StoryEditor

Štát priznal protizákonné nákupy. Čislák odvolával

10.12.2014, 23:00

Netransparentné nákupy stravných služieb pre štyri štátne nemocnice majú prvé obete. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD) odvolal zo svojich funkcií riaditeľov týchto nemocníc, ktoré sporné zmluvy podpísali bez toho, aby o tom informovali vládu a ministerstvo financií. Skončiť má aj vedúci služobného úradu na rezorte zdravotníctva Martin Senčák, ktorého hlavu už dlhšie žiadali aj predstavitelia opozície. „Z predbežných zistení kontroly vyplýva, že spomínané zmluvy boli uzavreté v rozpore so zákonom. Na základe týchto zistení musím vyhlásiť, že pre ministerstvo tieto zmluvy neexistujú,“ vyhlásil Čislák.

O svoju stoličku tak príde v Banskej Bystrici Vladimír Baláž, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady za stranu Smer-SD, v Trnave Martin Tabaček a v Poprade Jozef Tekáč. O funkciu nepríde riaditeľka trenčianskej nemocnice Danka Kaššovicová keďže zmluva bola podpísaná ešte jej predchodcom Jánom Dubovským. Návrh na odvolanie Senčáka predloží minister na najbližšie rokovanie vlády.

V Poprade nesúhlasia

Aj keď Čislák tvrdí, že zmluvy pre ministerstvo neexistujú, nevie, či ich vypovie prípadne prehodnotí. „Momentálne je to otázka na právnikov,“ povedal minister. To, že zmluvy neprešli cez vládu nemusí byť podľa partnera advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa dôvodom pre ich neplatnosť. „Nesprávny postup by mohol napadnúť Najvyšší kontrolný úrad. Ten môže udeliť pokuty, na základe ktorých by mohli byť vyvodené pracovno-právne sankcie voči konkrétnym manažérom,“ povedal v minulosti pre HN Karas.

Nákupy preverí prokuratúra

Sporné nákupy stravovacích služieb pre štyri štátne nemocnice preverí aj Generálna prokuratúra. Lídri troch opozičných strán Daniel Lipšic (NOVA), Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OľaNO) majú podozrenie, že boli pri nich spáchané viaceré trestné činy. „Jednak je to trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, ale aj trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe,“ konkretizoval Lipšic. Trojica poslancov preto včera na prokuratúre podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Čislák včera odvolal aj riaditeľa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Rosochu. A to pre nezákonný tender na upratovacie služby, na ktorý včera upozornil denník SME. Tendrový úrad na základe vykonanej kontroly konštatoval, že postup nemocnice bol v príkrom rozpore s cieľmi čestnej hospodárskej súťaže.

01 - Modified: 2007-01-20 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: MZV s pobúrením prijalo správu o vražde tureckého novinára Dinka
01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:35