StoryEditor

Sobotka chce ľudovcov a ANO priamo vo vláde

27.10.2013, 15:13
Autor:
tasr, stltasr, stl

Predseda víťaznej strany predčasných parlamentných volieb v ČR Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí vzhľadom na roztrieštenosť novej Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR iné realistické varianty zloženia budúcej vlády ako koalíciu jeho strany s hnutím ANO a ľudovcami z KDU-ČSL. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý dnes poskytol internetovému serveru IDNES.cz.

Podľa jeho slov bude veľa závisieť od výsledkov bilaterálnych rokovaní, ale platí, že ľavicovo orientovanú vládu sociálna demokracia v tejto snemovni zostaviť nemôže.

Bohuslav Sobotka ešte pred dnešným očakávaným rokovaním vedenia ČSSD oznámil, že na zasadaní predsedníctva navrhne zvolanie mimoriadneho zjazdu strany, ktorý by sa mal uskutočniť podľa jeho názoru ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014, pravdepodobne v marci budúceho roka. Práve na ňom by celé vedenie strany malo požiadať o obnovenie mandátu.

"Volebný výsledok nie je uspokojivý. My sme voľby vyhrali, ale je to veľmi chudobné víťazstvo, povedal by som veľmi horké víťazstvo. A my teraz máme dve úlohy - využiť tento mandát od viac ako milióna občanov, aby sme zostavili budúcu vládu. A súčasne musíme pracovať na obnovení sociálnej demokracie. To sa môže stať iba na mimoriadnom zjazde. Nedokážem si predstaviť, že by strana išla bez neho do volieb v budúcom roku," cituje server Sobotkove slová.

Najvyšší predstaviteľ ČSSD reagoval aj na skoršie vyjadrenie prvého podpredsedu jeho strany Michala Haška, ktorý sa vyjadril, že on by po takomto volebnom výsledku rezignoval z čela strany. "Má čierne svedomie. V predvolebnom období veľmi pomáhal tomu, aby bola sociálna demokracia vnímaná ako rozdelená politická strana. Mňa tá výzva z jeho strany neprekvapuje. Problém je, že on takéto veci robil už pred voľbami, keď to zneisťovalo našich voličov. Mám na mysli hlasovanie na ústrednom výkonnom výbore, kde mala byť spochybnená moja pozícia lídra ČSSD vo voľbách do snemovne. I Michal Hašek by rovnako ako ďalší členovia vedenia mal požiadať na zjazde o obnovenie svojho mandátu," konštatoval Bohuslav Sobotka.

Predseda ČSSD sa domnieva, že pod volebný výsledok jeho strany sa podpísali hlavne dva dôvody, fakt, že ČSSD bola v rámci zjednodušenia boja proti etablovaným politickým stranám hodená do jedného vreca so stranami bývalej stredopravej koalície, ako aj nejednotnosť sociálnej demokracie, neustále diskusie o osobe jej budúceho premiéra a snahy zvonku o rozloženie strany, predovšetkým zo strany niektorých činiteľov SPOZ.

 

 

01 - Modified: 2005-08-10 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Asociácia bánk nemieni byť súčasťou predvolebnej kampane Roberta Fica
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:11