflektovala tak kauzu "zlatých padákov", ako aj odchod bývalého podpredsedu strany Daniela Lipšica z KDH.

Figeľ priznáva chybu v prípade vysokých odstupných pre štátnych úradníkov, dodáva však, že KDH si vie chybu priznať a neskôr ju napraviť. "Je Kristus vinný za to, že zavolal Judáša do partie?," vyhlásil Figeľ. Zároveň sa ohradil proti tomu, že ho v tejto kauze kritizuje súčasný minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). "Počiatkova garáž stála viac, než padáky. On mi nemá čo vyčítať," vyhlásil Figeľ.

13:19 Figeľ bol podrobený ťažkej kritike zo strany jedného delegáta z východného Slovenska Daniela Adamčíka. Vyčítal mu zlaté padáky a celému predsedníctvu odkázal, že nedokázali Daniela Lipšica "ukočírovať" a že každý, ktor tam sedí, by sa mal cítiť vinný.

12:24 Expredseda KDH Ján Čarnogurský pravdepodobne na jeseň tohto roku oznámi svoju kandidatúru na post prezidenta SR. "Kloním sa k tomu, že budem kandidovať za prezidenta ako občiansky kandidát, čiže na základe podpisov," povedal na dnešnom Sneme KDH v Ružomberku Čarnogurský.

11:43 Mikloško povedal na margo šéfa KDH: "Mám pre vás jeden tip na predsedu KDH, je ním Ján Figeľ, lepšieho nemáme".

11:35 Poslanec František Mikloško povedal pre HN, že s návrhom nesúhlasí a ako podotkol Ján Čarnogurský, táto cesta by nebola najlepšia.

11:30 Cez prestávku rozdával Procházka svoj návrh zmeny stanov členom snemu a diskutoval o tom s nimi.

11:07  Frešo poďakoval obom opozičným partnerom za podporu SDKÚ-DS pri ochrane sporiteľov v II. pilieri. Pripomenul, že spolupráca medzi týmito tromi opozičnými stranami by mala fungovať na všetkých úrovniach a prejaviť sa napríklad v najbližších voľbách do vyšších územných celkov. "Socialistov porazíme len vtedy, keď dokážeme vybudovať spoločnú alternatívu," zdôraznil Frešo.

11:05 "Opozícia potrebuje byť skutočnou, silnou, konštruktívnou opozíciou. Bohužiaľ, prvé rokovania boli skôr o hašterení," povedal Bugár a zároveň privítal ponuku KDH na spoluprácu. "Odpovedám na ňu: Igen," dodal a zožal veľký potlesk. Bugár povedal, že neschvaľuje, keď pár týždňov po voľbách zo strán odchádzajú ľudia, ktorých táto strana nominovala. Pripomenul, že Most - Híd, KDH a SDKÚ-DS mali v minulosti mnohé ťažké rokovania, ale vždy sa snažili dosiahnuť kompromis. Zároveň poďakoval KDH za podporu pri snahe Mosta - Híd vstúpiť do Európskej ľudovej strany.

11:02 Radičovej vláda podľa Figeľa predčasne ukončila svoj mandát na téme eurovalu. "Pád vlády bol zlyhaním voči voličom, bol vysokou cenou za pro-európsky postoj Slovenska," priznal predseda KDH. Zároveň ale pripomenul viaceré pozitívne výsledky pravicovej vlády. "Boj s korupciou, zverejňovanie zmlúv na internete, konsolidácia opakovaného osempercentného deficitu verejných financií, zrušenie protiústavných, predražených a podvodných PPP-diaľničných projektov, revitalizácia krachujúcich železníc a odvaha riešiť neúnosne zadlžené zdravotníctvo – to sú len niektoré z rozhodnutí a procesov, ktoré pomohli Slovensku zastaviť prudké zadlžovanie a vrátiť sa na cestu zodpovednejšieho hospodárenia," zdôraznil.

11:00 Spomienkou na postoje Andreja Hlinku po veľkom víťazstve sociálnych demokratov v roku 1920 glosoval vo svojom prejave Figeľ dnešnú pozíciu pravicových strán na Slovensku. "Priatelia, neustanem spolu s vami vo dne v noci, kým biela nezvíťazí nad červenou v našej domovine," citoval Figeľ slová Hlinku, ktorý štyri roky po volebnej porážke dokázal dosiahnuť víťazstvo.

 "Dá sa to, a KDH to s podporou ľudí a podobne zmýšľajúcich strán dokáže. Pozývam k tomuto úsiliu všetkých, ktorým na tom záleží, mladých i menej mladých, inteligenciu, zamestnancov, drobných farmárov, živnostníkov a podnikateľov. Pri spoločnom úsilí o pár rokov Slovensko nemusí žiť v znamení červenej," vyhlásil Figeľ.

