StoryEditor

Polícia zverejnila Matovičove dokumenty. Chce ukázať, že Fico je čistý

16.10.2015, 20:01
Autor:
TASRTASR

Dokumenty, ktoré majú podľa Igora Matoviča preukazovať, že machinácie okolo verejného obstarávania ministerstva vnútra na hasičské terénne štvorkolky vedú až k účtom premiéra Roberta Fica a jeho manželky v Belize, sú verejné. Sprístupniť sa ich rozhodol policajný vyšetrovateľ, ktorý preveruje podanie lídra OĽaNO.

Novinárom dnes Matovičove dokumenty rozdal policajný prezident Tibor Gašpar po skončení jeho popoludňajšej tlačovej konferencie. Krok odôvodnil tým, že vyšetrovateľ chce "zobjektivizovať situáciu". Polícia chce podľa slov Gašpara reagovať na opakované slovné útoky Matoviča a dokázať, že z materiálov nevyplýva nič, čo tvrdí v súvislosti s premiérom a jeho zainteresovanosťou na tendri.

Čítajte viac: Fico nazval Matoviča klamárom. Ten ho obvinil, že zo Slovenska urobil Belize

Žiadne účty na Belize

„Chcem konštatovať, že z toho materiálu nevyplýva ani len zmienka, ani žiaden náznak o tom, že by súviseli s nejakými účtami na Belize, respektíve s účtami inej schránkovej spoločnosti, prípadne s účtami, na ktorých by boli sumy, ktoré sa v spomínanom materiáli, respektíve vo vyhláseniach niekoľkokrát konštatovali,“ uviedol Gašpar.

Matovič dnes opätovne kritizoval prácu polície, tá podľa neho nemá záujem dôkladne vyšetriť prípad, plní úlohy premiéra Roberta Fica a jeho problém zametá pod koberec. „Mám pocit, že sme vťahovaní do politického boja vyhláseniami pána Matoviča,“ odmietol takéto tvrdenia policajný prezident. Prisľúbil, že vyšetrovateľ si v tomto prípade bude robiť svoju robotu tak, ako mu ukladá zákon.

Matovič vytiahol predražené štvorkolky

Balík dokladov, ktoré Matovič poskytol orgánom činným v trestnom konaní, je uvedený anonymným listom adresovaným „poslancovi Matovičovi“. Anonym v ňom informuje o tom, že si Fico s manželkou založili v roku 2008 schránkovú firmu v Belize s dvoma bankovými účtami, na ktorých bolo k 21. júlu tohto roku 674.546.004,42 USD.

Ďalej tvrdí, že „vývar“ z verejného obstarávania, ku ktorému posiela doklady, majú jeho organizátori nastavený na 8 miliónov eur, „ktoré asi skončia na týchto účtoch“. „Ak by šli podľa úvodného listu, ak by sa snažili, mohli sa k tomu dopátrať, a možno nie, ale oni sa ani nesnažili, a to je ten problém,“ vysvetlil Matovič, ktorý nijako inak nevysvetlil, prečo má z tendra profitovať premiér. Viac čítajte TU.

Koniec kauzy

Policajné prezídium dnes oznámilo, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií poskytnutých poslancom NR SR Igorom Matovičom (OĽaNO) vo veci existencie účtov predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky Svetlany v banke v Belize. Gašpar vysvetlil, že vyšetrovanie polícia rozdelila na dve samostatné časti.

Jednu z nich pritom vyšetrovateľ uzavrel vo štvrtok (15.10.). Osobitný spis potom vedie v súvislosti s podozrivým verejným obstarávaním, kde vyšetrovanie pokračuje. „Je to štandardný postup, deje sa to aj v iných veciach,“ odpovedal Gašpar na otázku, prečo bolo vyšetrovanie rozdelené.

Matovič kritizoval Gašpara

Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj samotný Matovič, ktorý policajnému prezidentovi vyčítal takýto postup, ktorý on sám považuje za účelový s cieľom pomôcť premiérovi Ficovi. Matovič navyše Gašpara kritizoval aj za to, že pri preverovaní existencie účtov nebola polícia dôkladná a obmedzila sa len na vyžiadanie si informácie od miestnej spravodajskej služby.

Takto sa však podľa Matoviča nedá zistiť, že premiér má v daňovom raji anonymnú schránkovú firmu s účtami. Gašpar Matovičovi odpovedal, že hodnotí vyšetrovanie bez toho, aby poznal vyšetrovací spis a úkony, ktoré polícia v tejto veci urobila. Poslancovi odporučil, aby sa v prípade pochybností obrátil na Generálnu prokuratúru, ktorá môže správnosť postupu policajného vyšetrovateľa preveriť.

Matovič obvinil Fica z toho, že si s manželkou v štáte Belize založili schránkovú firmu a účet, na ktorom mal byť v júli 2015 zostatok približne 700 miliónov dolárov. Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie za krivé obvinenie. Fico po dnešnom oznámení polície uviedol, že Igor Matovič je patologický klamár a že takýto človek nemá čo v slovenskej politike hľadať.

01 - Modified: 2007-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vianočné príspevky budú možno v januári
01 - Modified: 2023-04-03 07:41:56 - Feat.: - Title: Prezidentka Taiwanu navštívila Guatemalu a Belize 02 - Modified: 2022-06-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Celebrity, osobný komorník či vzácne zvieratá. Toto sú najluxusnejšie dovolenky v Karibiku 03 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane 04 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 05 - Modified: 2022-03-23 08:22:14 - Feat.: - Title: Príchod britského páru na Jamajku vyvolal protest: Prišli bez ľútosti v srdci, urážajú našich predkov, znelo z davu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:07