StoryEditor

U Freša si zarobili firmy úradujúce v paneláku

27.09.2013, 00:00

Na haváriách budov bratislavskej župy pod vedením Pavla Freša (SDKÚ-DS) údajne zarobili aj viaceré schránkové a navzájom rodinne poprepájané firmy. Župný poslanec za Smer-SD Martin Borguľa podal včera kvôli tomu trestné oznámenie. Domnieva sa, že došlo k spáchaniu zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní.

Novinárom ukázal fotky viacerých poštových schránok firiem, ktoré majú sídlo v bytoch ich majiteľov.

Na jednej z fotiek je bytová schránka v paneláku na Jurkovičovej ulici v Nitre. Adresu na nej majú uvedené až tri firmy, ktoré získali zákazky Frešovej župy. Ide o eseróčky Boso, Batrak a Servis Company. Prvé dve patria Pavlovi Bojkovskému, tretia jeho manželke Beáte Bojkovskej Tekeliovej.

 

Poprepájaní

U Freša uspela aj firma Womax patriaca Petrovi Tekelimu. Z celkovo 11,7 milióna eur, ktoré kraj vyčlenil na havárie, získali takto rodinne prepojení podnikatelia podľa prepočtu HN zákazky za 4,47 milióna eur. Pavol Bojkovský môže mať navyše blízko aj k spoločnosti Skippi Nitra, s. r. o., ktorá získala u Freša ďalšie zákazky za 385-tisíc eur.

Televízia Markíza minulý týždeň informovala, že jej majiteľ Dalibor Pajchl daroval Frešovej SDKÚ-DS v roku 500-tisíc korún.

S Daliborom Pajchlom sa nám včera spojiť nepodarilo. V jeho firme nám na neho nechceli dať kontakt, on sám sa na zanechané telefónne číslo neozval.

Bojkovský pre denník Sme priznal, že sa pozná s bývalý pokladníkom SDKÚ-DS Igorom Kucejom. Borguľa včera k tomu pridal ďalšie meno. Novinárom poskytol fotku facebookového profilu bývalého sekretára SDKÚ-DS Štefana Hudeca, podľa ktorej sú jeho priateľmi Pajchl, Bojkovský aj jeho manželka. Bojkovský neodpovedal HN na otázku, či Hudeca pozná. Nepodarilo sa nám spojiť ani s Hudecom. Stranícka centrála na ňho kontakt nemá, hovorkyňa SDKÚ-DS vysvetlila, že dnes je už iba radovým členom strany. Kontakt na neho nemajú ani viacerí stranícki kolegovia.

 

Havárie aj za Beňovej

Bojkovský, Pajchl a Kucej sú členmi atletického klubu ŠG Stavbár Nitra. „Naše firmy sú úspešné aj neúspešné v rôznych inštitúciách. Mesačne pripravujeme v priemere 100 ponúk,“ odmieta Bojkovský, že by v ich prípade šlo o schránkové firmy.

Trestné oznámenie Borguľu Frešo vníma ako úder od svojej konkurentky Moniky Flašíkovej Beňovej vrámci župnej volebnej kampane. „V situácii, keď nie je žiadny nález, relevantné podozrenie zo zneužitia verejného obstarávania, je podávanie trestného oznámenia iba podpásovkou, ktorá má druhú stranu očierniť,“ vyhlásil.

Bratislavská župa riešila od roku 2010 celkom neuveriteľných 176 havarijných stavov na svojich školách a domovov dôchodcov. Ostatné kraje pritom nemali žiadne havárie, alebo len minimálne množstvá. Bratislavský kraj tak milióny eur preinvestoval bez riadneho verejného obstarávania.

Frešo sa však bráni tým, že kým on angažoval celkom až 42 firiem, za éry jeho predchodca Vladimíra Bajana a jeho vicežupanky Flašíkovej Beňovej približný počet havárií riešili len tri firmy. „Podľa výsledkov kontrol do roku 2009 boli zákazky predražované, v niektorých prípadoch až o 400 percent,“ uviedol včera.

01 - Modified: 2005-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stopercentný zisk na akciách Gazpromu
01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 03 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 04 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu 05 - Modified: 2021-10-09 12:29:30 - Feat.: - Title: VIDEO Obrovský požiar v Bratislave. Horí historická lisovňa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:23