StoryEditor

Vážnemu uľahčia tendre na eurofondy

10.02.2013, 23:00
Autor:
zpzp
Firmám bude stačiť čestné vyhlásenie a môžu sa zúčastniť na tendri o eurofondy.

Doteraz museli zháňať potvrdenia, že spĺňajú náročné kritériá na účasť v súťaži.

Nové pravidlá verejného obstarávania má vláda nečakane riešiť na dnešnom mimoriadnom rokovaní. Hoci v parlamente je podobný návrh zákona ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), niektoré zmeny chce kabinet schváliť v zrýchlenom konaní. Platiť tak môžu už od marca. Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny si totiž myslí, že nové pravidlá mu uľahčia čerpať meškajúce eurofondy.

Materiál bol včera ešte tajný, zverejniť ho chcú dodatočne po jeho prerokovaní. Kaliňák pre HN potvrdil, že okrem čestných vyhlásení v ňom bude aj zjednotenie námietkového konania. „Všetko sú to veci, ktoré neboli kritizované," tvrdí Kaliňák.

Po novom by úrad pre verejné obstarávanie rozhodoval o všetkých námietkach naraz, čo by malo urýchliť uzavretie zmluvy s víťazom. Zároveň v prípade, ak úspešný uchádzač nebude môcť podpísať zmluvu, nebude sa súťažiť odznova, ale štát ju uzavrie s ďalším v poradí.

Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý považuje za nešťastné, že dôležitú normu chce Smer-SD prijímať v zrýchlenom režime. „Naposledy v skrátenom legislatívnom konaní predkladali zákon, ktorý mal zvýhodniť PPC," pripomenul novelu, ktorá mala podľa opozície zvýhodniť Paroplynový cyklus vo vlastníctve finančnej skupiny Penta. Napokon sa návrh odložil. „A ukázalo sa, že k žiadnym hospodárskym škodám nedošlo," dodal Beblavý.

Kaliňák hovorí, že za neštandardný postup je zodpovedná pravica. „V roku 2011 vláda Ivety Radičovej vyčerpala z eurofondov nulu. Ak máme minúť peniaze do konca roka 2013, tak je problém, že my musíme obstarať, zrealizovať, ale aj zaplatiť," tvrdí. V opačnom prípade by Slovensko podľa Smeru-SD mohlo prísť o asi pol miliardy eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:59