StoryEditor

Maňka si v kandidatúre neverí

Voľby do Európskeho parlamentu

Podpredseda Smeru-SD Vladimír Maňka pochybuje o svojej kandidatúre do Európskeho parlamentu. Bývalý šéf Banskobystrického kraja dnes nevie, či je vhodné, aby po neúspechu v novembrových regionálnych voľbách kandidoval na budúci rok za europoslanca.

 

Maňka sa chce pýtať Fica

Jeho politické plány mu nabúrala prehra s extrémistrom Marianom Kotlebom. „Nebol by som kandidoval, keby som uspel v župných voľbách. Teraz neviem. O tom sa musím porozprávať s pánom premiérom,“ reagoval pre HN na otázku, či bude kandidovať. Premiér Robert Fico už krátko po voľbách avizoval, že s Maňkom ako europoslancom počíta aj na ďalšie volebné obdobie.

Rovnako aj Monikou Flašíkovou-Beňovou, ktorá utrpela výraznú porážku s predsedom SDKÚ-DS Pavlom Frešom v Bratislavskom kraji. Tá už potvrdila, že sa o post europoslankyne bude uchádzať a nevidí dôvod, prečo by to malo byť inak. Politický analytik Ján Baránek z agentúry Polis sa domnieva, že postaviť týchto dvoch ľudí do eurovolieb nebude dobré rozhodnutie. „Ja keby som bol predsedom strany, určite nebudem stavať neúspešných kandidátov do ďalších volieb,“ skonštatoval pre HN Baránek. Sociológ Pavel Haulík z MVK to zasa nevidí tak čierne. „Účasť v eurovoľbách je taká nízka, že vôbec nie je isté, že budú neúspešní tak, ako boli v župných voľbách.“

 

Opatrný Fico

Oboch analytikov zaujalo vyjadrenie premiéra na sobotnom sneme v Nitre, kde naznačil, že si netrúfa na väčšie číslo ako v posledných eurovoľbách. „Aj napriek očakávanej nízkej účasti musí mať Smer ambíciu potvrdiť výsledok z ostatných volieb a mať v Európskom parlamente minimálne piatich z trinástich europoslancov,“ vyhlásil premiér.

Podľa Baránka tým hovorí, že si už nie je taký istý vysokou podporou u voličov. „Po prehre v župných voľbách v Banskej Bystrici si dáva pozor, aby to neprepískol.“ Fico na sneme dokonca niekoľkokrát zopakoval, že spoločenská nervozita stúpa a je potrebné na to reagovať. „Ak si budeme hovoriť, že všetko perfektné, dobré, nedopadneme ako politická strana dobre,“ zaznelo z jeho úst na sneme strany.

Koho do eurovolieb Smer postaví, rozhodne predsedníctvo strany. Podľa našich informácií tak urobia začiatkom budúceho roka, s menami má prísť samotný premiér.

01 - Modified: 2005-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ZSNP kráča po ziskovej ceste
01 - Modified: 2024-01-18 20:53:35 - Feat.: - Title: Andrej Danko potvrdil prezidentskú kandidatúru, rozhodol sa po "mediálnom lynči" 02 - Modified: 2024-01-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Extrémista Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2024-01-08 14:21:19 - Feat.: - Title: Pellegrini robí len tanečky, Danko je fejkový vlastenec, reaguje Korčok 04 - Modified: 2023-10-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Korčok: Som na dobrej ceste, splniť podmienku 15 000 podpisov na prezidentskú kandidatúru 05 - Modified: 2023-09-11 13:00:44 - Feat.: - Title: Ak bude Putin kandidovať, nebude mať konkurenciu. Kremeľ tvrdí, že prezident má obrovskú podporu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:52