StoryEditor

Kaliňák dal bodku za aférou Horné Plachtince

16.08.2013, 00:00
Regionálna obstarávacia agentúra u ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) skončila.

 Regionálna obstarávacia agentúra, ktorá sídlila v Horných Plachtinciach, u ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) skončila.

Po troch mesiacoch od prevalenia kauzy megatendrov, ktoré mala zastrešiť neznáma firma za spoluúčasti malej východoslovenskej obce, rezort vnútra z tejto spolupráce definitívne vycúval. „Listom sme spoločnosti oznámili, že spoluprácu považujeme za ukončenú a vzájomné práva a povinnosti za vysporiadané,“ informovalo HN ministerstvo. Pôvodne mala agentúra pre ministerstvo vnútra – to ako centrálny obstarávateľ nemalo na to údajne kapacity – nakupovať právnikov, audítorov a PR služby.

Zmluvy s vysúťaženými právnikmi zostávajú platné. Poradkyňa ministra pre obstarávanie Tatiana Behrová dáva slovo, že k ich plneniu nedôjde. „Už som tom povedala toľkokrát, že mi musíte veriť. Neurobíme to.“

Ministerstvo spoluprácu s agentúrou ukončilo krátko na to, ako HN upozornili, že zmluvy s ňou sú stále platné. Reagovalo tak na fakt, že agentúra už nie je verejným obstarávateľom. Tento status stratila v júni tohto roka, keď obec Horné Plachtince z firmy vystúpila. Práve vďaka obci mohla agentúra nakupovať pre iných verejných obstarávateľov, napríklad ministerstvá. Zmluvu s ňou ešte v januári uzavrelo až 25 štátnych a samosprávnych inštitúcií vrátane rezortov financií, spravodlivosti či pôdohospodárstva.

„Vzhľadom na túto zmenu je predmetná dohoda nevykonateľná. V momente, ako nastala, zanikla totiž schopnosť akéhokoľvek plnenia z nej,“ zdôvodnili u Kaliňáka, ktorý na ukončenie spolupráce vyzýval všetky zainteresované organizácie ešte v apríli po prevalení kauzy. Sám to urobil až teraz. Ministerstvo najprv tvrdilo, že zrušiť zmluvy nie je možné, keďže sa nedokážu skontaktovať s predstaviteľmi agentúry. HN sa s konateľom firmy Jánom Ferancom podarilo spojiť zakaždým, keď to bolo potrebné.

Neskoro, ale predsa
Ukončenie spolupráce zo strany ministerstva Feranc akceptuje. „Každá zmluva je právny akt dvoch strán a je potrebné, aby každá zo strán ju chcela napĺňať. Ak jedna strana nechce, nič iné mi nezostáva, ako tento fakt akceptovať,“ reagoval pre HN. Na možnosť odstúpiť od zmlúv jednostranne upozornili právnici, ktorí sa zhodli na tom, že agentúra po zmene statusu nie je schopná splniť si svoje záväzky.

Peter Kunder z Aliancie Fair Play konečné rozhodnutie ministerstva privítal. „Síce neskoro, ale predsa,“ skonštatoval. Kunder totiž dlhodobo upozorňoval na to, že ministerstvo môže služby agentúry kedykoľvek využiť, aj keď tvrdí, že to nemá v pláne.

Kaliňák: Model je dobrý
Nad spoločným obstarávaním aj cez externé firmy však rezort vnútra palicu neláme. „Model je to dobrý, lebo dokáže ušetriť veľa peňazí, ale je potrebné, aby na oboch stranách boli seriózni ľudia. Ak to tak nie je, je potrebné spoluprácu ukončiť tak, ako sme to urobili,“ reagoval pre HN minister Kaliňák. Ako dodal, o výhodnosti takýchto tendrov hovorí aj Transparency International. „Dajú sa tak ušetriť milióny eur,“ dodal.

 

Kým ministerstvo vnútra hľadalo spôsob, ako spoluprácu s Regionálnou obstarávacou agentúrou ukončiť, ostatné inštitúcie tak zatiaľ urobili. Niektoré rezorty sa s agentúrou na zrušení zmluvy o spolupráci dohodli, iné ju vypovedali jednostranne. Minister financií Peter Kažimír zvolil rázny postup a spoluprácu ukončili sami. „Ministerstvo financií vypovedalo zmluvu jednostranne,“ odpovedali nám z tlačového oddelenia ministerstva.

Jednostranne, alebo dohodou
Urobiť tak mohli po tom, ako firma stratila práva zabezpečovať verejné obstarávania. Mnohé ministerstvá či organizácie však predsa len zvolili diplomatickejšiu cestu a na ukončení spolupráce sa s konateľom firmy dohodli. „Spoločnosť Tipos ukončila spoluprácu s Regionálnou obstarávacou agentúrou dohodou,“ potvrdil nám hovorca národnej lotérie Rastislav Čépe. Rovnaký postup zvolili aj na ministerstve spravodlivosti. Dohody o ukončení spolupráce s eseročkou zverejnilo ministerstvo aj v centrálnom registri zmlúv.

Čaplovič nekoná
Minister školstva Dušan Čaplovič zmluvu nezrušil doteraz. „Rezort nevyužil žiadne služby tejto obstarávacej agentúry, pričom zdôrazňujeme, že táto agentúra stratila status verejného obstarávateľa,“ zdôvodnil Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. Spoluprácu neskončilo ani mesto Trenčín. Hovorkyňa mesta Erika Ságová tvrdí, že služby agentúry neplánujú aj tak využívať. Podľa odborníkov je zbytočné nechávať v platnosti zmluvu, ktorú ministerstvá, obce a iné organizácie v budúcnosti neplánujú využívať. Koľko zmlúv je stále platných, nám Feranc povedať nevedel. „Zopár ich ešte je,“ dodal.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:07