StoryEditor

KDH vyzýva Kaliňáka na rezignáciu

07.01.2010, 11:29
Autor:
TASRTASR

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby okamžite prijal systémové opatrenia na zamedzenie zlyhaní podobných škandálu s výbušninou v lietadle do Írska a potom rezignoval na svoje ďalšie pôsobenie vo funkcii ministra. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

"Škandál je vyjadrením rozsiahlych zlyhaní súvisiacich s porušovaním zákonov, má medzinárodný rozmer a výrazne poškodzuje Slovensko v zahraničí," vyhlásil. Upozornil, že "minister vnútra a predseda vlády mlčia a nekonajú". Ak by pri takejto akcii išlo o drogy, slovenská polícia by podľa Figeľa podobným konaním vystavila občana riziku stíhania v zahraničí a najmä v krajinách, ako je Thajsko by sa dostal do vážneho rizika. "Slovensko zlyháva v boji proti terorizmu," dodal predseda KDH.

"Neexistuje žiadny právny predpis, ktorý by umožňoval, aby polícia ukladala zakázané látky do batožiny nič netušiacich občanov," vyhlásil podpredseda KDH Daniel Lipšic. "Nie je to len zlyhanie policajta a už vôbec nie psa," povedal Lipšic, podľa ktorého ide o systémové zlyhanie. Poukázal pritom na skutočnosť, že polícia dva dni nevedela, že jej chýbajú výbušniny. Lipšic upozornil aj na to, že Úrad hraničnej a cudzineckej polície bol za predchádzajúcich vlád vždy v právomoci policajného prezidenta, minister Kaliňák ho previedol priamo pod svoju vlastnú pôsobnosť.

Ministerstvo vnútra (MV) SR považuje incident s výbušninou, ktorá sa po nevydarenej bezpečnostnej akcii na popradskom letisku dostala v batožine slovenského pasažiera do Írska, za individuálne profesionálne zlyhanie policajta. TASR o tom 6. januára informoval hovorca rezortu Erik Tomáš s tým, že dotyčný príslušník bude čeliť disciplinárnemu konaniu.

"Vyvodzovanie zodpovednosti voči jeho nadriadeným, ktorí sa informáciu dozvedeli neskoro a napokon sa rozhodujúcou mierou podieľali na riešení problému, by bolo nespravodlivé a neadekvátne," konštatovalo MV. Riaditeľa hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka považuje minister za skúseného experta, čo neraz v minulosti dokázal, ako napríklad počas úspešnej prípravy na vstup Slovenska do Schengenského priestoru.

"Je potrebné pripomenúť, že na začiatku bol dobrý úmysel s cieľom zvýšiť bezpečnosť občanov. Podobne aktivizačné tréningy sú bežne aj na iných letiskách vo svete," uviedol hovorca.

Ministerstvo zároveň pripomenulo, že rovnaký prípad sa stal v roku 2004 vo Francúzku, pričom podľa dostupných informácií bola zodpovednosť tiež vyvodená voči konkrétnym policajtom. "Z vyjadrení expertov je zrejmé, že pri týchto situáciách boli zainteresovaní občania po celú dobu v bezpečí," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 04 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:17