10:36 Práve skončili prejavy Pavla Freša z SDKÚ-DS a Bélu Bugára z Mosta-Híd, ktorých si ako predsedov strán pozval Figeľ. Sľúbili si dlhodobú spoluprácu na všetkých úrovniach a vytvoriť alternatívu voči Smeru.

10:10 Prijatie navrhovanej zmeny by viedlo k posilneniu váhy regiónov vo vedení KDH. "Ak by bola schválená, úplne zredukuje priestor pre zbytočné súťaženie a rivality medzi regiónmi," dodal Procházka a požiadal delegátov o zaradenie tohto bodu do programu dnešného rokovania. Delegáti mu napokon vyhoveli, návrh na zaradenie bodu do programu však prešiel len najtesnejšou nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov. Na schválenie zmeny stanov je však potrebný súhlas dvoch tretín prítomných delegátov. Ak by teda hlasovanie o samotnom návrhu dopadlo podobne, ako hlasovanie o zaradení tohto bodu do programu rokovania, zmena stanov by schválená nebola.

09:50 Procházka sa na úvod svojho vystúpenia ospravedlnil za to, že rokovanie Rady KDH 9. júna v Dolnom Kubíne opustil predčasne. Zároveň zdôraznil, že ani v prípade, že by bol jeho návrh na zmenu stanov schválený jednohlasne, nebude kandidovať na funkciu predsedu, ani podpredsedu KDH. "Sleduje jeden - jediný cieľ. Stmeliť a koncentrovať tvorbu politiky KDH tak, aby bola čo najefektívnejšia a najúspešnejšia. Návrh nie je namierený proti nikomu," zdôraznil na margo svojho návrhu Procházka.

09:45 Návrh poslanca Radoslava Procházku, aby bol program dnešného snemu KDH doplnený o bod, v rámci ktorého delegáti prerokujú jeho návrh na zmenu stanov strany, schválili 163 hlasmi z 325 členného auditória. To znamená najtesnejšou možnou väčšinou.

09:40 Ján Figeľ vo svojom prejave priznal, že zlaté padáky boli chybou. Kritizuje aj politiku Smeru.

08:15 O výsledkoch dnešného snemu bude KDH informovať na tlačovej konferencii, ktorá je plánovaná na piatu hodinu popoludní.

08:10 Z troch nových mien, ktoré rada snemu odporučila, by mal mať podľa viacerých zdrojov z prostredia KDH najlepšie šance na zvolenie exriaditeľ SACR Belinský.

08:05 Na funkcie podpredsedov odporučila Rada KDH 9. júna v Dolnom Kubíne poslancov Jána Hudackého, Pavla Abrhana, Mariána Kvasničku, ako aj vysokoškolskú pedagogičku Miroslavu Szitovú, bývalého riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Petra Belinského a ekonomického experta Miloša Moravčíka.

"Podotýkam, že ani táto zostava nemá vopred zadefinované výsledky, ale je ponukou pre snem. Až ten definitívne s plnou vážnosťou a platnosťou rozhodne o zostave vedenia hnutia. Čo sa týka personálnych zmien, sme konzervatívnym hnutím, kombinácia kontinuity a zmeny je veľmi čitateľná," zdôraznil vtedy Figeľ. Schválenie takejto zostavy by znamenalo, že o funkcie podpredsedov prídu Ivan Uhliarik a Július Brocka.

Dlhoročný podpredseda KDH Brocka však má šancu obhájiť svoj post aj napriek tomu, že ho Rada KDH do svojej ponuky nezahrnula.

08:00 Zatiaľ jediným kandidátom na funkciu predsedu je aktuálny líder KDH Ján Figeľ. Delegáti však majú právo navrhnúť nového kandidáta na predsedu aj priamo na sneme a viacero predstaviteľov KDH v kuloároch o možnosti zmeny na poste predsedu uvažovalo. Poslanec Radoslav Procházka ešte 20. júna nevylučoval, že ho niekto na funkciu lídra hnutia navrhne. Sám sa však kandidovať na post predsedu, ani podpredsedu KDH nechystá.

07:30 Dvadsiaty prvý Snem Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Ružomberku otvorí dnes o 8,30 príhovor predsedu strany Jána Figeľa. Snem bude na štvorročné obdobie voliť predsedu, podpredsedov a ďalších funkcionárov.

01 - Modified: 2004-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na dne revolucionárovho krátera
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 04:47