StoryEditor

Samson: Prijatie väzňov z Guantánama je potenciálne riziko

19.01.2010, 12:21
Autor:
TASRTASR

Prijatie troch väzňov z Guantánama je podľa bezpečnostného experta Iva Samsona pre Slovensko potenciálne riziko. "Nikto nevie, či tí ľudia sú ťažkí zločinci alebo či boli teroristi. V každom prípade boli zadržaní, pretože boli nebezpeční. To znamená, že sú to potenciálni teroristi, zločinci," odôvodnil pre TASR Samson po tom, ako minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes oznámil, že Slovensko týchto troch zajatcov prijme.

Podľa Samsona toto rozhodnutie vlády vyplýva z politiky celej Európskej únie. "Tá v minulosti veľmi kritizovala Spojené štáty za to, že takúto väznicu má a že tam zadržuje ľudí bez súdu. V momente, keď sa súčasný americký prezident rozhodol túto väznicu zrušiť a obrátil sa na spojencov USA, tak tieto krajiny nemohli reagovať inak ako tým, že prijmú týchto ľudí na svoje územie," vysvetlil. Dodal, že "ak má byť väznica zrušená, tak krajiny, ktoré sú demokratické a vedia väzňom ponúknuť azyl, bezpečnosť, sú ako prvé v poradí, ktoré by mali Spojeným štátom vyjsť v ústrety a týchto ľudí odobrať".

V súvislosti s rizikom prijatia väzňov pripomenul pokus o útok na americké lietadlo na trase z Amsterdamu do Dietroitu. "Tu sa ukazuje, že za týmto útokom koniec koncov stáli dvaja bývalí prepustení väzni z Guantánama. Je to riziko a nemyslím si, že slovenské úrady sú v súčasnom stave schopné určiť, či títo ľudia sú, alebo nie sú nebezpeční pre spoločnosť. To sa ukáže časom, ak by sa dopustili trestného činu," uzavrel Samson.

Na margo tvrdenia, že traja zajatci skončili za múrmi Guantánama neprávom v boji proti terorizmu, Samson zdôraznil, že "podľa americkej justície, teda podľa pohľadu USA, to neboli bojovníci proti terorizmu, ale boli podozriví z toho, že boli súčasťou teroristickej siete".

Slovensko sa podľa ministra Lajčáka rozhodnutím prijať zajatcov hlási k spoločnému vyhláseniu EÚ a USA z 19. júna 2009 o spolupráci pri zatvorení centra na Guantáname. Dodal, že vláda SR týmto krokom vyjadruje podporu prezidentovi Spojených štátov Barackovi Obamovi, ktorý nastavil novú atmosféru v medzinárodných vzťahoch. "Vnímame to ako gesto solidarity voči spojencovi, ktorý rieši problém zdedený z minulosti," konštatoval.

Vláda USA sa obrátila na členské krajiny EÚ s požiadavkou nájsť miesto na pobyt pre osoby, ktoré sú oprávnené na prepustenie z detenčného zariadenia v Guantáname. Ide o zajatcov, u ktorých nie je dôvod na začatie trestného stíhania a zo závažných dôvodov sa nemôžu vrátiť do krajiny svojho pôvodu, pričom prejavili záujem o nájdenie svojho domova v krajinách EÚ.

Európska únia podporuje zatvorenie Guantánama ako symbolu porušovania ľudských práv a členským štátom dáva voľnú ruku pri prijímaní bezúhonných zajatcov. Doteraz sa ponúklo Francúzsko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a v našom regióne Maďarsko, ktoré prijíma jedného Palestínčana.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 03 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 04 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 05 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 05:56