StoryEditor

Richard Sulík: Ficove balíčky? Ide o najväčšiu korupciu v histórii Slovenska

11.08.2015, 12:50
Autor:
SITASITA

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) by v prípade účasti vo vláde urobila všetko pre to, aby zrušila sociálne balíčky prijímané vládnym Smerom-SD.

Opatrenia prvého a druhého sociálneho balíčka chce SaS napadnúť na ústavnom súde. Liberáli začnú zbierať podpisy, podanie na ústavný súd musí podpísať najmenej 30 poslancov, SaS ich má osem.


Prečítajte si aj: Fico spustil druhý balík opatrení. Pozrite si 15 bodov, ktoré sľúbil Slovákom (veľký prehľad)
                             Presvedčilo vás 15 Ficových opatrení? Povedzte nám, koho by ste volili (anketa)


Mihál: „Narušujú slobodnú súťaž“

Podpredseda liberálov Jozef Mihál vysvetlil, že opatrenia sociálneho balíčka môžu byť v rozpore s článkom ústavy, podľa ktorého hospodárstvo SR sa zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky a SR chráni a podporuje hospodársku súťaž. SaS po vyzbieraní podpisov bude musieť počkať, kým vláda a parlament opatrenia druhého sociálneho balíka schvália.

Trhová ekonomika znamená, že vláda nemôže presadzovať opatrenia, ktoré narušujú slobodnú súťaž,“ povedal Mihál. Napríklad vlaky zadarmo znevýhodňujú veľkú skupinu firiem, ktoré podnikajú v doprave, rovnako to znevýhodňuje všetkých ľudí, ktorí nebývajú v dosahu vlakových tratí. Vratky za plyn podľa Mihála zasa zvýhodnia iba občanov, ktorí kúria plynom, naopak, znevýhodnia všetkých, ktorí plynom nekúria. „Ide o zneužívanie štátnych peňazí na kampaň vládnej strany Smer,“ zdôraznil Mihál.

Namiesto sociálnych balíčkov by SaS po úspechu vo voľbách zaviedla rovnú daň z príjmov vo výške 19 percent, ktorú by od roku 2019 znížila na 15 percent.

Fico otravuje s balíčkami, tvrdí Sulík

Zníženie dane na 15 percent by podľa Eugena Jurzycu v prvom roku znamenalo výpadok vo výške necelej miliardy eur, tri sociálne balíčky sú rozpočtované na približne miliardu eur. „Nižšia daň by znamenala vyšší hospodársky rast,“ pripomenul Jurzyca.

Už niekoľko mesiacov otravuje Fico so sociálnymi balíčkami. Zoberie na nich peniaze od tých, ktorí hodnoty tvoria a dá ich tým, o ktorých si myslí, že ho budú voliť. Ide o najväčšiu volebnú korupciu v histórii Slovenska,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Liberáli podľa jeho slov balíčky ako celok odmietajú, peniaze, ktoré do nich vláda investuje, by mohli ostať ľuďom. Opatrenia, ktoré Smer v balíčkoch navrhuje, sú podľa Sulíka buď hlúpe, zbytočné alebo škodlivé.

Fico reagoval na Sulíkovcov

Na slová strany SaS reagoval aj premiér Fico. „Budeme tieto opatrenia naďalej realizovať, bez ohľadu na to, či sa opozícii páčia, alebo nepáčia," uviedol na tlačovej konferencii predseda vlády v reakcii na dnešné vyjadrenia strany Sloboda a Solidarita (SaS). Prvýkrát sa podľa premiéra jedna strana vyjadrila, že by opatrenia balíčkov zrušila.

"Za racionálne ich (opatrenia) považujeme preto, lebo rozdeľujeme dobré hospodárske, sociálne a finančné výsledky tejto krajiny medzi ľudí. Len vtedy môžu ľudia pochopiť, o čom to je, keď sa krajine darí. Hlavne ich však považujeme za užitočné, pretože v mnohých prípadoch vedú k podpore hospodárskeho rastu," zdôraznil.

"Zoberme si napríklad rozhodnutie, keď chceme podporiť školákov a stredoškolákov pri školách v prírode alebo pri lyžiarskych zájazdoch. Tu očakávame, že štát podporí až 600-tisíc prenocovaní v turistických, rekreačných a hotelových zariadeniach na Slovensku, čo významne podporí cestovný ruch. Predpokladám, že nikto taktiež nebude spochybňovať dosah zatepľovania rodinných domov na hospodársky rast," poznamenal premiér.

 

01 - Modified: 2007-08-18 08:44:00 - Feat.: 0 - Title: Tristar Cup 2007 - Slováci opäť zvíťazili a majú trofej
01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:24