StoryEditor

Šéfa piťovcov odsúdili. Do väzenia pôjde na 18 rokov

26.05.2014, 11:47
Autor:
tasr, stltasr, stl

Údajný šéf bratislavskej zločineckej skupiny piťovci Juraj Ondrejčák (37) alias Piťo pôjde do väzenia na 18 rokov. Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Juraja Ondrejčáka potrestal za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Spolu s ním súd odsúdil ďalších 13 obžalovaných.

Najprísnejšie väzenie

Údajný šéf skupiny si má podľa súdu trest odsedieť v najprísnejšom väzení. Jeho pravá ruka Matej Š., prezývaný Gaťa, má ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov. Súd ho odsúdil za členstvo v zločineckej skupine. Miroslav A., s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si má podľa súdu odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov.

Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej B., Ladislava A. a Tomáša K. súd odsúdil za činnosť pre skupinu, jej podporovanie
a za drogovú trestnú činnosť na sedem a šesť rokov v najmiernejšom väzení.


Údajný šéf bratislavskej zločineckej skupiny piťovci Juraj Ondrejčák. Snímka: TASR/Š. Puškáš

Na najprísnejšie tresty vo výmere 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia boli odsúdení Igor D., ktorý pôsobil v Stupave a Adam Š., ktorý pôsobil v Trnave a Hlohovci. Súd ich potrestal za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, Igora D. aj za ublíženie na zdraví a výtržníctvo a Adama Š. za nedovolené ozbrojovanie. Martin P. si má podľa súdu za členstvo medzi piťovcami, výtržníctvo a nedovolené ozbrojovanie odsedieť 12 rokov vo väzení s maximálnou ostrahou.

Známe autá či značky

Za členstvo v skupine a poškodzovanie cudzej veci bol Peter B. odsúdený na osem rokov v najmiernejšom väzení. Tomáša B. odsúdili za podporovanie skupiny a drogovú trestnú činnosť na 5,5 roka v najmiernejšom väzení. Andrej O. a Miroslav C. boli odsúdení na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Andrej O. bol podľa súdu činný pre skupinu a Miroslava C. odsúdili za hrubý nátlak a porušovanie domovej slobody. Antonína T. potrestali za výtržníctvo ročným trestnom väzenia s podmienečných odkladom na tri roky.

Skupina piťovci pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries. Začala sa formovať koncom 90. rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny. Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G.


Chronológia kauzy piťovcov

15. novembra 2011

V Bratislave zasahovali policajti z vrtuľníka. Začala sa akcia proti skupine bratislavského podsvetia známej pod menom piťovci. Zásah policajtov proti skupine piťovcov z bratislavského Lamača sa začal približne o 04.30 h. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky sa do dvora rodinného domu, v ktorom býval Juraj O. alias Piťo, zlanili z vrtuľníka.

Bolo počuť explózie výbušiek s dymom. Kukláči na dome rozbili niekoľko okien a vtrhli do vnútra. V dome prebiehala domová prehliadka. Policajti sa medzi sebou do vysielačiek dorozumievali krycími menami Rambo. Príslušníci polície súčasne zasiahli na ďalších miestach Bratislavy. Z domu už zobrali dvoch členov skupiny, ktorí boli na zoznamoch piťovcov.

Dovedna 20 osôb považovaných za členov organizovanej trestnej skupiny piťovcov zadržala polícia počas najväčšieho zásahu v dejinách samostatného Slovenska. Do akcie sa zapojilo 350 policajtov, ktorí zároveň realizovali niekoľko desiatok domových prehliadok v štyroch krajoch. Obvinenia boli vznesené aj voči trojici ďalších mužov, ktorých sa nepodarilo zadržať.

Juraj O., alias Piťo, ktorý je považovaný za silnú osobnosť bratislavského podsvetia, nebol nikdy súdne trestaný, ani obžalovaný či obvinený.

