StoryEditor

Neukazujeme holé hlavy, ale dávame nádej

04.02.2015, 14:04
Filantrop roka 2013 Miroslav Bílik bojuje proti rakovine činmi, a nie plagátmi s „holými hlavami“.

V roku 2012 bolo Fórum donorov iniciátorom historicky prvého Dňa filantropie v strednej Európe. Pri tejto príležitosti boli vyhlásené výsledky prvej verejnej ankety Filantrop roka. Tá sa koná aj tento rok, jej výsledky budú známe 26. februára 2015. HN sú mediálnym partnerom súťaže. Pokiaľ poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý je podľa vás filantropom, prihláste ho do ankety: (http://www.donorsforum.sk/filantrop-roka-2014/). Nominácie môžete zasielať do 20. februára.

Dali sme sa na boj, tak musíme bojovať.“ Toto je vyhlásenie Miroslava Bílika, ktorý sa stal Filantropom roka 2013. Jeho synovi diagnostikovali rakovinu vo veku dvoch rokov, keď sa fungovanie jeho rodiny zmenilo od základu.

Počas pobytu v nemocnici, v ktorej jeho syn s manželkou strávili vyše roka, sa rozhodli aj s rodičmi ďalších onkologických pacientov, že ak vyhrajú boj, budú sa stretávať a pomáhať si navzájom aj naďalej.

V roku 2009 preto založil Občianske združenie Deťom pre život a ako zanietený cyklista sa pustil do medzinárodného projektu Na bicykli deťom. Ide o sériu cyklopretekov v bratislavskej župe, ako aj medzinárodnú cyklojazdu naprieč Českom a Slovenskom.

Na pomoc deťom organizuje s ďalšími pomocníkmi aj Vianočnú kvapku krvi či individuálnu dopravu pre onkologických pacientov v rámci Bratislavy, pomocou ktorej vozia deti z nemocnice a do nej.


Filantrop roka 2013 Miroslav Bílik.

Cieľom projektov je zbierka na rekondičné pobyty pre deti s rodinami, prispievanie oddeleniam detskej onkológie a združovanie rodičov pre onkologických malých pacientov. Vďaka nim sa spoznávajú malí pacienti i rodičia, odovzdávajú si svoje skúsenosti, rady, pocity a sú si vzájomnou psychickou oporou.

Nabíja ma, keď vidím, ako chcú onkologicky choré deti strašne žiť, pričom my dospelí často riešime samé banality,“ povedal Bílik, ktorému je „proti srsti“ bojovať proti rakovine plagátmi s „holými hlavami“. „Dávame radšej ľuďom nádej a ukazujeme im, že rakovina sa dá poraziť,“ dodal.

Podľa rodičov malých onkologických pacientov, ktorí Mira Bílika na Filantropa roka nominovali, sú projekty, ktoré realizuje, ako balzam na dušu pre deti a celú rodinu. Podľa nich ide o muža, ktorý na úkor svojho voľného času, bez nároku na odmenu, dáva rodinám nádej a radosť.


Čo je Filantrop roka
– V roku 2012 bolo Fórum donorov iniciátorom historicky prvého Dňa filantropie v strednej Európe.
– Pri tejto príležitosti boli vyhlásené výsledky prvej verejnej ankety Filantrop roka.

Kategória Filantrop roka
– V tejto kategórii môžu zástupcovia firiem, neziskových organizácii, ale aj verejnosť nominovať akéhokoľvek človeka, ktorý príkladom osobnej angažovanosti a filantropiou prispieva k zveľaďovaniu darcovstva a jeho kultúry.

– V roku 2013 otvorilo Fórum donorov pri príležitosti 1. európskeho dňa nadácií a donorov filantropickú Sieň slávy. Jej laureáti získavajú špeciálne uznanie za dlhoročné angažovanie sa v charitatívnych projektoch, mimoriadny počin v oblasti filantropie či inovatívne prístupy v darcovstve a komunikácii.

Sieň slávy Fóra donorov
– Nositeľa ocenenia vyberá porota zložená z odborníkov na filantropiu, komunikáciu a médiá z nominovaných do kategórie Filantrop roka. 

– Ide o človeka, ktorého prínos má celospoločenský dosah a jeho pôsobenie je vzorom tak pre jednotlivcov, ako aj pre širokú verejnosť.

 

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košice ukončili skalické snaženie
01 - Modified: 2015-02-27 09:50:01 - Feat.: - Title: V Bratislave boli udelené ocenenia Filantrop roka 02 - Modified: 2013-11-28 10:34:59 - Feat.: - Title: Slovensko objavilo svojich Billov Gatesov 03 - Modified: 2013-11-19 11:40:32 - Feat.: - Title: Vyčistili Bratislavu. A chcú v tom pokračovať 04 - Modified: 2013-11-19 10:30:01 - Feat.: - Title: Aj bežný človek môže byť hrdina: Matúš Čupka 05 - Modified: 2013-11-12 12:30:01 - Feat.: - Title: Aj bežný človek môže byť hrdina: Miroslav Bílik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 11:07