StoryEditor

Na stole je ďalší podnet na stíhanie Harabina. Za jeho výroky

20.10.2015, 10:44
Autor:
SITASITA

Súdna rada má na stole ďalší návrh na disciplinárne stíhanie bývalého predsedu trestného kolégia Štefana Harabina. Za výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej, prezidenta Andreja Kisku ako aj na adresu trestnoprávneho kolégia ho navrhujú stíhať Imrich Vozár, Rudolf Čirč, Dušan Čimo a Elena Berthotyová.

Súdna rada na pondelkovom rokovaní neskoro večer rozhodla, že overí pravosť výrokov, ktoré Harabin údajne povedal a na ďalšom novembrovom zasadnutí sa bude podnetom svojich členov zaoberať.

Pôvodný návrh niektorých členov rady, aby bol Harabin disciplinárne stíhaný za nezvolanie kolégia na zjednotenie odlišných stanovísk, predkladatelia na rokovaní stiahli.

Švecová už jeden návrh podala

Odôvodnili to dohodou s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou, ktorá ho chce podať sama. Tá pritom už podala na začiatku mesiaca jeden návrh na disciplinárne stíhanie členov senátu Štefana Harabina pre prípad Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia.

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Harabina navrhuje preradiť na súd nižšieho stupňa.

Časť členov Súdnej rady SR si myslí, že Harabin by mal byť disciplinárne stíhaný za výrok o predsedníčke najvyššieho súdu Daniele Švecovej, v ktorom uviedol, že sa riadi podľa verejnej mienky a politikov. Harabin podľa nich povedal, že "svojím spôsobom je to chudera, za chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii".

Na adresu prezidenta Kisku Harabin okrem iného údajne uviedol, že je ako riaditeľ Guantánama a že rozmýšľa v rovine úžerníckych úrokov. Tretí výrok odznel z Harabinových úst po rozhodnutí trestného kolégia o inšpekcii ministerstva vnútra.

Trest pre Harabina

Trestné kolégium svojím septembrovým hlasovaním dalo najavo, že nie je kolégiom najvyššieho súdu, ale kolégiom ministerstva vnútra, uviedol Harabin.

Ako zdôraznila Elena Berthotyová, Harabin podľa nich týmito výrokmi porušil povinnosť sudcu zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť dôveryhodnosť sudcu. V čase, keď justícia zápasí s tak nízkou dôveryhodnosťou, úlohou súdnej rady je brániť ju aj takýmto podaním, uviedla.

Trestom pre Harabina by malo byť preloženie na súd nižšieho stupňa. „Právo na slobodu prejavu patrí aj sudcom, ale nie je bezhraničné. Aj sudca má právo kritizovať verejných činiteľov, ale kritika musí byť vecná a nie hanlivá a urážlivá,“ dodala.

Ďalší z predkladateľov návrhu Dušan Čimo pre médiá uviedol, že stíhanie za takéto výroky považujú momentálne za oveľa zásadnejšie z pohľadu udržania dôveryhodnosti súdnictva. Na pochybnosť, či môže byť sudca stíhaný za takéto výroky, keďže disciplinárneho previnenia sa môže sudca dopustiť pri výkone funkcie sudcu, uviedol, že „sudca neprestáva byť sudcom, keď zavrie dvere pojednávacej miestnosti alebo odíde z budovy súdu“. „Napokon na dôveryhodnosti súdnictva sa podieľa pri výkone funkcie aj v občianskom živote. To je námet na diskusiu a súdna rada o tom rozhodne hlasovaním,“ zdôraznil.

Pripomenul, že podať návrh na začatie disciplinárneho konania má predsedníčka rady na návrh súdnej rady ako kolektívneho orgánu. O disciplinárnom návrhu potom rozhoduje disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR. Predsedníčka rady Jana Bajánková sa zatiaľ nechcela k novému návrhu vyjadriť. „Keď budú výroky verifikované, súdna rada rozhodne,“ uviedla. „Môj osobný názor je taký, že sudca by sa mal vo svojom výkone zdržať všetkého, čím by narušil vážnosť a dôstojnosť sudcovského stavu,“ zdôraznila.

Harabinova pozícia v justícii slabne. Bývalý šéf najvyššieho súdu a trestného kolégia je už iba radovým sudcom trestnoprávneho kolégia. Po septembrových zmenách, keď rozsadili jeho senát, je zaradený v senáte svojho kritika Juraja Klimenta.

Harabinove neúspechy

Tento senát avizoval, že Harabin bude síce vedený v senáte 5T, ale na rozhodovacej činnosti senátu sa nebude podieľať, lebo k zmene zloženia došlo podľa nich nezákonným spôsobom. Minulý rok v novembri Harabin neuspel vo voľbách na člena Súdnej rady SR a do rady sa dostal reformný sudca a viceprezident združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Dušan Čimo.

Na druhej strane sa Harabin a aj bývalý člen jeho kolégia Viliam Dohňanský tiež bránia. Dohňanský podal na Súdnu radu SR návrh na začatie disciplinárneho konania voči Švecovej. Podľa Dohňanského šéfka Najvyššieho súdu SR zneužila svoju funkciu, svojvoľne a nezákonne zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu.

Týmto podnetom sa bude rada zaoberať až na novembrovom rokovaní. Harabin sa pre Švecovú obrátil listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky v prípade zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia.

 

01 - Modified: 2007-10-17 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: Smer-SD by v prípade volieb podporilo 41 percent občanov
01 - Modified: 2022-05-05 13:44:20 - Feat.: - Title: Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ NAKA zasahoval do nezávislosti súdu 02 - Modified: 2022-05-04 07:16:53 - Feat.: - Title: Zbojnícke praktiky príslušníkov NAKA: Arogantné a násilné správanie na súde, kde sa mali vyhrážať tajomníčke 03 - Modified: 2022-05-02 07:53:15 - Feat.: - Title: Súdna rada nedostala žiadny návrh kandidáta na sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu 04 - Modified: 2022-02-11 05:38:28 - Feat.: - Title: Výzva na odstúpenie Mazáka: Podpísal ju Bödörov záchranca, zaujatá sudkyňa i „antirúškarská“ súdna scéna 05 - Modified: 2022-02-07 11:46:25 - Feat.: - Title: Kosová končí v Súdnej rade: Chcela som, aby justícia fungovala bez deštrukčných zásahov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:50