17. novembra 2011

Na Okresný súd Bratislava 1 bol doručený návrh na vzatie do väzby šiestich osôb obvinených z obzvlášť závažných zločinov nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania. Sudcovi pre prípravné konanie začala plynúť 72-hodinová lehota, dokedy o návrhu prokurátora musel rozhodnúť. Juraj O. bol vo väzbe v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Leopoldove. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave. Voči rozhodnutiu podali jeho právny zástupca aj obvinený sťažnosť.

18. novembra 2011

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, vzal do väzby šesť obvinených osôb. Dôvodom väzby bola možná obava z ovplyvňovania svedkov. Obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť. Osoby považované za členov skupiny piťovcov boli obvinené v kauze podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA.

18. novembra 2011

Okresný súd Bratislava 1 vzal do väzby šiestich mužov obvinených z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Dôvodom bola takzvaná úteková, kolúzna a preventívna väzba. Obvinení podali proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej po doručení rozhodne Krajský súd (KS) v Bratislave.

29. novembra 2011

Na Krajský súd (KS) v Trnave bol doručený spis v trestnej veci Juraj O. a spol. Návrh na väzbu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry (GP) za trestné činy poškodzovania cudzej veci a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

30. novembra 2011

Prvých päť osôb, považovaných za členov bratislavskej skupiny piťovcov, ostáva vo väzbe. Ide o skupinu, ktorá je obvinená v kauze podvodne získaných hypotekárnych úverov. O tom, že zostane kvinteto vo väzbe, rozhodol Najvyšší súd SR (NS) na svojom neverejnom zasadnutí. NS SR tak zamietol sťažnosť obvinených voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica, ktorý ich zobral do väzby 18. novembra.

2. decembra 2011

Ďalších šesť osôb považovaných za členov bratislavskej skupiny piťovcov zostáva vo väzbe. Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol sťažnosti obvinených proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava I zo dňa 18. novembra o vzatí do väzby a ponechal všetkých šesť obvinených vo väzbe. Odvolací súd považoval sťažnosti obvinených za nedôvodné, pričom u dvoch obvinených upravil dôvody väzby. Tieto osoby sú obvinené z drogovej činnosti, teda obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. Rozhodnutie KS je právoplatné.

6. decembra 2011

Senát Krajského súdu v Trnave zamietol sťažnosti Juraja O., Michala B., Martina P. a Petra B. proti rozhodnutiu Okresného súdu Trnava zo dňa 17. novembra o ich vzatí do väzby ako nedôvodné. Obvinení zostali vo väzbe. Rozhodnutie Krajského súdu v Trnave bolo právoplatné.

12. marca 2012

Členom údajnej zločineckej skupiny takzvaných piťovcov vyšetrovateľ z Úradu boja proti organizovanej kriminalite rozšíril obvinenie o podielnictvo.

23. mája 2012

Juraj O. a ďalších osem osôb zostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica. Väzbu sudca predĺžil obvineným do 15. decembra tohto roku. V prípade Juraja O. rozšíril dôvody väzby, mimo útekovej a ovplyvňovania svedkov aj o možné pokračovanie v trestnej činnosti.

1. júna 2012

Väzbu potvrdil Jurajovi O. aj Najvyšší súd SR (NS), ktorý tak zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica - predĺžiť mu väzbu.

28. novembra 2012

ŠTS v Banskej Bystrici predĺžil lehotu trvania väzby obvinenému Jurajovi O. a ďalším šiestim predpokladaným členom skupiny "piťovcov", a to do 15. júna 2013. Vyhovel tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

4. decembra 2012

Najvyšší súd SR zamietol ich sťažnosti voči rozhodnutiu ŠTS v Banskej Bystrici, ktorý im lehotu trvania väzby predĺžil.

9. decembra 2012

Ďalší člen organizovanej trestnej skupiny takzvaných piťovcov skončil vo väzbe. Rozhodol o tom sudca na základe návrhu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Muž mal až doteraz vyberať takzvané výpalné.

10. mája 2013

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Juraja O. a jeho 18 údajných komplicov za 19 skutkov.

8. júla 2013

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo verejné zasadnutie s 19 obžalovanými, na čele s Jurajom O.

