StoryEditor

V Poľsku je 80 tisíc ľudí bez elektriny. Talianov trápia záplavy

10.01.2010, 14:22
Autor:
TASRTASR

Po silnom snežení v poľskom Sliezsku zostalo od soboty bez elektriny asi 80.000 ľudí. V Rakúsku napriek predpovediam sneženie nespôsobilo väčšie problémy. V severnom Taliansku údajne majú to najhoršie počasie za sebou, vyliate rieky však spôsobili poľnohospodárom miliónové škody.

Záľahy snehu vo východnej časti Poľska poškodili množstvo stožiarov elektrického vedenia a desaťtisíce obyvateľov sa musí zaobísť bez elektrickej energie. Informovala o tom poľská agentúra PAP. Kúrenie a dodávky vody boli prerušené v mnohých nemocniciach a sociálnych zariadeniach. Kvôli zasneženým koľajniciam prerušili v Sliezsku železničnú dopravu. Električky nahradili v zasnežených mestách autobusmi.

Kým veľké časti Európy musia čeliť masám snehu a záplavám, v Rakúsku nezaznamenali cez víkend žiadne problémy. Namiesto predpovedaného vpádu silnej zimy na juhu a juhovýchode krajiny len slabo pršalo. Vo Viedni očakávali 40 cm nového snehu, spadlo ho však iba 12 cm. "Oteplilo sa skôr, než sme očakávali," povedala pre agentúru APA nemenovaná meteorologička. "Stredomorské níže majú svoju vlastnú dynamiku," dodala.

Po snehovom chaose, víchriciach a záplavách si Taliani môžu chvíľu vydýchnuť, píše agentúra DPA. V noci nadnes prešla regiónom južne od Rím víchrica, ktorá strhávala strechy a vytrhávala stromy, dnes sa však už počasie upokojilo. Ľudia neboli zranení. Teploty by mali hlbšie klesnúť hlavne v strednom Taliansku, čo meteorológovia vyhodnotili ako pozitívny jav: znamená to viac zrážok vo forme snehu a tým menej vody v riekach. Po intenzívnych dažďoch sa totiž vyliala z koryta na mnohých miestach rieka Tiber a polícia vydala výstrahu pre obyvateľov Ríma.

"Najhoršie máme už za sebou," povedal šéf tamojšej civilnej ochrany Guido Bertolaso. Nebezpečenstvo, že by Tiber dosiahol rekordne vysokú hladinu z roku 2008, je podľa neho nateraz zažehnané. V provincii Latium zaplavila vyliata rieka Aniene mnohé polia. Poľnohospodári hovoria o miliónových škodách.

V severnom Taliansku naďalej sneží, v Apeninách a benátskych Dolomitoch hrozí lavínové nebezpečenstvo. V piatok zasypala v severotalianskom Aostatale holandského horolezca, druhý sa stihol pred ňou zachrániť.

01 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 02 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 05 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:57