StoryEditor

Kiska neútočil na Fica. Kritizoval ministrov (analýza prejavu)

19.06.2015, 00:00
Prezident zhodnotil stav republiky. Poukázal na viaceré problémy.

1. Zdravotníctvo

Pred tromi mesiacmi Kiska pozval na koberec ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Za viaceré veci ho vtedy skritizoval. Zdravotníctvo bolo aj včera súčasťou prezidentovho prejavu. A rovnako aj teraz svojou kritikou nešetril. „Nedá sa zdôvodniť, prečo štát nedokáže presadiť systém, takzvaný benchmarking, alebo, ak chcete, systém porovnávania cien, ktorý by vylučoval pochybnosti o nákupoch zdravotníckej techniky z verejných zdrojov,“ povedal prezident. Podľa partnera Health Policy Institute Tomáša Szalaya prezident svojím prejavom neprekvapil. „Veľmi príjemne som bol prekvapený, aký má prehľad v zdravotníctve. Bolo to výstižné,“ dodal odborník na zdravotníctvo.

2. Spravodlivosť a kauzy

Išlo o ďalšiu oblasť, ktorej sa prezident pomerne veľa venoval. A rovnako ako v zdravotníctve, aj tu bola pomerne rozsiahla kritika. „Bola by veľká ilúzia myslieť si, že pred verejnosťou možno obhájiť doterajšie zmeny ako konečný príspevok k vymožiteľnosti práva,“ vyhlásil Kiska. A nielen to. Prezident pomenoval aj konkrétne kauzy – nielen údajný spis SIS Gorila, ktorého pravosť sa doteraz nikdy nepotvrdila, ale aj kauzu Váhostav. Podľa šéfa slovenskej pobočky Transparency International Gabriela Šípoša je dobré, že sa prezident venoval vymožiteľnosti práva. „Osobne by som viac zdôraznil zlyhania polície a prokuratúry oproti miere zlyhania súdov,“ povedal Šípoš. Podľa neho všetky veľké kauzy ostávajú beztrestné preto, že sa na súdy ani nedostali.

3. Školstvo

Ďalšia oblasť, ktorá sa pri prezidentovom prejave nevyhla kritike. „Ukazuje sa, že ak deti pochádzajú zo sociálne slabého prostredia, v škole budú spravidla dosahovať horšie výsledky ako ich spolužiaci s lepším zázemím. Čo považujem za zvlášť alarmujúce,“ povedal prezident. Podľa neho dnes sa už nedá spoliehať na to, že rodičia, ktorí majú slabšie deti, im pomôžu s učením. Nešlo však o jedinú oblasť. Podľa neho by sme mali do učiteľov viac investovať. „Musíme vrátiť postaveniu učiteľa jeho hodnotu v spoločnosti, ktorú má mať. Aby sa za učiteľov hlásili tí najlepší, aby byť učiteľom bolo cťou, aby bolo vyhľadávaným atraktívnym povolaním,“ vyhlásil Kiska.

4. Utečenci

Dnes je to jeden z najpálčivejších problémov. Týka sa to už nielen celej Európskej únie, ale aj Slovenska. Do Európy v posledných dňoch prúdia tisícky utečencov aj z Afriky. Európska komisia chce spomínaných ľudí prerozdeliť do ostatných členských štátov únie. My ich podľa návrhu máme prevziať takmer 800.„Buďme aktívni a sami si pomenujme, komu chceme pomôcť. Koľkým ľuďom chceme a dokážeme pomôcť. Ako dokážeme prejaviť elementárnu ľudskú solidaritu. Tu si myslím, že kvóty naozaj nie sú perspektívnym a správnym riešením,“ povedal prezident.

01 - Modified: 2007-06-28 10:10:00 - Feat.: 0 - Title: Stredná dĺžka života sa predlžuje, ale nedosahuje priemer EÚ
01 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 02 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:11