31. júla 2013

Štyria piťovci sedeli podľa nálezu Ústavného súdu vo väzbe 13 mesiacov nezákonne. Mužov na príkaz sudcu Špecializovaného trestného súdu prepustili na slobodu. Dvoch z nich - Miroslava A. a Mateja Š. opäť zadržali policajti po tom, ako opustili brány väznice. Rozhodol o tom ŠTS v Pezinku. U Miroslava A. sú dôvody väzby pokračovanie v trestnej činnosti a možné ovplyvňovanie svedkov, znalcov a spoluobžalovaných a u Mateja Š. zase možnosť úteku a tiež pokračovanie v trestnej činnosti.

12. augusta 2013

Prečítaním 28-stranovej obžaloby sa začalo hlavné pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku s údajnými piťovcami. Obžalovaných je 18 mužov z 19 skutkov. Dopustiť sa mali trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie a drogová trestná činnosť. Na čele údajného gangu stojí podľa obžaloby Juraj O., prezývaný Piťo, ktorého na súd priviezla justičná stráž.

16. augusta 2013

Za členstvo v zločineckej skupine piťovci, drogovú trestnú činnosť a hrubý nátlak si Peter Martiška, prezývaný Tajron, odsedí osem rokov v najmiernejšom väzení. Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Trest je právoplatný.

12. septembra 2013

Hlavný svedok prokuratúry Viktor Maceják vypovedal proti údajným piťovcom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. S obžalovanými sa svedok nestretol, vypovedal z iného miesta prostredníctvom telemosta a mal postavenie chráneného svedka. Počas viac ako dvojhodinovej výpovedi zahrnul prítomných informáciami o fungovaní údajnej skupiny a rôznych trestných činoch, ktorých sa mala dopustiť.

11. novembra 2013

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vypovedal ďalší muž, ktorý mal podľa obžaloby blízko k piťovcom. Z obžaloby vyplýva, že Rastislav H., prezývaný Obelix alebo tlstý Rasťo, patril medzi tých, ktorí pre skupinu zabezpečovali zbrane a nástražné výbušné systémy. Tie mal zabezpečiť aj na vybavovanie si účtov v Trnave. Rastislav H. pred súdom odmietol, že by bol členom piťovcov. Povedal, že Juraja O., považovaného sa ich šéfa, pozná zo základnej školy. Obvinený je aj z obchodovania s drogami a z útoku na verejného činiteľa. Keď ho v júli 2012 na Panónskej ceste v Bratislave zastavila policajná hliadka, podľa obžaloby zrazu nastúpil do svojho auta a odišiel, pričom mal zraniť policajtku a druhého policajta ohroziť.

19. novembra 2013

Chránený svedok Viktor Maceják v kauze údajných piťovcov chcel v Hlohovci predávať drogy. Na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to tvrdil Ivan Skalický, odsúdený na doživotie za vraždu Jozefa Mišenku. Vo svojej výpovedi sa venoval najmä Macejákovi.

21. januára 2014

Skupinu piťovcov založil Juraj O. alias Piťo v rokoch 1997 alebo 1998 po tom, ako ho Róbert L., prezývaný Kýbel, spolu s Mikulášom Polónym vyhodil zo skupiny sýkorovcov. Na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku to povedal svedok Juraj Bilík, odsúdený na osem rokov za členstvo v zločineckej skupine sýkorovci a nedovolené ozbrojovanie. Na špecializovanom súde mal vypovedať aj Bilíkov kamarát Roland Z., ktorý je na tomto súde samostatne stíhaný za podvod, vydieranie a členstvo v zločineckej skupine sýkorovci. Roland Z. odmietol vypovedať. Zdôvodnil to práve tým, že je na špecializovanom súde stíhaný a obáva sa, že ak by vypovedal, bude bezdôvodne obvinený.

29. apríla 2014

Prednesom záverečných rečí obžalovaných pokračoval pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku proces s Jurajom O.

 

01 - Modified: 2006-06-01 09:37:00 - Feat.: 0 - Title: Preferenčné hlasy môžu podľa Wienk zmeniť tvár politiky
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:10