StoryEditor

SDKÚ vyberá medzi tromi kandidátmi

15.12.2013, 23:00
Strana Pavla Freša (na snímke) odsunula výber svojho adepta na post hlavy štátu na prelom rokov.

Pavol Hrušovský, Milan Kňažko a Radoslav Procházka. To sú tri mená, ktoré sa v SDKÚ-DS najčastejšie skloňujú ako kandidáti, ktorých by strana chcela podporiť v boji o prezidentské kreslo. HN to potvrdil podpredseda Viliam Novotný. „Majú najväčšiu šancu získať podporu SDKÚ-DS,“ povedal. O víťazovi začnú podľa Novotného diskutovať prvý januárový týždeň. Voľby budú na jar.

 

 

Šance má Hrušovský

Z troch spomínaných kandidátov má podľa informácií HN najväčšiu šancu získať podporu od SDKÚ Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd). V SDKÚ sa hovorí, že ak by sa za neho postavili tri veľké strany, mohol by byť silným súperom Roberta Ficova, ktorý ešte stále nepotvrdil, či bude kandidovať. SDKÚ si od jeho podpory tiež sľubuje, že by sa posilnila aj spolupráca a vzťahy v rámci Ľudovej platformy. „Naša skúsenosť z volieb hovorí, že tam, kde sa trieštia sily, sa rodí neúspech. Preto sa SDKÚ-DS nijako nehrnula stavať vlastného kandidáta,“ povedal aj v sobotu po ústrednej rade predseda Pavol Frešo. Vyššiu podporu v strane môže mať Hrušovský aj vďaka nedávnemu odchodu Miroslava Beblavého a Lucii Žitňanskej, ktorí jeho kandidatúru odmietali.

Hrušovský predpokladá, že sa s SDKÚ dohodnú. Ak by sa tak nestalo, bude sa snažiť získať hlasy jej voličov. O podporu sa chce uchádzať aj u strany Nová väčšina-Dohoda. „S predsedom Danielom Lipšicom sa prakticky stretávame denne, keď rokuje parlament. Zatiaľ sme nediskutovali o prezidentskej téme, ale urobím tak v najbližších dňoch,“ povedal v diskusnej relácii TA3 V politike.

 

Zrušené primárky

Hrušovského na post prezidenta nominovali KDH a Most-Híd ešte v lete, od SDKÚ sa doteraz nedočkal vyjadrenia podpory. Podpredseda Ivan Štefanec vysvetľuje, že tak ani nemohli spraviť. „Museli sme prijať rozhodnutie, že zrušíme primárne voľby, keďže nebudeme stavať vlastného kandidáta,“ povedal. Strana okrem toho podľa Novotného vyčkávala, či Iveta Radičová nezmení názor a nebude kandidovať.

Zároveň čakali, že začiatkom decembra ohlási kandidatúru Fico.

Podľa posledného novembrového prieskumu agentúry Focus by mohol byť v druhom kole prezidentských volieb boj medzi Ficom a Hrušovským veľmi tesný. Kým Fico by podľa neho získal 52,6 percenta hlasov voličov, Hrušovský 47,4 percenta. V súboji s Andrejom Kiskom by Fico dokonca prehral o dve percentá.

Ešte v máji pritom šéf SDKÚ Frešo v rozhovore pre HN spomenul ako možného kandidáta práve Kisku. „Pokiaľ ide o prezidentské voľby, zaujal ma príbeh Kisku ako nezávislého kandidáta. Je mi sympatické, že ide sám za seba bojovať.“

01 - Modified: 2005-10-25 12:13:00 - Feat.: 0 - Title: Americkí akcionári Jukosu žalujú ruskú vládu za zoštátnenie ropnej spoločnosti
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:59