StoryEditor

Exposlanec prichystal ľavicovú tvár SaS

03.03.2013, 23:00
Voľby v SaS. Kollár sa stretol s ľavičiarom Szomogyim, ten by sa rád vrátil do strany.

Štátna dividenda či reprivatizácia majetku. Tieto myšlienky by v politike rád presadil exposlanec SaS Szilárd Somogyi. Nevylučuje možný návrat do SaS po tom, čo sa stretol s jedným z kandidátov na predsedu Jozefom Kollárom.

V SaS v súčasnosti vrcholí kampaň o nového predsedu strany. O funkciu sa 16. marca pobije Kollár s doterajším predsedom Richardom Sulíkom. Obaja sa stretávajú s desiatkami členov, ktorí budú na kongrese hlasovať. Podľa informácií HN sa Kollár stretol aj so Somogyim, ktorý z SaS odišiel, avšak ako bývalý funkcionár má ešte vplyv na štruktúry na juhu Slovenska.

„S Kollárom sme sa stretli minimálne raz,“ potvrdil Somogyi. Nebola to podľa neho oficiálna schôdzka. Somogyi hovorí, že s viacerými kolegami z SaS udržiava kontakt. Nechcel komentovať, či ho Kollár žiadal, aby mu zabezpečil podporu. Somogyi hovorí, že do SaS by sa vrátil, keby sa zmenila, pod Sulíkovým vedením je totiž „stranou pre bohatých“.

Kollár: Má iný svetonázor
Somogyi sa koncom minulého volebného obdobia vzdal poslaneckého mandátu a vystúpil z SaS po tom, čo sa vyjadril za obmedzenie súkromného majetku a trhu. Dovtedy bol podpredsedom poslaneckého klubu. Medzi liberálmi si za názory vyslúžil kritiku. Kollár vtedy povedal: „Je to jeho ľudová tvorivosť, ktorá nemá nič spoločné s myšlienkami SaS. Obmedzovať predsa výšku súkromného majetku, to tu nebolo ani pred rokom 1989.“

Kollár pripustil, že so Somogyim nedávno hovoril, keď prišiel na návštevu do parlamentu. „Rozprával som sa s ním, boli tam viacerí,“ konštatoval. Hovorí, že podporu si cez Somogyiho nezabezpečoval. Pripomenul, že už nie je v strane. Otázka, či by prijal Somogyiho do SaS, keby bol jej predsedom, je podľa Kollára bezpredmetná. Dodal, že Somogyi si prihlášku nepodal a on ešte stranu nevedie. „Navyše má úplne iný svetonázor, ktorý je nezlučiteľný so smerovaním SaS.“

Platforma je na svete

Somogyi však po rozhovore s Kollárom pripravil program platformy v SaS pod názvom Ľavicoví liberáli. HN majú tézy k dispozícii. Navrhuje reprivatizáciu strategických podnikov, otvorenie privatizačných zmlúv či takzvanú štátnu dividendu. Tá by znamenala, že ľuďom by na konci roka štát vracal zlomok zaplatených daní podľa toho, koľko by ušetril na konsolidačných opatreniach. „O tomto nič neviem, nevidel som to,“ tvrdí Kollár.

„Somogyi uprednostňuje komunistickú ideológiu, SaS čo najmenej štátu. Je to hodnotovo odlišný človek,“ konštatoval Sulík. Ak sa s ním Kollár stretol, je to podľa Sulíka zvláštne. Sulík aj Kollár obišli celé Slovensko. Kollár uviedol, že má za sebou šnúru 19 zastávok. Sulík presviedča členov sám, Kollár chodí s tímom. Kollár odhaduje svoje šance 50 na 50. Čo sa týka hodnotovej orientácie, Sulík chce držať stranu napravo. Kollár ju chce vrátiť „do stredu“, prípadnú ľavicovú orientáciu ľudia okolo neho odmietajú.

Nové vedenie má právo voliť každý z 280 členov SaS. Otázne je, koľkí 16. marca na kongres prídu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:14