StoryEditor

Na sneme sme nepredstavili volebný program, bráni Fico balíček

24.05.2015, 16:16
Autor:
TASRTASR


To, čo sme predstavili na sneme, nie je nejaký volebný program, to nie sú nejaké prísľuby, to sú reálne rozhodnutia, ktoré vláda zrealizuje. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 šéf Smeru-SD a predseda vlády Robert Fico.

Vláda podľa jeho slov opatrenia druhého sociálneho balíčka zrealizuje v najbližších mesiacoch. "To nie je tak, že keď budeme zvolení, tak to urobíme," skonštatoval Fico, ktorý pokladá prvý i druhý sociálny balík za systémovú vec. Zároveň je presvedčený, že ak má štát dobré hospodárske výsledky, musí sa o ne podeliť s občanmi. "Na druhý sociálny balík budú použité zdroje výlučne z lepšieho výberu daní, najmä boja proti daňovým únikom a DPH, z dobrého hospodárskeho rastu a úspor, ktoré máme v miestnej štátnej správe," vysvetlil premiér.

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ reagoval s tým, že sociálna politika je potrebná, no musí byť adresná a zodpovedná. "Nie všetky opatrenia sú také. Za posledné tri roky stúplo daňovo-odvodové zaťaženie obyvateľstva o viac než 3,5 miliardy eur. To znamená, že na daniach a odvodoch štát vybral rozdielom o 3,5 miliardy viac a teraz dáva v balíčku 200 miliónov niektorým, čo je veľký nepomer," upozornil Figeľ. Podľa neho by mohli občania dostať oveľa viac, keby peniaze neodchádzali do rôznych schránkových destinácií a firiem.

Ale podľa predsedu vlády opozícia neurobila nič pre rodiny, hoci mohla. "Dnes ste nešťastní, lebo ste svedkami toho, že môže byť aj dobrý hospodársky rast, sme dobrými hospodármi a Európa nás takto vníma, a že je tu štát, ktorý je pripravený sa deliť," argumentoval Fico. Podľa premiéra sa jeho vláda môže prikryť len takou perinou, na akú má. "Ideme to robiť bez toho, aby sme zvyšovali deficit a zadlžovanie. Nepoužijeme na to peniaze z predaja štátneho majetku a tieto peniaze nemajú nič spoločné s 2. pilierom," vysvetlil.

Najlepšiu sociálnu politiku však Figeľ vidí v udržateľnom raste a rozvoji zamestnanosti, prostredníctvom ktorej môže štát stavať ľudí na vlastné nohy. "Slovensko z hľadiska zamestnanosti nemá lepšiu alternatívu a vy ste za tri roky nedokázali krajinu posunúť tak, aby mohla z hľadiska zamestnanosti konkurovať vyšehradskému priestoru," adresoval Ficovi, s tým, že Slovensko sa momentálne prikrýva deficitom.

 

gru zll

 

01 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 02 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 03 - Modified: 2024-01-20 08:20:46 - Feat.: - Title: KDH usporiada snem 16. marca v Trenčíne, bude sa voliť predseda hnutia 04 - Modified: 2023-11-17 12:40:37 - Feat.: - Title: Fico tajomne reagoval na prezidentské voľby: Ak sa potvrdia úvahy, zásadne to zmení slovenskú politickú mapu 05 - Modified: 2023-11-17 14:14:19 - Feat.: - Title: Snem Smeru: straníci ďakovali Ficovi, že vstal ako Fénix. Nasledovala ostrá kritika prezidentky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:36