StoryEditor

Mikloš: Fico ukázal, že jeho nepriateľmi sú aj obyčajní ľudia

12.01.2010, 18:18
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády Robert Fico svojimi dnešnými vyhláseniami po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov ukázal, že jeho nepriateľmi nie sú len DSS, monopoly a banky, ale aj obyčajní ľudia, ktorých obviňuje z protištátnej činnosti. "Musí mať veľkú traumu z toho, že musel ustúpiť pred tlakom obyčajných ľudí vo veci elektronického mýta a spotrebnej dane," reagoval na dnešnom brífingu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov dnes oficiálne inicioval prezident Ivan Gašparovič, čo vo svojom príhovore viackrát zdôraznil. Podľa Mikloša však nie je podstatné, či bol iniciátorom premiér Fico, alebo prezident, podstatné je, že mali stretnutie, po ktorom obvinili kamionistov z nezákonného postupu a médiá a opozíciu z jeho podnecovania.

"Ak boli aktivity protestujúcich ľudí nezákonné a protištátne, prečo im premiér ustúpil?," opýtal sa Mikloš, ktorý aktivity kamionistov a prepravných firiem za protizákonné nepovažuje. Zároveň zdôraznil, že SDKÚ-DS bola v čase protestu zámerne zdržanlivá, aby dopravcovia, ani SDKÚ-DS nemohli byť obvinení zo spolitizovania akcie.

Problém podľa Mikloša nespôsobili ani prepravcovia, ani médiá, ani opozícia, ale vláda predražením a následne zlým nastavením elektronického mýta. Mikloš odmietol aj slová prezidenta, podľa ktorých Robert Fico už dlhšie uvažoval o znížení spotrebnej dane na naftu, keďže ešte v nedeľnej (10. januára) diskusnej relácii premiér zníženie dane odmietol.

"Ľuďom sa otvorili oči a Robert Fico a Smer dostal strach. Otvorili sa ľuďom oči v kauze trhaviny, pri zúfalých dopravcoch, ktorí museli vyjsť na ulice kvôli svojmu chlebu. A otvorili sa im oči v najnovšej kauze Interblue Group, kde sú občania naďalej šklbaní lobistickými skupinami ako husi a vláda ich nechráni," vyhlásil bratislavský župan a poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo. "A to je ten dôvod, prečo sme boli svedkami teatrálneho vystúpenia troch ústavných činiteľov, aby tieto veci boli prekryté," dodal. Frešo zároveň nevylúčil, že by na zoznam ministrov, ktorí majú podľa opozície opustiť svoje posty, mohol kvôli kauze Interblue Group pribudnúť aj minister životného prostredia Jozef Medveď.

Premiér Robert Fico dnes po stretnutí troch ústavných činiteľov na adresu aktivít opozície a médií v súvislosti s protestmi nespokojných dopravcov vyhlásil, že vyzývanie na porušovanie zákonov je cesta do pekla, ktorú súčasná vláda odmieta.

Ide podľa neho o nebezpečný fenomén, ktorý ohrozuje demokratické zriadenie na Slovensku. "Tento nebezpečný fenomén spočíva v tom, že dnes sa priamo začína podporovať všetko, čo súvisí s porušovaním zákonov, neporiadkom, chaosom, ako spôsobom, ako bojovať proti súčasnej vláde," upozornil premiér. Podľa neho je neprípustné, aby médiá a opozícia priamo podporili nezákonné aktivity ľudí, ktorí protestovali proti mýtu.

Ku kritike protestujúcich sa pridal aj prezident SR Ivan Gašparovič. "Veľmi ma mrzelo, čo sa stalo a čo som sledoval, kedy dochádzalo k protestom nie spôsobom, ako umožňuje ústava a zákony, ale spôsobom, kedy sa tieto zákony porušujú," povedal na adresu dopravcov, ktorí niekoľko dní blokovali Rožňavskú ulicu v Bratislave a viackrát sa snažili poukázať na svoje požiadavky aj v ďalších mestách na Slovensku. Popritom podľa vlastných slov zaznamenal navádzanie na "niečo, čo neprospieva stabilite Slovenska".

Za protizákonné považuje niekoľkodňové protesty dopravcov v mnohých mestách Slovenska aj podpredseda Národnej rady SR (NRSR) Pavol Paška. "Určite to nebolo v poriadku. Nebolo to v súlade so zákonom," podotkol. Ľudí tiež ubezpečil, že za žiadnych okolností a pod žiadnym tlakom takýmto akciám vládny kabinet nebude ustupovať.

Nespokojní autodopravcovia blokovali bratislavskú Rožňavskú ulicu a spomaľovali dopravu v niekoľkých mestách od štvrtka 7. januára. Potom, ako premiér avizoval zníženie spotrebnej dane za naftu o 9 centov a viaceré zmeny v nastavení mýta, protest ukončili. Od vlády však chcú ešte ďalšie ústupky.

01 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:30