StoryEditor

Rozhodnuté. Radičová bude vládnuť až do volieb (video)

20.10.2011, 17:47
Autor:
TASRTASRredred
Aktualizované | Bývalí koaliční partneri prišli k prezidentovi s dohodou. Nakoniec sa bude meniť Ústava.

Štyria lídri bývalej vládnej koalície sa dnes dohodli s prezidentom Ivanom Gašparovičom, že podporia zmenu Ústavy Slovenskej republiky. Tá hlave štátu umožní poveriť vládu, ktorá minulý týždeň nezískala dôveru Národnej rady, aby viedla krajinu do marcových predčasných volieb.

"Je teraz na Národnej rade, na poslancoch, aby pripravili túto novelu. Po jej prijatí okamžite poverím túto vládu, aby pokračovala v činnosti až do volieb," avizoval po dnešnom stretnutí Gašparovič. Podporu zmene ústavy avizoval dnes aj líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Predstavitelia štyroch strán pôvodne k prezidentovi prišli s vlastnou dohodou, ktorá by umožnila v parlamente podporiť novú vládu väčšinou hlasov. Po dnešnej diskusii však súhlasili so zmenou základného zákona štátu. Predseda SaS Richard Sulík potvrdil ochotu všetkých menovaných na urýchlenej novele ústavy. "Máme však pripravenú aj druhú alternatívu, to je tých 76 hlasov. V tomto momente môžeme povedať, že kríza je zažehnaná a stabilita zachovaná," deklaroval.

Na nedeľňajší summit Európskej únie a členských krajín eurozóny tým pádom pôjde premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Prezident bol ešte v stredu presvedčený, že bude Slovensko na stretnutí v Bruseli zastupovať on sám. "Po dnešnej dohode, keďže predpokladám, že v Národnej rade bude schválená ústavná zmena a vláda bude pokračovať vo svojej činnosti pod vedením premiérky, nie je dôvod, aby som ju nepoveril, aby zastupovala Slovensko," vysvetlil Gašparovič.

01 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozemky pod cestami sú nevysporiadané od roku 1948 02 - Modified: 2004-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchodná výmena má rastúcu tendenciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:56