StoryEditor

Ľudová platforma dostala nakladačku

Bývalá premiérka a kandidátka na prezidenta v roku 2009 Iveta Radičová v rozhovore pre HN

Očakávali ste, že Robert Fico získa v prvom kole prezidentských volieb menej ako 30 percent, keďže mu posledné prieskumy dávali viac ako 35 percent?

Tu je namieste úvaha naozaj o niečom, čo by sme mohli nazvať v úvodzovkách Kukanovým efektom. To znamená, že v prvom kole podporovatelia a voliči kandidáta Roberta Fica odložili voľbu až na druhé kolo v presvedčení, že prvé kolo je jasné.

 

Čiže ak zmobilizuje svojich voličov, uhrá v druhom kole lepší výsledok?

Pán Fico má veľkú rezervu v radoch vlastných voličov, takže predpokladám sústredenosť na mobilizáciu vlastných voličov. On nie je v pozícii potreby širšieho zásahu, ale má naozaj tých 300-až 500-tisíc voličov rezervu.

 

Čím to je, že práve jeho voliči, ktorí zvyčajne patria k disciplinovaným, k urnám neprišli?

Efektom, že prvé kolo je isté. A druhý moment, ktorý však hovorím ako hypotézu, že môžu tu byť ešte dve podskupiny. Jedna, ktorá by ho naozaj radšej videla ako premiéra, a druhá, ktorá zažíva efekty už existujúcich prijatých zákonov jeho vládou. Práve vypĺňame daňové priznania.

Fico hovoril celý večer o tom, že ide o referendum o ňom a o Smere. Získal o vyše pol milióna hlasov menej ako Smer v parlamentných voľbách v roku 2012. Čo teda hovoria výsledky tohto referenda?

Dodávam k vašim číslam, že získal o 200-tisíc hlasov menej ako ja v prvom kole volieb. Sám si to zadefinoval ako referendum, pričom ide o veľmi konkrétnu voľbu osoby, ku ktorej si treba uvedomiť, že nie je znamienko rovná sa medzi politickou stranou a osobou. Dôkazy sú – keď osoba s vysokými preferenciami založí politickú stranu, neznamená to automaticky presun voličskej základne k politickému subjektu. A platí to aj opačne. Čiže máte politické strany, ktoré získavajú vyššie percentá, ale reprezentanti týchto strán ani zďaleka tieto percentá nedosahujú.

 

Keď hovoríme o referende, nie je toto kolo skôr referendum o Ľudovej platforme a pravici?

Ľudová platforma dostala nakladačku, ktorú si sama spôsobila.

 

Čím?

Predovšetkým dohodou medzi KDH a Smerom.

 

Čiže voliči spočítali KDH ich spojenie so Smerom?

Je to jeden dôležitý záverečný moment a je to aj reakcia a vyhodnotenie reálne nefungujúcej Ľudovej platformy.

 

Nie je to odzrkadlením aj kampane, ktorá bola od začiatku vágna. SDKÚ-DS sa nevedelo postaviť a vyjadriť podporu Pavlovi Hrušovskému veľmi dlho.

Aj mne trvalo nesmierne dlho, než som získala podporu KDH, ak si spomínate. Pochopiteľne, prvý krok je samotná osoba kandidáta. A teda koho navrhlo KDH.

 

Bola to zlá voľba?

Ja tento názor hovorím dlhodobo a trvám na tom.

 

Neľutujete dnes, že ste nekandidovali?

Ja som kandidovala v roku 2009.

 

Čo by mala pravica teraz urobiť, aby sa jej podarilo vrátiť dôveru voličov v štandardné pravicové strany?

To poučenie poznajú už dva roky. Napriek tomu naďalej pokračujú vo veľkej nedôvere a v sporoch medzi sebou navzájom. Tieto spory a nedôvera sú hlavným dôvodom odlevu voličov.

 

Máme tu Radoslava Procházku, ktorý získal 400-tisíc hlasov. Je možno toto človek, ktorý by sa dokázal postaviť na čelo pravice ako nový líder?

Gratulujem kandidátom k dosiahnutým výsledkom, ale podčiarkujem, že 400-tisíc nie je málo, ale ani to nie je závratné číslo na veľké svaly. Musím zopakovať tézu, že to automaticky neznamená podporu nejakému novému tipu politických aktivít. Všetko záleží na tom, ako otvorí spôsob komunikácie a spolupráce pán Procházka vo vzťahu k stredopravým voličom, pretože je vyhranený svojimi konzervatívnymi názormi.

 

Ako by mohol zužitkovať hlasy, ktoré získal vo voľbách?

Predpokladám, že pán poslanec bude pokračovať v politickej kariére. Napokon sa tak aj vyjadril. Záleží na tom, s akou ponukou predstúpi pred stredopravých voličov. Ja sa nádejam, že prehodnotí svoj pôvodný program Alfa. Potom bude všetko závisieť od toho, aký bude mať okolo seba tím a okruh ľudí.

 

Čiže by mal založiť politickú stranu?

To netvrdím. Nechávam to na jeho úvahe a zvážení, ale prvý krok je vytvorenie ponuky a vyjednávanie s existujúcimi subjektmi.

 

Je on človek, ktorý by dokázal existujúce subjekty spojiť, keďže doteraz sa to okrem Mikuláša Dzurindu a vás nikomu nepodarilo?

Netrúfam si odpovedať na takúto otázku. Ale to, že je to požiadavka zo strany voličov, na ktorú treba nájsť zhodnú ponuku a odpoveď, to je fakt.

 

Prekvapením týchto volieb boli aj hlasy, ktoré získal Gyula Bárdos. SMK sa pomerne dobre držalo aj v župných voľbách, v ktorých kandidoval Jozsef Berényi. Znamená to, že SMK sa vracia do veľkej politiky?

Vzali ste mi odpoveď z úst. Prvý pokus boli župné voľby. Nasadenie Bárdosa do prezidentských volieb malo určite za cieľ mobilizáciu voličskej základne SMK.

 

Je teda šanca, že SMK sa týmto štýlom môže dostať naspäť do parlamentu v roku 2016?

Uvidíme, ako budú jednotlivé strany Most-Híd a SMK pokračovať.

 

Čakajú nás predvolebné dva týždne pred druhým kolom. Povedali ste, že pred druhým kolom poviete, koho podporíte. Takže koho?

Potrebujem zdôrazniť, že keď uvažujeme o druhom kole, Fico má ľahšiu situáciu, pretože potrebuje mobilizovať existujúcich vlastných voličov. Nasadí mobilizačnú kampaň. Otázka znie, do akej miery má vyhodnotené, že štýl útočnej, agresívnej politiky zaberá a mobilizuje práve jeho vlastných voličov. Ak je pravda, že mobilizuje, tak to urobí.

 

A čo sa týka vašej podpory?

Politika je výberom z reálnych možností. Sú tu dvaja kandidáti. Pán Fico bol, je a vždy bude pre mňa neprijateľný, pretože robí štýl politiky, ktorý odmietam, je to pokračovanie mečiarizmu.

 

Vyhrá Robert Fico?

S veľkou pravdepodobnosťou áno.

01 - Modified: 2006-03-02 05:52:03 - Feat.: 0 - Title: Historické víťazstvo slovenských futbalistov vo Francúzsku
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:07