StoryEditor

Kiska má otázku pre Fica. Týka sa predaja emisií

13.01.2014, 11:16
Autor:
tasr, stltasr, stl
Prezidentský kandidát sa pýta premiéra na zoznam ľudí, ktorí si mali rozdeliť zisk z emisií.

Prezidentský kandidát Andrej Kiska (na snímke) vyzýva premiéra a prezidentského kandidáta Roberta Fica (Smer-SD), aby potvrdil alebo vyvrátil informácie o existencii zoznamu ľudí, ktorí si podľa švajčiarskej polície rozdelili zisk z predaja emisií. Kiska chce tiež vedieť, či sa na spomínanom zozname nenachádzajú ľudia spriaznení so Smerom-SD.

Aby potvrdil alebo vyvrátil, že na tomto zozname sa nenachádza žiaden z členov vládnej strany Smer, ich rodinní príslušníci alebo osoby z podnikateľského prostredia, ktoré sú s touto stranou spojené. A takisto, že sa na zozname nenachádzajú iné politicky alebo spoločensky angažované osoby,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Kiska.

Od premiéra Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka zároveň žiada, aby verejne povedali, čo hodlajú so spomínaným zoznamom urobiť. Kiska pripomenul, že o zozname informoval časopis Trend, podľa ktorého minister vnútra Kaliňák dostal zoznam osôb z emisnej kauzy od švajčiarskej polície.


Prezidentský kandidát Andrej Kiska. Snímka: HN/Peter Mayer

Kiska tiež zdôraznil, že ľudia sú už unavení a nahnevaní z toho, že sa takéto veľké kauzy zametajú pod koberec. Vyhlásil, že ako prezident SR by to nedovolil. "Táto kauza ukazuje, ako je dôležité, aby bol prezident nezávislý, nestranícky a aby za ním nestáli žiadni sponzori. Aby mal prirodzenú autoritu, aby sa postavil za ľudí a trval na tom, aby sa takéto kauzy vyšetrili a dotiahli do konca," zdôraznil. Dodal, že keď sa stane prezidentom, nebude mlčať, ak sa premiér či minister pokúsi zamiesť takéto kauzy pod koberec.

Predseda vlády Robert Fico sa k informáciám o zozname z kauzy emisie vyjadroval ešte v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu (11.1.). „Ja nie som policajt ani vyšetrovateľ. Ja by som veľmi rád vedel, ak si to SNS a ministri organizovali, aké bolo pozadie. Ak máme nejaké informácie, pustime to von. Nemám s tým žiadny problém," povedal. Zároveň uvítal postoj generálneho prokurátora. „Povedal, že sa idú pozrieť, či polícia postupovala správne pri preverovaní prípadu predaja emisných limitov. Urobil to ako nezávislý generálny prokurátor. Nechajme ich, nech pracujú. Ja som vždy za to, ak sa niekde niečo stalo, nech sa o tom verejnosť dozvie," doplnil premiér.
      
Polícia trestné stíhanie v kauze predaja emisií za prvej vlády Roberta Fica vlani na jeseň zastavila. Ministerstvo životného prostredia v roku 2008 predalo garážovej firme Interblue Group 15 miliónov ton emisií za podozrivo nízku cenu. Firma na tomto kšefte zarobila asi 50 miliónov eur.

01 - Modified: 2005-12-01 14:52:00 - Feat.: 0 - Title: Aj v platoch na východe sú regionálne rozdiely
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:21