StoryEditor

Zvolenská končí. Položil ju tender v piešťanskej nemocnici

03.11.2014, 16:44
Autor:
redredTASRTASR
Zvolenskú vyzval k odstúpeniu premiér Robert Fico. Podozrivý je podľa neho predražený nákup CT prístroja v nemocnici.

Zuzana Zvolenská prijala výzvu premiéra Roberta Fica a odchádza z postu ministerky zdravotníctva. Dôvodom má byť podozrivý tender v piešťanskej nemocnici. Informáciu pre HN potvrdil hovorca premiéra Erik Tomáš.

Zložil ju pochybný tender
Fico priznal, že nákup prístroja CT v Piešťanoch vyvoláva pochybnosti a ministerka by mala niesť zodpovednosť. Ten mala nemocnica kúpiť trikrát drahšie, ako sa predávajú napríklad v Česku.

"Proces obstarania CT prístroja vyvoláva pochybnosti a na tieto pochybnosti nestačí reagovať len tým, že budú odvolaní členovia správnej rady, ale musí niesť zodpovednosť aj ten, kto týchto ľudí riadi a kto týchto ľudí kontroluje," povedal Fico.

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla v stanovisku Zvolenská.

Končí aj Zmajkovičová
Svoj diel zodpovednosti podľa premiéra nesie aj predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). "S ňou som tak isto osobne hovoril a požiadal som ju, aby prebrala politickú zodpovednosť a zvážila svoje ďalšie zotrvanie vo funkcii podpredsedníčky Národnej rady SR," dodal premiér. Zmajkovičová následne oznámila, že končí vo vedení parlamentu.

Ako Fico informoval, v nemocnici sa uskutoční kontrola. "Nemôžme jednoducho zniesť, aby tieto pochybnosti naďalej pretrvávali," zdôraznil.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milión eur, no k obchodu napokon nedošlo. Denník Sme a televízia Markíza informovali, že po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj.

Ten má po novom dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil. 

Predsedníčkou dozornej rady je podľa Sme Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego.

Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Už pred nástupom Zvolenskej do funkcie ministerky sa špekulovalo, že nevydrží do konca celého funkčného obdobia a že ju nahradí niekdajší minister zdravotníctva Richard Raši.

Odvolaniu už čelila

 

Zvolenská už počas svojej funkcie odvolávaniu čelila. V októbri 2013. Vtedy opozícia kritizovala, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazovala tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Návrh na odvolanie Zvolenskej podpísalo vtedy podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného 40 poslancov naprieč celému opozičnému spektru. "Zo zistení, ktoré máme z poslaneckého prieskumu, je nad slnko jasnejšie, že výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku," povedal Novotný.

01 - Modified: 2006-12-08 11:38:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzskeho Spidermana zatkli na streche mrakodrapu
01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 03 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-29 18:32:25 - Feat.: - Title: Väčšina výjazdov záchraniek je zbytočných. Šéf komory žiada ministerstvo, aby sa za to konečne trestalo 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 13:47