StoryEditor

Fico: Šefčovič je len zámienka pre poškodzovanie Slovenska

19.01.2010, 15:50
Autor:
TASRTASR
Aktualizované 18.20 | Vláda SR odporúča maďarskej strane Fidesz, aby si svoje komplexy riešila na domácej politickej scéne, kde podľa premiéra Roberta Fica dochádza k vraždeniu Rómov.

Reagoval tak na útoky na dezignovaného slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča pre jeho údajné protirómske vyhlásenia.

Ako povedal na dnešnej tlačovej besede, vláda SR so všetkou razantnosťou odmieta útoky politikov šovinistického a veľkomaďarského Fideszu namierené proti slovenskému kandidátovi. Jeho nomináciu na post podpredsedu Európskej komisie považuje za významný medzinárodný úspech a vláda ju plne podporuje. "Žiadna zámienka na maďarský útok proti slovenskému kandidátovi neznesie ospravedlnenie," vyhlásil s tým, že pre niektorých maďarských politikov je tento diplomatický úspech SR neakceptovateľný. "Ponúkli sme kandidáta, ktorý spĺňal všetky predpoklady. To nie je nejaký expert na Coca Colu, alebo niekto, koho sme vytiahli z klobúka. Našli sme človeka, ktorý môže významne prispieť k dobrému fungovaniu EÚ," uviedol na adresu Šefčoviča.

Fico poznamenal, že Fidesz, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou vyhrá parlamentné voľby v Maďarsku, týmto jasne dokazuje ako bude vyzerať jeho politika voči Slovensku. "Vláda SR neustúpi pred takýmto očividným očierňovaním a poškodzovaním slovenských národných záujmov zo strany Fideszu," zdôraznil s tým, že na Slovensku má svoju predĺženú ruku v podobe SMK a jej predsedu Pála Csákyho. Podľa premiéra je zarážajúce, že ani jeden z politikov za SMK, ani za Most-Híd sa nepostavil na stranu Šefčoviča. "Vláda SR apeluje na Európsky parlament, aby sa nenechal zatiahnuť do protislovenských postojov maďarských politických strán Fidesz a Jobbik," podčiarkol. Upozornil, že nejde o kampaň voči slovenskému eurokomisárovi, ale samotnému Slovensku. "Šefčovič je zámienka," konštatoval.

Ako ďalej pokračoval, je evidentné, že Csáky a všetci jeho kolegovia z SMK chodia na pravidelné porady do Budapešti. "Vieme o tom, že ich politika na Slovensku je jasne koordinovaná. Nech sa pán Csáky postaví a jasne povie, že nesúhlasí s týmito útokmi Fideszu proti nášmu kandidátovi na eurokomisára," zdôraznil a dodal, že Šefčovič nie je politický nominant a nikto sa za neho nemusí hanbiť. Premiér poznamenal, že Csáky sa spája s lídrami SDKÚ-DS a KDH Mikulášom Dzurindom a Jánom Figeľom s cieľom vytvoriť alternatívu voči súčasnej vláde. "Pán Boh ochraňuj SR pred takouto alternatívou. Alternatívou, kde by museli páni Dzurina aj Figeľ ustupovať všetkým požiadavkám, ktoré dnes Pál Csáky prináša z Budapešti na Slovensko," upozornil a varoval pred spojením kohokoľvek so šéfom SMK. Potvrdil však, že Smer-SD nemá záujem nikoho vylučovať z možnej spolupráce po júnových parlamentných voľbách. "Ale Pál Csáky a SMK krok za krokom robí všetko preto, aby prišlo vyhlásenie, že s touto politickou stranou, ktorá je nebezpečná pre Slovensko, nikto nebude mať nič spoločné," uzavrel.

 "SMK považuje dnešné vyhlásenia Roberta Fica na adresu strany za pomýlené a ničím nepodložené. Prípad pána Šefčoviča bol súčasťou súboja medzi európskymi socialistami a konzervatívcami. SMK s tým nemala a nemá nič spoločné," reagovala dnes pre TASR hovorkyňa SMK Eva Dunajská. Ako ďalej uviedla, SMK opakovane upozorňuje premiéra Fica, že jeho hysterické protimaďarské výkriky sú nedôstojné. "Zodpovedný politik Európskej únie sa takto správať nemá," zdôraznila Dunajská.     

Predseda KDH Ján Figeľ v reakcii na premiérove vyjadrenia pre TASR uviedol, že "ak niekto ustupoval Csákymu a SMK a obchodoval s ním, tak to bol Robert Fico pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy". Zároveň upozornil, že rokovanie všetkých troch opozičných strán je "výlučne o postupe opozície pri odvolávaní dvoch ministrov Ficovej vlády, ktorí urobili vážne prešľapy".

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:48