StoryEditor

Černákov bývalý spoločník má ísť do väzenia na viac ako 14 rokov

21.07.2014, 11:52
Autor:
tasr, stltasr, stl

Bývalý spoločník banskobystrického bossa Mikuláša Černáka, Miloš K., ktorý je obvinený okrem iného z dvoch starých mafiánskych vrážd - Alojza Házyho a Miloša Piliara, by mal ísť do väzenia na viac ako 14 rokov.

Miloš K. uzavrel v tejto súvislosti so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. "Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na dohodu o vine a treste na Okresný súd Bratislava I 14. júla. Prokurátor ÚŠP navrhuje obvinenému M. K. pre trestný čin vraždy súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 14 rokov a šesť mesiacov," povedala dnes pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Dohodu musí ešte schváliť na začiatku augusta Okresný súd Bratislava I. Miloš K. je od februára vo väzbe. "Okresnému súdu Bratislava I bol 14. júla doručený návrh ÚŠP Generálnej prokuratúry SR na schválenie dohody o vine a treste s M. K., obvineným z trestného činu vraždy formou účastníctva. Okresný súd Bratislava I vytýčil termín verejného zasadnutia na 4. augusta," povedal pre TASR koncom minulého týždňa hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. V prípade, že dohodu súd uzavrie, bude právoplatná.

Polícii sa podarilo vo februári tohto roka objasniť ďalšiu starú mafiánsku vraždu, a to Miloša Piliara z konca 90. rokov, keď vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil štyri osoby z trestného činu vraždy. Miloša K. (45), bývalého spoločníka Černáka, dlhodobo hľadaného bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov Róberta L., alias Kýbla, formou účastníctva, Ivana C. (48) a dlhodobo na úteku ďalšieho bossa sýkorovcov Martina Biháriho, alias Rusa, formou spolupáchateľstva. Miloš K. bol vzatý do väzby a Ivan C. je vo väzbe pre inú trestnú činnosť.

Banskobystrický boss Mikuláš Černák. Snímka: TASR/D. Hein

Podľa policajných zistení ešte koncom 90. rokov Miloš K. inicioval vraždu Miloša Piliara. Na neho bol vydaný zatýkací rozkaz pre násilnú trestnú činnosť a skrýval sa. Miloš K. sa obával, že bude kontaktovať políciu a spolupracovať s ňou. Preto sa rozhodol pre jeho vraždu. Sprostredkovane sa nakontaktoval na Róberta L., ktorý v tom čase pôsobil na najvyššej riadiacej a koordinačnej úrovni v skupine prezývanej sýkorovci a pôsobiacej v Bratislave a západnej časti územia Slovenskej republiky. Následne Róbert L., alias Kýbel, naplánoval, zorganizoval, rozdelil úlohy a inštruoval zvyšných páchateľov. Informovalo vo februári Prezídium Policajného zboru.

Poškodeného vylákali z úkrytu pod vymyslenou zámienkou, že ide na nové miesto, kde sa bude ďalej ukrývať a odviezli ho na chatu pri Seneckých jazerách. Tam ho najskôr omámili nápojom, do ktorého mu dali drogy. Potom mu do úst napchali handričku a liali cez ňu chemickú látku chloroform. Keď nejavil známky života, zahrabali ho do vopred pripravenej jamy.

Na základe operatívnej činnosti pracovníkov NAKA boli nájdené a vykopané pozostatky tela koncom júna minulého roka v katastrálnom území Veľkého Grobu. Expertízne skúmanie kostrového nálezu potvrdilo, že ide o poškodeného Piliara. Miloš K. bol okrem tejto vraždy obvinený 3. februára tohto roku aj ako objednávateľ vraždy Alojza Házyho. Ten bol zastrelený tiež koncom 90. rokov. Obvineným mužom hrozí trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov alebo výnimočný trest.

Miloša K. zobral do väzby Okresný súd Bratislava I 7. februára z dôvodu takzvanej útekovej a preventívnej väzby.

Miloš K. je momentálne obžalovaný aj na Okresnom súde Bratislava II za to, že istému mužovi mal násilím a pomocou vyhrážok vziať luxusné auto a potom zorganizovať fiktívny predaj vozidla spoluobžalovanej. S ňou sa vraj dohodol, že si naň vezme úver v lízingovej spoločnosti na základe fiktívnych podkladov.

01 - Modified: 2006-08-12 18:14:39 - Feat.: 0 - Title: Zelení hodlají v senátních volbách zabránit většině ČSSD a ODS
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:20